Castravetii curbati si morcovii nodurosi se pot reintoarce pe tarabele din Europa de miercuri, 1 iulie, cand intra in vigoare decizia Comisiei Europene de a abroga standardele specifice pentru comercializarea a 26 de tipuri de fructe si legume. In noiembrie 2008, Comisia a luat aceasta decizie ca urmare a preturilor ridicate la alimente si a crizei economice, pentru a da posibilitatea consumatorilor europeni sa cumpere produse la preturi mai mici, chiar daca sunt nu atat de aspectuoase.

Fructele si legumele "eliberate" de rigorile privind aspectul lor sunt: caisele, anghinarea, sparanghelul, vinetele, avocado, fasolea, varza de Bruxelles, morcovii, conopida, ciresele, dovleceii, castravetii, ciupercile de cultura, usturoiul, alunele in coaja, varza, prazul, pepenele galben, ceapa, mazarea, prunele, telina, spanacul, nucile in coaja, pepenele verde si andivele.

Consumatorii pot avea astfel mai multe optiuni, la preturi diferite, iar fermierii isi vor putea vinde astfel toate produsele, a aratat Michael Mann, purtatorul de cuvant al comisarului pentru agricultura, in briefing-ul de presa de la Comisie, avantajele eliminarii acestei prevederi. In plus, este si o reducere a birocratiei, intrucat Comisia nu mai considera necesara reglementarea la nivel comunitar a acestui domeniu. Comisia a ajuns la concluzia ca este absurda aruncarea unor produse perfect sanatoase, doar pentru ca nu au o forma corespunzatoare.

Raman insa in vigoare standardele pentru 10 categorii de fructe si legume, care reprezinta 75% din valoarea comertului comunitar, insa statele membre pot decide daca vor renuntarea la aceste standarde si vanzarea, cu o eticheta specifica, si a celor mai putin aspectuoase. Etichetarea lor insa trebuie sa indice clar la ce categorii sunt produsele: extra, categoria I, sau categoria a II-a.

Vor fi inca supuse standardelor merele, citricele, kiwi, laptucile, piersicile si nectarinele, perele, capsunii, ardeii grasi, strugurii de masa si rosiile.

Un mar care nu respecta standardele poate fi vandut totusi in magazine cu conditia sa fie etichetat cu mentiunea „produs destinat prelucrarii" sau cu o mentiune echivalenta.