Aflat intr-o vizita de lucru la o fabrica de mezeluri, premierul Emil Boc a declarat ieri ca romanii ar face bine sa ajute economia nationala prin cumpararea zilnica sau macar saptamanala a unor produse fabricate in Romania, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Cu ceva timp in urma, atunci cand criza economica era la inceput, si domnul Basescu a facut apel la patriotismul nostru, lansand un indemn similar celebrului “Buy American”, indemn care in Romania nu prea a prins daca luam in considerare ponderea produselor din import in consumul populatiei.

Putem urma sfatul premierului? In lanturile de hypermarketuri, peste 70% din produsele existente pe rafturi sunt din import, de produse electronice fabricate in RO nici nu poate fi vorba, industria textila nu produce decat in lohn si doar pentru export, Dacia acopera nevoia de deplasare de la punctul A la punctul B si atat, iar companiile romanesti care ofera produse cu un bun raport pret/calitate sunt extrem de rare.

In cele mai multe cazuri, produsele romanesti fie sunt de calitate insa au un pret foarte mare, fie sunt ieftine insa in cazul acestora, calitatea nu reprezinta altceva decat o notiune abstracta, pe care nimeni nu o baga in seama.

Citeste continuarea si comenteaza peblogul lui Cristian Orgonas.