Conform The Telegraph, tot mai multi englezi aleg un plan de inmormantare ca alternativa la depozitele bancare. Astfel, in primele sase luni ale acestui an, cea mai mare companie de acest gen din UK, The Co-operative Funeralcare, care detine 25% din piata serviciilor funerare, a cunoscut o crestere cu 28% a vanzarilor de planuri de inmormantare comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Cum pretul mediu al unei inmormantari a crescut spectaculos in ultimii ani, oamenii se gandesc ca ar fi mai bine sa isi “asigure viitorul” acum, decat sa lase in carca copiilor aceste cheltuieli. In plus, daca iti platesti inmormantarea in avans, compania garanteaza faptul ca pretul nu va creste.

In UK, in 1997, o inmormantare costa in medie 1230 de lire sterline. Pana in 2001, costul a crescut cu 37% la 1688 de lire, iar in 2008 a ajuns la 2549 de lire, in crestere cu 51% fata de 2001, si cu 107% fata de 1997.

Pentru a tine pasul cu cresterea costurilor de inmormantare intre 1997 si 2008, randamentul obtinut in urma investirii in 1997 a 1230 de lire ar fi trebuit sa fie de aproximativ 7% pe an, destul de mare pentru o tara dezvoltata si imposibil de obtinut doar din dobanzile bancare. In aceste conditii, nu este de mirare ca o parte dintre englezii trecuti de prima sau a doua tinerete si care au ceva bani pusi deoparte, prefera sa se asigure ca vor beneficia de o inmormantare decenta, urmand ca eventualele investitii sa treaca pe planul doi.

Oricum, aceasta industrie este una dintre putinele care nu fluctueaza deloc pe timp de criza, cererea de astfel de servicii fiind sigura si relativ constanta.

Citeste si comenteaza pe Khris.ro.