Peste jumatate (53%) dintre romani au resimtit mult si foarte mult efectele crizei economice prin care trece Romania, iar 31% dintre acestia au fost putin afectati, arata un studiu efectuat de Kiwi Finance si publicat miercuri, transmite NewsIn. Ceilalti romani (16%), considera ca schimbarile economice actuale nu au avut un impact semnificativ asupra situatiei lor profesionale si personale.

De asemenea, peste jumatate dintre persoanele chestionate de autorii studiului "Romanii, dupa un an de criza. Reactii si decizii" sunt ingrijorati de posibilitatea micsorarii salariului, iar mai mult de o treime se tem de pierderea locului de munca.

"Ratele lunare la banca sunt prioritate pentru 18% dintre romani, in tmp ce 11% isi doresc sa poata achita in continuare cheltuielile lunare (intretinere, utilitati etc)", se mai arata in studiu.

  • Intentia de achizitie, in scadere

Daca la sfarsitul anului trecut, un alt studiu Kiwi Finance arata ca 52% dintre romani voiau sa cumpere un imobil, in prezent numai 37% se gandesc sa-si ia o locuinta. Potrivit studiului, 11% dintre romani si-ar dori o masina noua, iar 1% au in plan achizitionarea unui teren. In schimb, 47% dintre romani au declarat ca nu mai au nici o prioritate de achizitie pentru 2009.

Peste trei sferturi (77%) din cei interesati de achizitii in acest an isi vor asigura componenta de finantare printr-un imprumut, iar 14% prefera ratele direct la dezvoltator.

Studiul "Romanii, dupa un an de criza. Reactii si decizii" a fost realizat de Kiwi Finance, lider pe piata de brokeraj bancar din Romania, in perioada mai-iunie 2009, in mediul urban, pe un esantion de 1.000 de persoane cu venituri intre 400 si 2.000 euro.