Criza financiara a avut pana acum multe efecte negative: numeroase disponibilizari, credite semnificativ mai putine, profituri scazute pentru majoritatea companiilor si mult stres, printre altele. Exista, insa, si parti bune ale crizei: cateva dintre lucrurile inaccesibile sau foarte scumpe anul trecut sunt acum la indemana sau macar demne de luat in consideratie! Solvabil.ro prezinta citeva dintre acestea.

1. Actiuni: chiar daca situatia bursei nu mai este atat de dramatica zilele acestea precum in martie, de exemplu, actiunile de top (“blue-chips”) sunt inca mult sub nivelul preturilor la care erau tranzactionate anul trecut pe vremea aceasta si va mai dura destul pana sa recupereze pierderea.

Cu banii pe care i-ai fi investit anul trecut, poti cumpara mai multe anul acesta – asta daca scaderile dramatice din lunile precedente nu te tin departe de actiuni si actiune!

2. Calatorii cu taxiul: e bine de stiut intr-o zi ploioasa si obositoare ca, odata cu ieftinirea combustibilului, au scazut si preturile calatoriilor cu taxiul cu pana la 20%.

In Bucuresti, preturile au scazut de la 1.7 – 1.8 RON/Km, si chiar mai mult anul trecut, spre 1.3 – 1.4 RON/Km la unele dintre companii.

3. Imobiliare: pretul caselor si al apartamentelor a scazut de la cateva procente in cazul constructiilor noi la cateva zeci in cazul celor mai vechi!

Este posibil ca ele sa mai scada inca, dar oricum tot faci o afacere mai buna anul acesta decat la inceputul anului trecut!

Acelasi lucru este valabil si pentru chirii. Daca stai deja intr-un apartament cu chirie sau inchiriezi un spatiu de birouri si nu ai mai renegociat chiria de anul trecut, mergi maine si rediscuta pretul!

4. Vacante sau cazare la hotel: agentiile de turism si-au redus preturile cu 20-30% sezonul acesta comparativ cu 2008!

Poate ca nu vei gasi reduceri fantastice la excursiile in Hawaii, dar sigur vei gasi oferte mai echilibrate ca pret, mai multe vacante la preturi promotionale si mai multe oferte din categoria “last minute” sau “early booking.”

Hotelurile din tara si din afara nu si-au mai marit nici ele preturile in ritmul anilor trecuti, iar preturile negociate prin agentii sau chiar la fata locului sunt adesea vizibil mai mici decat cele expuse la receptie.

5. Materiale de constructii: poate ca nu vrei sa-ti cumperi casa, vrei sa-ti construiesti una. Poate ca ai deja casa, dar vrei sa o renovezi un pic. Acesta este momentul.

Pretul materialelor de constructii a scazut aproape la jumatate, iar puterea de negociere a cumparatorilor a crescut proportional.

Citeste restul articolului si comenteaza pe Solvabil.ro