Bauturile asa-numite „energizante” sunt tot mai in voga in randul tinerilor, dar consumul lor presupune o serie de riscuri pentru sanatate, mai ales atunci cand sunt consumate cu alcool. In plus ele pot produce dependenta din cauza compozitiei crescute de cafeina, taurina sau alte substante si pot avea efecte nefaste in cazul sportivilor, transmite Consililul Superior al Sanatatii (CSS).

De asemenea, CSS atentioneaza ca bauturile energizante pot provoca anxietate, agresivitate si dependenta daca sunt consumate excesiv. In plus pot aparea stari de indispozitie si chiar probleme cardio-vasculare.

"La adolescentii confruntati cu fenomenul "binge drinking" sau "biture express", bauturile energizante asociate cu alcoolul le permit sa atinga un grad ridicat de absorbtie alcoolica", afirma Michele Rignanese de la CSS.

Expertii Consiliului recomanda limitarea consumului de bautuiri energizante si chiar interzicerea lor la femeile gravide sau care alapteaza si in cazul copiilor sub 16 ani.

Difuzarea comunicatului CSS a starnit reactii din partea companiei Red Bull. Reprezentantii acesteia au spus ca vand bauturi energizante in 150 de tari tocmai "pentru ca autoritatile sanitare din toata lumea au ajuns la concluzia ca Red Bull Energy Drink poate fi consumat fara riscuri".

Patru miliarde de doze de bauturi energizante s-au consumat in intreaga lume, anul trecut, scrie www.lalibre.be.