Reprezentanti ai Ministerului de Finante se intalnesc, joi, cu bancile care vor sa participe la programul Prima Casa, destinat celor care nu au o locuinta.

Banca Transilvania, CEC si OTP, dar si cea mai mare banca din sistem, BCR, s-au aratat interesate de proiectul guvernamental, scrie Business Standard.

Executivul ar dori sa impuna institutiilor de credit participante la program perceperea unui avans de doar 5% si a unor dobanzi cat mai mici.

Discutiile se anunta insa dificile in conditiile in care BNR pare reticenta sa modifice brusc normele de creditare. Valentin Lazea, economistul-sef al Bancii Centrale a spus ieri in Parlament ca BNR ar prefera politica pasilor marunti, aceasta fiind cea mai indicata pentru relansarea creditarii.

Guvernul a extins, miercuri, obiectul de activitate al Fondului national de garantare a creditelor, astfel incat prin acest mecanism sa poate fi garantate si creditele acordate in cadrul programului Prima Casa, destinat persoanelor care nu detin o locuinta proprie, a anuntat premierul Emil Boc.

Guvernul a aprobat prin memorandum, in 20 mai, programul "Prima Casa", destinat sprijinirii persoanelor care achizitioneaza pentru prima data o locuinta si nu au beneficiat in trecut de credit ipotecar. Prin acest program, Guvernul va garanta 80% din valoarea imprumutului pentru cumpararea locuintei. Potrivit premierului Emil Boc, programul va fi operational in maximum 60 de zile.

Valoarea maxima a creditului va fi de 60.000 de euro, iar pentru beneficiari nu va exista limita de virsta.