Salariatii din Europa beneficiaza de cele mai generoase indemnizatii pentru concedii din lume, conform unui survey realizat de compania de consultanta Mercer. Raportul analizeaza atat numarul de zile de concediu pe care societatile trebuie sa le acorde angajatilor, cat si numarul de sarbatori legale din peste 40 de tari.

Toti salariatii au dreptul la o indemnizatie legala pentru concediu, termen care desemneaza totalitatea zilelor libere cu plata pe care societatile trebuie sa le acorde in mod legal angajatilor.

Angajatii din Finlanda, Brazilia si Franta au dreptul sa primeasca pana la 30 de zile de concediu legal pe an, cei din Lituania, Rusia si Marea Britanie avand dreptul la 28 de zile. Polonia (26) se afla imediat in urma, iar salariatii din Grecia, Austria, Danemarca, Suedia si Norvegia au dreptul la 25 de zile de concediu legal.

Prin comparatie, tarile din Asia-Pacific se situeaza mai jos, salariatii din Australia, Noua Zeelanda si Japonia avand dreptul la cele mai multe zile libere legale (20), fiind urmati de cei din Taiwan (15), Hong Kong si Singapore (14), India (12) si China (10). Salariatii din Canada se numara printre cei cu zilele libere cele mai putine, avand doar 10, iar in Statele Unite, chiar daca nu exista un nivel minim legal, salariatii beneficiaza, de regula, de 15 zile libere pe an.

In afara de zilele de concediu legal, sarbatorile legale pot spori numarul de zile libere ale salariatilor. Japonia si India se afla in varful clasamentului global cu 16 sarbatori legale pe an, urmate indeaproape de Cipru, Slovacia si Coreea de Sud cu 15. Malta si Spania au 14, iar Portugalia, Austria, Lituania, Slovenia si Taiwan au cate 13 sarbatori legale. Marea Britanie, Australia si Olanda au cel mai mic numar de sarbatori legale (8), urmate de Danemarca, Irlanda, Elvetia, Canada si Romania.

Presupunand ca primesc numarul maxim de zile libere legale in afara de sarbatorile legale, salariatii din Brazilia si Lituania ar beneficia de cel mai generos regim al concediilor din lume, cu 41 de zile libere posibile pe an, in timp ce salariatii din Finlanda, Franta si Rusia ar putea beneficia de 40 de zile in total. Prin contrast, salariatii canadieni beneficiaza de doar 19 zile, cei din China de 21, iar cei din Statele Unite si Singapore de 25.

Analiza generala a zilelor de concediu in Europa

Finlanda si Franta asigura un nivel legal minim de 30 de zile de concediu pe an pentru salariati, urmate indeaproape de Lituania si Rusia (28), Marea Britanie (28), Polonia (26) si Grecia (25). Vasta majoritate a tarilor are un numar minim de 20 de zile legale, inclusiv Germania, Belgia, Cipru, Irlanda, Italia si Olanda. Cipru si Slovacia (15 zile) au cele mai multe sarbatori legale din Europa, urmate de Malta si Spania (14 zile), apoi de Lituania, Austria, Portugalia si Slovenia (13 zile). Franta, Polonia, Finlanda, Germania si Belgia au 10, in timp ce Danemarca, Romania si Irlanda au 9. Avand 8 sarbatori legale pe an, Marea Britanie si Olanda au cel mai scazut nivel din Europa. Cu toate acestea, in anumite tari europene, precum Norvegia si Elvetia, sarbatorile legale pot fi anulate in cazul in care sunt in week-end.

In total, incluzand zilele libere si sarbatorile legale, salariatii din Lituania sunt potential indreptatiti la cele mai multe zile de concediu cu plata din Europa, avand 41 de zile libere pe an. Franta, Finlanda si Rusia se afla pe locul doi cu 40 de zile, urmate de Austria si Malta (38), Grecia (37) si Suedia, Spania, Marea Britanie si Marea Britanie (36). Angajatii din Italia au 31, iar cei din Germania, Romania si Belgia 30. Salariatii din Irlanda si Olanda au cele mai putine zile libere, respectiv 29 si 28. In cazul in care angajatorii acorda 8 sarbatori legale in afara de zilele libere legale, salariatii din Marea Britanie ar primi 36 de zile libere platite pe an, printre cele mai multe din Europa.

Analiza generala a Americilor

Statele Unite nu stipuleaza un numar minim de zile libere legale, insa media este de 15 zile, in comparatie cu Canada, care acorda un nivel minim de 10 zile. Contrar opiniei generale din Europa, nivelul scazut al zilelor libere legale din Statele Unite si Canada nu este comparabil cu standardele europene atunci cand sunt luate in considerare sarbatorile legale. Salariatii din Statele Unite si Brazilia au dreptul la ale 10, respectiv 11 zile de sarbatoare legale, in timp ce angajatii din Canada au dreptul la 9 zile de sarbatoare legale. In total, salariatii din Brazilia care pot beneficia de toate zilele libere si sarbatorile legale ar putea beneficia de 41 de zile libere, cei din Statele Unite de 25 de zile, de regula, iar cei din Canada de 19 zile.

Analiza generala a zilelor de concediu din Asia

Australia, Japonia si Noua Zeelanda au cel mai generos regim legal al concediilor, oferind salariatilor 20 de zile de concediu legal. Coreaa de Sud (19), Taiwan (15), Hong Kong si Singapore (14), India (12) si China (10) au drepturi mai putin generoase. In plus, salariatii japonezi si indieni au dreptul la 16 sarbatori legale pe an, urmati de cei din Coreea de Sud (15), Taiwan (13), Hong Kong (12), si Noua Zeelanda, Singapore si China, care au cate 11 zile. Cu numai 8 sarbatori legale, salariatii din Australia beneficiaza de cele mai putine sarbatori legale din Asia.

Teoretic, salariatii din Japonia au dreptul, in total, la cele mai multe zile libere, 36 la numar, urmati de cei din Coreea de Sud (34) si Noua Zeelanda (31). Angajatii din Australia, Taiwan si India ar putea beneficia de 28 de zile, urmati de cei din Hong Kong (26), Singapore (25) si China (21).

In afara de concediul anual si sarbatorile legale, angajatorii din anumite state sunt obligati prin lege sa acorde un concediu special pentru casatorie sau pentru decesul sotului/sotiei sau al unei rude apropiate, de exemplu. Chiar si in cazurile care nu sunt prevazute de lege, multi angajatori mari acorda zile libere suplimentare in circumstantele deosebite.