Patru banci s-au aratat interesate de programul „Prima casa”. BNR: normele de creditare nu se vor modifica brusc
Banca Transilvania, CEC si OTP, dar si cea mai mare banca din sistem, BCR, s-au aratat interesate de proiectul guvernamental, scrie Business Standard.
Executivul ar dori sa impuna institutiilor de credit participante la program perceperea unui avans de doar 5% si a unor dobanzi cat mai mici.
Discutiile se anunta insa dificile in conditiile in care BNR pare reticenta sa modifice brusc normele de creditare. Valentin Lazea, economistul-sef al Bancii Centrale a spus ieri in Parlament ca BNR ar prefera politica pasilor marunti, aceasta fiind cea mai indicata pentru relansarea creditarii.
Guvernul a extins, miercuri, obiectul de activitate al Fondului national de garantare a creditelor, astfel incat prin acest mecanism sa poate fi garantate si creditele acordate in cadrul programului Prima Casa, destinat persoanelor care nu detin o locuinta proprie, a anuntat premierul Emil Boc.
Guvernul a aprobat prin memorandum, in 20 mai, programul "Prima Casa", destinat sprijinirii persoanelor care achizitioneaza pentru prima data o locuinta si nu au beneficiat in trecut de credit ipotecar. Prin acest program, Guvernul va garanta 80% din valoarea imprumutului pentru cumpararea locuintei. Potrivit premierului Emil Boc, programul va fi operational in maximum 60 de zile.
Valoarea maxima a creditului va fi de 60.000 de euro, iar pentru beneficiari nu va exista limita de virsta.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Adica sa se schimbe, dar mai mult ... deloc !
Ceea ce arata ca povestile Premierului Bocbu Hotentotu' sunt doar gogosi electorale pentru fraieri.
In fapt bancile isi vor creste profitul din garantiile pentru achizitii de imobile, ii vor jupui pe4 fraieri in continuare si se vor indestuala pentru eventuale pagube de la stat.
In rest ... vorba unui om destept .. sa nu crezi in lacrimi de bancher !
in situatia actuala orice mic dezechilibru se amplifica repede si nu mai poate fi corectat atat de usor ca altadata.
poate la prima vedere pare cacealma electorala, dar daca guvernul pompeaza bani publici fara nici un control intr-un sistem bancar care nu urmareste altceva decat profitul, s-ar putea sa ne trezim si mai saraci decat santem si tot fara case ...
Desi m-as incadra financiar in acest "program" nu sunt de acord sa platesc aceste preturi nesimtite la apartamente, mai bine imi fac un depozit si platesc chiria in continuare.
Cauza in toata povestea asta sunt cei ce au fost dispusi sa plateasca sume fantastice pt apartamente.
Daca luam in calcul salariul mediu in Romania atunci pretul unui apartament nu ar trebui sa depaseasca 40.000Euro.
Eu mai astept cel putin 2 ani ... desi intre timp este posibil sa ma conving sa plec din tara asta...a LOR..ca a noastra nu mai este demult
Chiar daca in regie proprie poti contrui cu aprox. 300 euro/mp, la un bloc e aproape imposibil sa lucrezi la negru.
Daca la astea se mai adauga profitul constructorului, dobanzile la credite si TVA-ul e putin probabil sa gasesti oferte consistente sub pragul de 5-600 euro/mp.
Spunea cineva ca pretul normal al unui imobil ar trebuie sa fie dat de valoarea de inlocuire a lui. Cred ca preturile de la inceputul anilor 2000 nu aveau nici o legatura cu mentiunea precedenta.
Lacomia/iresponsabilitatea unora nu justifica totusi asteptari nerealiste.
Repet, toate consideratiile anterioare sunt facute pentru cele cateva orase mari in care salariile sunt peste media nationala.