INS: La  fiecare suta de lei din venit, romanii "arunca" 36 de lei pe mancare si bautura, iar alti 17 lei pe taxe si impozite

de dan popa     HotNews.ro
Luni, 5 octombrie 2009, 10:39 Economie | Consumator


Veniturile totale ale unei familii la nivelul celui de-al doilea trimestru au fost de  2338 de lei (si de 804/ persoana), iar cheltuielile de 2.056 lei lunar pe gospodărie (707 lei pe persoană) se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).  Aceste venituri cuprind veniturile banesti si cele in natura, conform metodologiei utilizate de INS.

Astfel, veniturile banesti au fost in aceeasi perioada de 1.986 lei lunar pe gospodărie (683 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 352 lei lunar pe gospodărie (121 lei pe persoană).

În mediul rural, principala sursă a veniturilor gospodăriilor a reprezentat-o producţia agricolă, care a asigurat circa o treime din totalul veniturilor. Cea mai mare parte a acestora (peste un sfert din totalul veniturilor) a fost formată de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile băneşti din agricultură asigurând numai 7,4%, în creştere, însă, faţă de trimestrul I 2009 cu 3,6 puncte procentuale. O contribuţie importantă la formarea veniturilor gospodăriilor rurale a revenit şi veniturilor salariale (31,1%) şi celor din prestaţii sociale (27,6%).

Cheltuielile totale ale populaţiei, au fost, în trimestrul II 2009, în medie, de 2.056 lei lunar pe gospodărie (707 lei pe persoană) şi au reprezentat 88,0% din nivelul veniturilor totale.

Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare (aproape ¾ din totalul cheltuielilor), nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor etc.

Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei. O componentă a consumului, cu pondere relativ mare în cheltuieli, este legată de locuinţă (apă, energie electrică şi termică, dotarea şi întreţinerea locuinţei). În trimestrul II 2009, acesteia i s-a alocat din cheltuielile de consum 18,7%.

Cea mai mare parte a cheltuielilor cu locuinţa (14,3%) a fost absorbită de consumul de utilităţi (apă, energie electrică şi termică, gaze naturale şi alţi combustibili).

Cheltuielile efectuate de gospodării pentru sănătate (4,5% din cheltuielile de consum) şi mai     ales cele pentru educaţie (1,0%) au înregistrat un nivel scăzut, în special datorită faptului  că satisfacerea acestor nevoi ale membrilor gospodăriilor se realizează în cea mai mare  parte prin servicii publice de care aceştia beneficiază în cadrul sistemului asigurărilor sociale sau gratuit.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1070 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  /// (Luni, 5 octombrie 2009, 10:46)

  Gigi Marga [anonim]

  Cum dracului va da voua 17% taxe si impozite cand numai cota TVA e 19%?!

  Ca sa intelegeti mai clar, aproape 20% din toate veniturile noastre, deja impozitate cu aproape 75% sint din nou taxate cu inca 19% pe fiecare leu cu care iti permiti sa cumperi orice.

  Nimic nu e deductibil.
 • +1 (1 vot)    
  tilul articolului cum a fost dedus? (Luni, 5 octombrie 2009, 10:54)

  cititor [anonim]

  Din titlul articolului reiese ca un roman cheltuieste 36% din venituri pe mancare si bautura si 17% pe impozite.

  In articol insa nu este dezbatut deloc acest subiect... nu prea are de a face titlul cu continutul in cazul acestui articol :-s
 • 0 (0 voturi)    
  Aiurea (Luni, 5 octombrie 2009, 11:17)

  mi3rla [utilizator]

  Conform calculului din articole nici un roman nu si plateste facturile - doar mananca si bea; vorbesc de cele uzuale, curent, caldura, apa, gaze .... De curiozitate acest institut nu ar putea calcula in procente la cat se ridica sau considera ca sunt neglijabile?
 • 0 (0 voturi)    
  Aiurea (Luni, 5 octombrie 2009, 11:17)

  mi3rla [utilizator]

  Conform calculului din articole nici un roman nu si plateste facturile - doar mananca si bea; vorbesc de cele uzuale, curent, caldura, apa, gaze .... De curiozitate acest institut nu ar putea calcula in procente la cat se ridica sau considera ca sunt neglijabile?
 • 0 (0 voturi)    
  imi explica si mie cineva (Luni, 5 octombrie 2009, 12:01)

  io [anonim]

  ca matematica INS imi da batai de cap:
  1) in titlu scrie:
  "La fiecare suta de lei din venit, romanii "arunca" 36 de lei pe mancare si bautura" adica 36% din venituri se duc pe cheltuieli "alimentare"
  2) in articol scrie:
  "Cheltuielile totale ale populaţiei, au fost, în trimestrul II 2009, în medie, de 2.056 lei lunar pe gospodărie (707 lei pe persoană) şi au reprezentat 88,0% din nivelul veniturilor totale."
  si mai jos:
  "Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare (aproape ¾ din totalul cheltuielilor)"

  adica cheltuielile alimentare ar fi 3/4 din 88% din venituri.
  adica 66%.

  deci? cum e pina la urma , 34% sau 66%.
  nu ca m-ar interesa in mod real ...
 • 0 (0 voturi)    
  calcul eronat! (Luni, 5 octombrie 2009, 12:55)

  Gheorghe [anonim]

  Calculul trebuie facut pe cap de obtinator de venituri nu pe cap de locuitor. E ca bancul ala cu salamul de sibiu: 50% carne de cal si 50% carne de pui adica un cal+un pui. Pai stimati tovarasi si prieteni 16% cota unica+6% fond de sanatate +19% TVa= 41% nu 17 cat v-a iesit voua. Dar ma rog, eu nu am atata carte ca voi!
  • 0 (0 voturi)    
   - (Luni, 5 octombrie 2009, 14:32)

   ddr [anonim] i-a raspuns lui Gheorghe

   In primul rand articolul face referire la veniturile disponibile, asta insemnand venituri totale si nu salarii. Impozitele de care vb tu nu intra in calcul.
   In plus TVAul e o taxa indirecta pe consum si ea intra in componenta tuturor produselor si serviciilor pe care le cumperi si nu poate fi luata in calcul. Impozitele la care se refera INS sunt cele platite catre administratie (ex: impozitul pe proprietate).
   Mai informeaza-te inainte sa scrii prostii.
   • 0 (0 voturi)    
    Amice! (Luni, 5 octombrie 2009, 16:07)

    Gheorghe [anonim] i-a raspuns lui ddr

    Pe mine nu ma incalzeste ca un impozit este direct sau indirect.Clar! Eu fac socoteala la fiecare suta de lei pe care o primesc si apoi o cheltui. Nu poti cumpara nici macar un surub sau o saiba fara sa platesti TVA. Asa ca nu stiu cine scrie prostii. Si apoi ti-am spus ca nu am atata carte incat sa prezint cum prezinti tu ca albul e negru si invers.
    • 0 (0 voturi)    
     neica (Luni, 5 octombrie 2009, 18:34)

     io [anonim] i-a raspuns lui Gheorghe

     vezi in articol ca sint si procente calculate la nivel de "gospodarie".
     mai apoi, TVA-ul e 19% din pretul marfii, nu din cit cistigi matale.
     ideea articolului era sa stabileasca o statistica legata de ponderea pe care o au diferite categorii de cheltuieli asupra venitului unei familii sau al unei persoane.
     sau mai pe intelesul matale, sa spuna,
     raportat la citi bani intra in casa, citi se duc pe mincare, citi pe cheltuieli de intretinere, pe taxe si impozite locale etc...
     n-are a face calculul INS cu cota unica, TVA-ul sau cu diversele contributii ...
     mai citeste o data articolul ...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by