Eticheta produselor care contin organisme modificate genetic trebuie sa contina o avertizare in acest sens, arata un proiect de lege ce va fi depus in Parlament de catre Partidul Conservator, a anuntat joi purtatorul de cuvant al formatiunii, deputatul Bogdan Ciuca. O bulina galbena, care sa acopere cel putin 30% din eticheta, ar contine textul: Atentie, acest produs contine organisme modificate genetic!

"Asa cum in constructii exista acea bulina rosie, avertizand oamenii ca exista un pericol, in acest domeniu discutam despre o bulina galbena, care va ocupa cel putin 30% din suprafata etichetei si in interiorul careia se va scrie cu negru: Atentie, acest produs contine organisme modificate genetic!", a explicat Bogdan Ciuca.

Proiectul beneficiaza de sustinerea unor ONG-uri, printre care si Greenpeace, care ar promova legea si in randul altor state europene.

"Pe fondul ultimelor date statistice legate de boli grave, incepand chiar cu cancerul, am vazut ca incidenta acestora a crescut destul de mult. Se pare ca regimul alimentar este un factor decisiv in provocarea acestor boli si exista chiar un curent care spune ca aceste organisme modificate genetic nu ajuta deloc sistemul imunitar, ci din contra. Nu vrem sa le interzicem de la vanzare. Vrem sa avertizam consumatorul ca produsul respectiv contine organisme modificate genetic", a mai spus Ciuca.

In urma cu trei ani, o initiativa similara a cazut in Parlament, la o diferenta de doar doua voturi. De data aceasta insa, "toate grupurile parlamentare s-au declarat de acord cu aceasta initiativa", a declarat optimist Bogdan Ciuca.