Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) considera ca autoritatile statului ar trebui sa oblige toti agentii economici de pe litoral, in afara de hotelieri, sa-si deschida unitatile incepand cu data de 15 mai.

La inceputul sezonului estival, statiunile par pustii din cauza faptului ca cele mai multe terase, restaurante, magazine si farmacii sunt inchise, considera presedintele ANAT, Corina Martin. Potrivit acesteia, nu hotelierii ar trebui obligati sa deschida din luna mai, ci acesti agenti economici.

"Autoritatile pot sa nu le dea autorizatie de functionare daca nu deschid pe 15 mai si inchid mai devreme de 25 septembrie. Dar nu pot obliga toti hotelierii sa deschida mai devreme, pentru ca sunt proprietari si pot deschide cand vor. Ceilalti agenti economici nu sunt proprietari", a spus Martin. Aceasta sustine ca turistii se plang ca nu gasesc in luna mai magazinele si restaurantele deschise. In schimb, faptul ca sunt cateva hoteluri inchise nu ii deranjeaza. Cei mai multi turisti care ajung pe litoral la inceputul sezonului sunt straini. "Daca nu ai ce face in statiune si totul e mort, normal ca nu vii pe litoral decat in iulie. Nu vine nimeni la o statiune moarta", a precizat Corina Martin.

Ministerul Turismului lucreaza la o lege a turismului, care va fi depusa in Parlament pana pe 1 iulie. Potrivit proiectului, vor fi sanctionati proprietarii de unitati de cazare de pe litoral care nu deschid pe 15 mai.