Problemele sistemului medical romanesc sunt confirmate in cel mai mai recent studiu european dedicat sistemelor medicale din 33 de tari europene care au fost luate in calcul. Indexul Euro Health Consumer Index 2009 se afla la cea de-a cincea editie, fiind realizat de Health Power House, o organizatie cu sediul la Bruxelles care lucreaza cu suportul Comisiei Europene inca de la prima editie, din 2005.

Dupa Bulgaria, sistemul medical romanesc a fost vazut drept cel mai slab. Cum se calculeaza acest index (in total sunt 38 de indicatori, grupati in 6 categorii principale, afisate mai jos):

  • In functie de timpul de asteptare pentru tratamente;
  • In functie de timpul de asteptare pentru diverse programari si operatii;
  • In functie de drepturile pacientilor si informarea acestora;
  • In functie de sistemul informatic existent in spitale si clinici;
  • In functie de tipurile de servicii medicale existente in tara respectiva;
  • In functie de serviciile farmaceutice;

Romania a fost depasita in acest clasament chiar si de Albania si Muntenegru, tari aflate in afara Uniunii Europene. Si un amanunt important: fata de Indexul pe 2008, Romania a retrogradat 5 pozitii.

Olanda a fost desemnata, pentru al doilea an consecutiv, drept tara cu cel mai performant sistem medical din cele 27 de tari ale UE + alte 6 tari europene, urmata de Danemarca, Islanda, Austria si Elvetia. Tarile mari ale Europei ocupa urmatoarele pozitii: Germania (6), Franta (7), Marea Britanie (14), Italia (15) si Spania (21).

Cum comentati rezultatele indexului? Asteptam cititorii care locuiesc in diferite tari europene sa impartaseasca experientele personale, in special din Olanda.