Preturile cresc. Le controleaza cineva?
Dupa al Doilea Razboi Mondial, SUA facea analize sectoriale ale diferitelor piete din economie si intervenea direct acolo unde tensiunile se acumulau pe fondul cresterii irationale a preturilor. La fel au procedat si canadienii. De la JFK, Lyndon Johnson, Jimmy Carter, toti aveau instituite masuri de control a preturilor. Celebru e si Nixon, care a inghetat timp de 90 de zile preturile, in 1971.
Citeste restul materialului si comenteaza pe Dan Popa's Weblog.

Etapa a doua a vaccinării împotriva COVID-19: Cine are dreptul să se vaccineze în această etapă, când și cum te poți programa. Înființarea centrelor de vaccinare, în continuare în aer
Vom călători în UE doar cu „pașaport de vaccinare”? Precedentul „Carnetului Galben”
De ce Dacia intră într-o nouă etapă datorită SUV-ului Bigster și de ce apropierea de Lada nu ar trebui să ne sperie
Cum vrea Guvernul să elimine haosul liberalizării pieței energiei / Consumatorii vor putea primi reduceri de preț, până în iulie, de la furnizorii de ultimă instanță - Proiecte
EXCLUSIV Moștenirea Gabrielei Firea: Ce salarii au directorii și angajații companiilor municipale Ep. II
daca in schimb consumatorul este, pe langa neinformat si lenes, prost si arogant si mai ales suficient de orgolios incat sa se inhame la rate pe zeci de ani pe care nu le poate duce doar ca sa ii arate vecinului ca are masina mai buna ca el, sau rudelor ca si-a permis apartament in rahova cu 180.000 euroi....atunci normal ca nici comerciantii nu au interes sa coboare preturile, pentru ca 'tzugulanul' tot cumpara, ba chiar daca e pretul mai mare va cumpara si mai dihai ca inainte...
Oare la noi o sa vad vreodata asa ceva? Hai sa zicem ca din obisnuinta gandul tot la "interesul national" le-ar sta, insa macar capabili si pusi pe treaba o sa vad vreodata la noi?
O alta varianta ar fi ca firmele care cresc preturile sa plateasca un impozit suplimentar aferent venitului suplimentar adus de cresterea respectiva de preturi. Acest impozit ar putea fi gradual, astfel incat cu cat venitul adus de cresterea de preturi este mai mare, cu atat impozitul sa fie mai mare. Firmele cu tendinte de a creste prea mult preturile vor fi astfel descurajate, iar statul va castiga si el, transferand apoi catre populatie banii luati "in mod nesimtit" prin cresterile de preturi.
Dar este clar ca oricare dintre aceste variante are sanse mici de realizare datorita "geniilor" economice care ne conduc astazi. Se vor gasi scuze cum ca un control al preturilor seamana a socialism sau comunism, dar uite ca si americanii au procedat la fel. Solidaritatea de care vorbea dl. Basescu se poate manifesta si in acest fel.
http://ecol.ro/content/economie-in-povesti-de-citit-la-gura-sobei
Din pacate cei din guvern nu duc lipsa de bani, pe ei nu-i deranjeaza nici deflatia, nici inflatia, nici nimic alceva. Mai exista cantina guvernului cu cele mai mici preturi din tara?
PS: Hotnews cu textul acesta si comentariile ... nu risca nici o revolutie pana maine dimineata ... indiferent ce cantitate de roni vor trece prin Tiparnita Dlui Academician Mugur Isarescu.
http://www.brainyquote.com/quotes/quotes/h/henryford136294.html