Apartamentele nu vor mai putea fi vandute sau inchiriate fara certificate energetice

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Joi, 17 decembrie 2009, 15:37 Economie | Consumator


Proprietarii de apartamente vor fi obligati, incepand cu 1 ianuarie 2010, sa prezinte potentialilor cumparatori sau chiriasi, certificate pentru informarea acestora privind performanta energetica, informeaza Ministerul Dezvoltarii. In prima zi a anului viitor intra in vigoare Legea 372/2005 pentru certificarea energetica a cladirilor.

Potrivit Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei, certificatul de performanta energetica se elaboreaza in baza „Metodologiei de calcul al performantei energetice a cladirilor”, aprobata prin ordin al ministrului. Aceasta metodologie a fost completata cu un Breviar de calcul si exemple pentru certificarea energetica a blocurilor de locuinte si respectiv a apartamentelor, inclusiv cu modelul certificatului de performanta energetica adaptat pentru apartament. La elaborarea certificatului de performanta energetica al apartamentului in vederea vanzarii-cumpararii sau inchirierii, auditorul energetic pentru cladiri, preia, de regula, releveul si celelalte date tehnice necesare care se regasesc in documentatia cadastrala elaborata in conditiile legii pentru vanzarea-cumpararea apartamentului.

Toate blocurile de locuinte care sunt supuse reabilitarii termice obtin certificate

Astfel, in cazul vanzarii/inchirierii unui apartament construit inainte de 2007, se poate intocmi un certificat de performanta energetica pentru respectivul apartament, neimplicand auditarea energetica a intregii cladiri. Pentru cladirile noi, construite dupa 1 ianuarie 2007, certificatul energetic se preda la receptia lucrarilor. De asemenea, toate blocurile de locuinte care sunt supuse reabilitarii termice obtin un astfel de certificat.

MDRL: Certificatele nu influenteaza semnificativ preturile apartamentelor

Costul certificarii energetice a apartamentului, stabilit in conditii de piata, raportat la aria utila a apartamentului, reprezinta  un procent nesemnificativ in raport cu cheltuielile stabilite in conditiile legii pentru efectuarea tranzactiei si nu influenteaza semnificativ pretul acesteia. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei respige categoric speculatiile aparute pe piata imobiliara care pun pe seama elaborarii certificatelor energetice cresteri ale preturilor locuintelor de pana la 10%.

Legea nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor reprezinta  transpunerea in legislatia nationala a Directivei 2002/91/CE privind performanta energetica a cladirilor. Legea nr. 372/2005 defineste certificatul de performanta energetica ca fiind un document tehnic, cu caracter informativ, care atesta performanta energetica a unei cladiri.

Majoritatea cladirilor vechi din Romania sunt incadrate in clasele energetice C si D

Prin certificat, potentialul cumparator sau chirias este informat asupra performantei energetice a apartamentului. Astfel, va afla consumul total anual specific de energie, exprimat in kWh/mp arie utila, respectiv prin consumul de caldura anual specific pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat. De asemenea, va fi cunoscuta eficienta energetica a apartamentului, prin incadrarea acestuia intr-o clasa energetica (de la clasa A-eficienta energetica ridicata, la clasa G-eficienta energetica scazuta), functie de consumul total anual specific de energie.

Majoritatea cladirilor vechi din Romania sunt incadrate in clasele energetice C si D avand consumuri specifice anuale pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat peste 200 kWh/m2/an. In acest context, este de mentionat ca tinta consumului anual specific de energie pentru incalzire este de sub 100 kWh/m2/an si a fost stabilita prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009.

Costul unui audit energetic variaza intre 1 euro si 3 euro metrul patrat

Certificatul este valabil 10 ani de la data emiterii si se elaboreaza de catre auditori energetici pentru cladiri, persoane fizice atestate, in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 33/2009 privind organizarea si functionarea Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei.

Costul unui audit energetic variaza intre 1 euro si 3 euro metrul patrat. Auditul enegetic se realizeaza de catre persoane atestate de Ministerul Dezvoltarii Regionale.
MDRL desfasoara cu regularitate examene de atestare tehnico-profesionala a auditorilor energetici. In baza solicitarilor, pana la 15 decembrie, au promovat examenul de atestare 576 auditori energetici pentru cladiri.

Potrivit legii, certificatul cuprinde valori de referinta prevazute în reglementarile tehnice în vigoare, care permit consumatorilor sa compare si sa evalueze performanta energetica a cladirii. Certificatul este însotit de recomandari de reducere a costurilor, prin îmbunatatirea performantei energetice a cladirii.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9854 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  aha (Joi, 17 decembrie 2009, 15:45)

  sz [utilizator]

  lege asta e valabila si pt case?
  • +5 (9 voturi)    
   Lege stupida facuta sa mulga fraierii (Joi, 17 decembrie 2009, 16:11)

   Anonim [anonim] i-a raspuns lui sz

   Cu ce ma incalzeste pe mine ca am o bucata de hartie pe care scrie clasa energetica, nu tot atat o sa platesc la caldura?
   Inca un motiv de dat spaga probabil.
   • -1 (5 voturi)    
    ;) (Joi, 17 decembrie 2009, 16:47)

    I [utilizator] i-a raspuns lui Anonim

    cat dai pe caldura depinde de ce scrie pe hartie
    • +7 (9 voturi)    
     E vorba de bani (Joi, 17 decembrie 2009, 17:20)

     Flavian [anonim] i-a raspuns lui I

     Cea mi importanta propozitie e asta: Costul unui audit energetic variaza intre 1 euro si 3 euro metrul patrat.

     Adica e o noua taxa de cateva sute de euro si nitzica birocratie in plus. Asta pentru cine nu stie sa citeasca printre randuri... ;-)
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Joi, 17 decembrie 2009, 16:43)

   Gogu [anonim] i-a raspuns lui sz

   DA!
  • +4 (4 voturi)    
   va e greu si sa cititi primul rind (Joi, 17 decembrie 2009, 17:06)

   exuser [anonim] i-a raspuns lui sz

   pai bei, ... daca spune: "Legea 372/2005 pentru certificarea energetica a cladirilor", casele sunt sau nu cladiri? normal ca sunt. se aplica la cladiri nu numai la apartamente.

   daca autorul articolului asa stie sa se exprime: "apartamentele" si nu "cladirile" asta e.
  • 0 (0 voturi)    
   DA... (Joi, 17 decembrie 2009, 17:25)

   defav [anonim] i-a raspuns lui sz

   "cladiri independente ,cu suprafata utila mai mare de 50 mp" Numai asa.
 • -3 (3 voturi)    
  certificat (Joi, 17 decembrie 2009, 15:47)

  Iulian [anonim]

  cum pot sa fac rost de acest certificat?? ma duc la primarie
 • +4 (4 voturi)    
  Cresteri de 10% ha ha ce banc bun! (Joi, 17 decembrie 2009, 15:47)

  ShoboLingoZauR [utilizator]

  Si ia spuneti mah specialistii lu' peste in imobiliare....o sa creasca preturile cu 1 milion la suta pt. certificatul ala?

  Dupa ce ca apartamentele vechi au niste preturi nesimtit de mari comparativ cu vechimea lor la valoarea la care sunt acum in decembrie, voi vreti sa ne manipulati spunandu-ne ca o sa creasca preturile?

  Cand vor aparea proiectele imobiliare noi, facute dupa criza de baietii destepti, cand terenul era ieftin si materialele de constructie la fel, toti cei care incearca sa ne vanda vechiturile lor de apartamente la preturi uriase, traind din amintirile verii lui 2008, vor putea sa le dea si la 75% din pretul actual ca nu le va mai cumpara nimeni.....
  • -1 (3 voturi)    
   nu (Joi, 17 decembrie 2009, 16:13)

   atreus [anonim] i-a raspuns lui ShoboLingoZauR

   creste pretul doar pentru ca are certificat dar certificatul va oferi o catalogare a calitatii apartamentului din punct de vedere energetic, pretul mai mare sau mai mic la chirie fiind determinat de pozitia apartamentului in clasament.
 • +6 (8 voturi)    
  alt impozit mascat (Joi, 17 decembrie 2009, 15:49)

  'tu-le mama lor [anonim]

  cind auzim vesti despre tratamentul aplicat unui stat super obez?
  • +7 (7 voturi)    
   Care impozit, e spaga in toata regula! (Joi, 17 decembrie 2009, 16:21)

   Anonim [anonim] i-a raspuns lui 'tu-le mama lor

   Ar fi bine sa fie impozit!
   Pentru ca banii s-ar duce la buget.
   Dar asa se vor duce la domnii care dau certificatele.
   • 0 (6 voturi)    
    Este si impozit, chiar daca nu-i spune asa. (Joi, 17 decembrie 2009, 17:32)

    Frobenius [anonim] i-a raspuns lui Anonim

    Domnii care dau certficatele platesc autorizare, impozite, etc. Pretul certficatului se dauga la pretul cladirii pentru care se platesc impozite, taxe notariale (la care se calculeaza impozite...)
    Nu misca nimic fara impozite.
    Si pe mine ma impoziteaza HotNews. Cum scriu un comentariu, cum se gaseste un cenzor sa-l taie sau sa-l modifice. Traiasca validatorii! Traiasca impozitele! Traiasca guvernul Boc!
    • +1 (1 vot)    
     Furtul nu e impozit, chiar daca hotul plateste (Joi, 17 decembrie 2009, 20:34)

     Anonim [anonim] i-a raspuns lui Frobenius

     ... impozit la stat apoi, tot furt se cheama.
     Asta e furt legal din care apoi hotul plateste impozite la stat.
 • +6 (6 voturi)    
  Delta-T (Joi, 17 decembrie 2009, 15:52)

  x [anonim]

  Legea asta, 372, data in 2005, va intra iun vigoare in 2010.
  1. Mai sint legi date inainte de 2005, sau chiar inainte de 2009, care sa intre in vigoare in 2010 sau mai tirziu?
  2. Putem da legi intr-un an care sa intre in vigoare peste 5-10-20 de ani (fara ca, intre timp, sa nu se faca nimic din lege)?
  (Aici NU intra legi asemanatoare cu legea iesirii la pensie din 2014, care isi produce efecte trimestrial, putin cite putin.)
  • +2 (2 voturi)    
   cultura romanilor, sau mai bine zis l... (Joi, 17 decembrie 2009, 17:17)

   exuser [anonim] i-a raspuns lui x

   2. o lege intra in vigoare astfel, conform Articolului nr. 78 din Constitutia Romaniei"

   "Intrarea în vigoare a legii

   Legea se publica în Monitorul Oficial al României si intra în vigoare la 3 zile de la data publicarii sau la o data ulterioara prevazuta în textul ei."

   sa speram ca am lamurit-o si pe asta.
   legea e din 2005 dar toata lumea se face ca nu stia nimic de ea. e la fel cu chestia cu zapada: primariile au fost luate prin surprindere de nunsori cu toate ca e iarna, e mijlocul lunii decembrie si am mai avut si avertizari meteo de ninsoare si viscol.

   sa traiti bine.
 • 0 (0 voturi)    
  dar apartamentle in curs de vinzare cu prima casa (Joi, 17 decembrie 2009, 15:55)

  intrebare [anonim]

  prevederea asta desteapta se aplica si apartamentelor in curs de vinzare cu credit prima casa?
  • 0 (0 voturi)    
   pai mai, (Joi, 17 decembrie 2009, 17:19)

   exuser [anonim] i-a raspuns lui intrebare

   totul se raporteaza la data la care are loc tranzactia de vinzare cumparare. adica la data in care se incheie contractul de vinzare cumparare.
   • 0 (0 voturi)    
    pai bai, (Joi, 17 decembrie 2009, 19:10)

    exule [anonim] i-a raspuns lui exuser

    stai jos, n-ai inteles nimic; ideea era ca nu e corect sa schimbi regulile jocului in timpul desfasurarii; mai gindeste'te.
 • +7 (9 voturi)    
  da' poate nu ma intereseaza! (Joi, 17 decembrie 2009, 16:15)

  Codruta N [utilizator]

  Sunt curioasa si eu CUM pot fi obligata sa NU cumpar un apartament, daca eu vreau sa-l cumpar! indiferent de "certificatul energetic" al sau!

  Daca intr-adevar voiau ceva care sa ma "apere" (pe mine, cumparator cinstit) mai bine ar fi bagat obligativitatea unui "certificat seismic" (presupunand ca ar exista asa ceva) - altfel... asta nu e decat o lege menita sa le aduca bani unor "bajetzi buni", mai "din sistem", ashaaaa... care vor fi Unicii abilitati sa "emita certificate energetice"! :-p
  • -2 (4 voturi)    
   Nu tine de vointa (Joi, 17 decembrie 2009, 16:30)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui Codruta N

   Puteti sa vreti dar legea nu le permite notarilor sa autentifice contracte de vanzare daca acest certificat nu exista. Deci nu se poate face contractul chiar daca partile vor sa-l faca. Certificatul este un act obligatoriu care trebuie sa fie prezentat la notar. Nu exista, nu se face contractul.
   • +10 (10 voturi)    
    Aberatii (Joi, 17 decembrie 2009, 16:40)

    Gogu [anonim] i-a raspuns lui anonim

    Nicaieri in lege nu scrie ca nu se pot vinde sau inchiria apartamente/case dac anu ai acest certificat. El este definit de lege ca fiind un document cu CARACTER INFORMATIV. Deci transferul dreptului de proprietate (in cazul vanzarii) sau autentificarea contractului de catre notar nu sunt afectate de existenta sau neexistenta acestui certificat.
    CITITI LEGEA CU ATENTIE!!!!
   • +8 (8 voturi)    
    Fals (Joi, 17 decembrie 2009, 16:42)

    Bursu [utilizator] i-a raspuns lui anonim

    Am vorbit cu un notar : daca cumparatorul da o declaratie pe proprie raspundere ca nu-l intereseaza certificatul , tranzactia se face .Daca se aplica "ad literam" legea este neconstitutionala pentru ca incalca legi organice si Constitutia .
 • +3 (3 voturi)    
  blocaj (Joi, 17 decembrie 2009, 16:16)

  calin [anonim]

  Cine va face certificatele in judetele in care sunt 1-2 auditori ( pentru toate tranzactiile din judet ) ? Cine va merge la 50 km de oras sa faca un audit la o casa amarata dintr-un sat ?
 • +1 (1 vot)    
  niste cretini! (Joi, 17 decembrie 2009, 16:18)

  legionarul [anonim]

  in mod normal,acest certificat trebuie sa mai scada din pretul apartamentelor vechi.Una este sa cumpar un apartament mai nou,cu o performanta energetica crescuta fata de unul de acum 20 de ani prin care imi iese caldura prin perete.Dezvoltatorii imobiliari ytrebuie sa intelega ca s-au dus vremurile in care ei speculau orice,acum sa se apuce de altceva,de exemplu...sa cante la chitara.Mi-e greata de asemenea specimene care tot incearca sa man`puleze piata imobiliara,crezand ca daca cresc preturile apartamentelor,auomat,asta inseamna crestere economica.Nu au decat sa lase preturile sa coboare la adevarata lor valoare,prin manipulare nu fac decat sa-i bage pe romani in si mai mari datorii.Asteptam noile constructii la preturi cu mult sub ceea ce este acum si sa-i vedem pe cei care traiau din specula ce vor face.
 • +5 (5 voturi)    
  Sa recapitulam ..... (Joi, 17 decembrie 2009, 16:20)

  MLZ [anonim]

  IPOTEZE:
  1) 576 auditori energetici pentru cladiri atestati in prezent - IN TOATA Romania
  [zice MDRL]

  2) Costul certificarii energetice a apartamentului este stabilit in conditii de piata (raportat la aria utila a apartamentului printre altele).
  [zice MDRL]

  3) Numarul imobilelor tranzactionate este mai mare de 576 pe luna in toata tara
  [ipoteza nespecificata de MDRL, dar implicita, de bun simt]

  4) Legea cererii si a ofertei opereaza pe piata imobiliara in mod rezonabil (chiar asa, distorsionat cum este din cauza interventia statului).
  Deci la cerere mare si oferta mica, pretul (serviciului) creste.
  [ipoteza nespecificata de MDRL, dar implicita, de bun simt]

  CONCLUZII:

  1) Costul certificarii energetice a apartamentului, (...) reprezinta un procent nesemnificativ in raport cu cheltuielile stabilite in conditiile legii pentru efectuarea tranzactiei si nu influenteaza semnificativ pretul acesteia.

  2) MDRL respige categoric cresterea preturilor locuintelor de pana 10% (asta insemnand de la 0.01% pana la 10% !!!) din cauza elaborarii certificatelor energetice.

  - - - - - - - - - - - - - - - - -

  SI ASTIA AU SCOS LOGICA DIN SCOLI !!!!!

  Domnu' Birocrat si expus si el credintele in mod public (ca de rationamente nu poate fi vorba, sunt doar opinii nefondate pentru care il mai si platim).
  De unde stie el la cat se va stabili pretul respectiv pe piata? Poate il fixeaza el prin lege. Da, da' cu "spaga" pe care o sa o dai ca sa te rezolve auditorul pe loc si nu la calendele grecesti ... cum face Ministerul? Sau ce nu apare in lege ... nu exista?!

  Am doar cateva cuvinte pentru Logicianul_Bugetar:

  Jos! Doi! Ne vedem la toamna!

  Acestea fiind spuse,
  Va rog sa binevoiti a primi dovada deosebitei si inaltei mele consideratiuni,
  Finantatorul_prin_coercitie_al_Incompetentilor.
 • 0 (4 voturi)    
  Costul unui Certificat (Joi, 17 decembrie 2009, 16:27)

  Sergiu [anonim]

  Este absolut normal ca sa avem si noi, in Romania, o astfel de lege, la fel ca in toate statele "civilizate" din Uniunea Europeana.

  O astfel de Certificare, numita Certificat de Performanta Energetica (CPE) este relativ simplu de facut, dureaza foarte putin (in mai putin de o zi, mai ales daca auditorul se pricepe si are un soft/program bun). Un astfel de certificat nu ar trebui sa coste mai mult de 100 EUR (intre 0.4 EUR si 2 EUR pe m2) pentru un apartament.

  Din pacate legea intra in vigoare curand si a luat pe nepregatite atat populatia din lipsa acuta (si cronica!) de informare din partea autoritatilor. Sunt cuteva sute de auditori acreditati deja care au somat pana acum, ca deh, nu era obligatoriu. Daca se facea o campanie de informare serioasa pentru a se explica necesitatea acestui demers, nu intra acum nimeni in panica.
  • +3 (3 voturi)    
   dreptul de proprietate (Joi, 17 decembrie 2009, 16:46)

   _tudor_ [utilizator] i-a raspuns lui Sergiu

   Daca vreau sa vand o idee... pot. Asta vand.
   Daca vreau sa vand o datorie... pot.
   Daca vreau sa vand niste aer dintr-un balon... pot!
   Pot sa vand drepturi litigioase.
   Pot sa vand niste fier vechi,...
   niste moloz, chiar si un rahat...

   Dar nu o locuinta...
   Proprietatea asta e un moft!
 • +5 (5 voturi)    
  certificarea energetica. (Joi, 17 decembrie 2009, 16:34)

  mircea [anonim]

  Inca un exemplu de incompetenta a parlamentarilor.Legea probabil ca este/poate fi buna sa stii cat consumi si cat arunci pe fereastra.Efectul asupra vanzarii este nul.Vanzarea se face pe principiul cerere si oferta.Sa dam un exemplu de prostie la parlamentari:este un apartament ramas mostenire si mostenitorii neavand cum sa-l inparta il vand,dar nu are certificat energetic,eu vreau sa-l cumpar,dar nu-mi pasa de certificatul energetic.Daca sunt hotarat sa-l cumpar voi plati formal un auditor,dupa aceea e treaba mea ce fac;termoizolatii etc.Este o lege data ca sa fie.Se va mai infiinta vreo agentie care sa monitorizeze cate apartamente au certificat energetic?
 • +1 (1 vot)    
  Trebuie sa scada pretul! (Joi, 17 decembrie 2009, 16:35)

  alex [anonim]

  Parerea mea este ca, acest certificat ar trebui sa mai diminueze un preturile apartamentelor vechi in raport cu cele noi pentru ca este o dovada clara a stari lui fizice!
 • +2 (2 voturi)    
  nesimtiti (Joi, 17 decembrie 2009, 16:47)

  artiistu [anonim]

  birocratie - motiv sa mai scoti inca o hartie si de platit inca o taxa!!! - niste nesimtiti de guvernanti
 • +4 (4 voturi)    
  Hartogarie (Joi, 17 decembrie 2009, 16:47)

  etre [anonim]

  Mai trebuie mentionat ca nu merge sa fi auditor fara un curs pe acest specific ... La ce am mai facut facultatea de energetica nu stiu.
  Am calculat transferul termic prin aripioarele radiante ale unui motor electric spre exemplu , dar imi trebuie inca o patalama ca sa pot pune o stampila.

  Am lucrat la CNC dar imi trebuie un curs suplimentar pentru RSVTI.

  Daca ati sti ce oameni pun stampila ca v-au verificat lifturile , va cruciti.

  Noi romanii suntem experti in a inventa hartogarie. Scolim mii de ingineri anual care in final nu stiu cat stie un muncitor.
 • -2 (4 voturi)    
  rezistenta la modernizare (Joi, 17 decembrie 2009, 16:57)

  I [utilizator]

  mai da multi revoltati pe aici. Inloc sa va bucurati ca in sfarsit stiti pe ce dati banii, sariti in sus ca e scump. Cum sa fie scump? 1-3 euro la 70mp vine 70-210 euro. 70 euro e cam cat dai pe incalzire intr-o luna de iarna, la un apartament neizolat. Refuz sa cred ca ai cateva zeci de mii de euro sa dai pe apartament dar nu ai 210 euro pentru un certificat care iti spune exact ce cumperi. Prin tari mai civilizate nici masina nu o cumpara pana nu ii fac o verificare.
  • +2 (2 voturi)    
   betoane (Joi, 17 decembrie 2009, 17:09)

   george [anonim] i-a raspuns lui I

   ce draq sa cumperi niste betoane nenoricite... le stim de ani de zile ...

   Interesant era daca acest certificat era obligatoriu pentru cei care construiesc locuinte noi. Sa fie specificat clar cum e facuta izolatie. Atitia cm de polistiren, atitia de vata de sticla... etc.
  • +2 (2 voturi)    
   care modernizare? (Vineri, 18 decembrie 2009, 2:59)

   ramen [anonim] i-a raspuns lui I

   Cu ce este mai modern o cladire ca are certificat energetic?

   Cu o mica spaga poti sa ai cladire A++ lejer
   (cum de altfel se obtin multe lucruri in Romania).

   Daca expertiza ar fi corecta 100% poate ca da.
   Dar nu cred ca se pune problema in Romania.
 • +3 (5 voturi)    
  E foarte bine asa! (Joi, 17 decembrie 2009, 18:35)

  Armando [anonim]

  Este foarte normal sa avem astfel de certificate. In capitalism aceste acte si nu numai, sint obligatorii. Astfel de acte trebuie sa apara pentru mai multe domenii si activitati. Este absolut normal in capitalism ca 80% din venitul unui cetatean sa ajunga la stat. De aceea toti trebuie sa aiba doua locuri de munca, de la 5 dimineata pina la 10 seara. Week end urile sint de ajuns pentru recuperare fizica. Cea intelectuala nu conteaza.
 • +2 (2 voturi)    
  intrezbare (Vineri, 18 decembrie 2009, 1:57)

  fc [utilizator]

  ne mai dau voie sa politicienii care au facut legea sa locuim in ele sau ne mutam pe camp, in corturi si le cedam lor casele
 • -1 (1 vot)    
  certificat energetic (Vineri, 18 decembrie 2009, 11:35)

  marcel [anonim]

  Certificatul energetic,pe langa faptul ca ne ia din buget o suma de bani (pentru ca niciun proiect nu se face moca), are rolul de a informa potentialul client despre clasa de izolare a imobilului respectiv, astfel incat acesta sa isi faca o idee despre ce il asteapta... In proiectul/documentatia care insoteste acest certificat trebuiesc precizate care au fost costurile energetice inainte de reabilitarea termica (daca a fost cazul) si care sunt costurile dupa reabilitare. Cifrele sunt mult mai edificatoare decat literele (A....G), pentru ca uneori diferenta poate fi doar de o litera (in cazul blocurilor vechi de apartamente), astfel ca daca un apartament construit in 1972 are inainte de reabilitare litera H si se cheltuiesc pe luna 800 ron pt incalzire, dupa reabilitare acesta obtine litera G si se cheltuiesc de 3...3.5 ori mai putin bani cu incalzirea. Mai mult, acea documentatie (asa cum scrie in articol) ofera si solutia corecta de reabilitare, pentru ca unii mai isi izoleaza apartamentele dupa ureche sau buget.
 • +1 (1 vot)    
  hai ... (Vineri, 18 decembrie 2009, 11:51)

  PAJTAS [anonim]

  tot asa inventati dragi tovarasi taxe harti taxe...ca pe de alta parte sa castige un ban cinstit tara aceasta alta cale nu mai are decat taxele birocraticesti...mai un pic pana la faliment total ..dar unde mai crede statul ca ajunge pe calea acesta.
  va iubesc!!!hai mars la hary potter
 • +1 (1 vot)    
  Certificat de buna purtare nu trebuie? (Vineri, 18 decembrie 2009, 13:58)

  Cetateanul turmentat [anonim]

  Inca o fila neglorioasa din dosarul fascismului climatic: sub pretextul prevenirii incalzirii globale etc., se inventeaza tot felul de reglementari, se infiinteaza tot felul de agenii, sunt platiti PE MUNCA CETATENILOR tot felul de agenti care le conditioneaza dreptul de proprietate, tot felul de alte drepturi, poate si dreptul la existenta.

  "Castelul" lui Kafka o sa para in curand un loc placut!
 • +1 (1 vot)    
  Niste sfertodocti ! (Vineri, 18 decembrie 2009, 14:08)

  niculita30 [utilizator]

  Apartamentele o sa se inchirieze fara acte si statul realizeaza ce afacut cu impozitul forfetar !
  Sferodocti care si-au facut firme de evaluare termica !
  HOTI !
 • 0 (0 voturi)    
  certificare (Luni, 21 decembrie 2009, 23:19)

  Cetateanul [anonim]

  De ce nu vorbiti de Cadastru care este si el obligatoriu la vanyarea unei locuinte? Ar conveni cuiva sa plateasca ceva si sa cumpere in realitate altceva daca nu ar fi masurtatorile din cadastru?
 • 0 (0 voturi)    
  imi scapa ceva..... (Duminică, 31 ianuarie 2010, 20:53)

  gg [anonim]

  desigur exista multe comentarii in legatura cu modul in care anumite firma primesc bani pt aceasta nou posibilitate de spaguiala.... desigur ca putem discuta si despre calitatea lucrarilor executate .....

  ce nu inteleg este aceasta obligativitate si mai mult daca statul se angajeaza sa faca aceasta anvelopare de ce ma judeca pe mine dupa lucrea lor ?

  poate cineva sa impuna la un bloc, pe etaj, anumite materiale de folosit ? poate materialele mele sunt mai bune izolatoare dar costa mai mult si statul nu s.a angajat la costuri mari..... ok.. le fac eu.... imi da cineva aceste drept ? NU
  si atunci de ce tu pe ruma ma treci pe mine in acel cartificat cu un indice rezultat in urma folosirii materialelor tale ?

  chiar azi dimineata mi.a fost dat sa vad la tv un exemplu explciat de amvic (nu fac publicitate, firma repsectiva face cu siguranta - dar am vazut si ma intreb) in legatura cu grosimea si structura expandatului pus pe beton...
  - la 5 cm punctul de inghet este la 2 cm in interiorul betonului
  - la 10 cm este intre beton si expandat
  - la 15 cm este la 2-3 pe partea de expandat (inspre beton)

  ei recomanda deci 15 cm.... desigur si acel expandat special .. nu mai spun nimik acum de el.

  ceva experti ??? cometarii ??? ...ca si cei de la amvic spuneau, si nu vreau s ama las doar in seama lor, ca pana acum de 3-4 ani nu au avut prb oamenii ca a fost cald dar acum cand s-a facut frig , pana la -20C s.a vazut cu adevarat ce inseamna o izloatie...

  SO .... ei fac ce vor !!! noi nu avem se pare nici un drept .... nici un control...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by