Ce strategii folosesc magazinele pentru a ne stoarce de bani
Sa vedem ce metode folosesc comerciantii pentru a-si maximiza vanzarile si cum putem iesi totusi din magazine fara sa avem buzunarele goale.
Strategii de crestere a vanzarilor
1. Indiferent de numarul si cantitatea produselor pe care doresti sa le cumperi, nu intri intr-un hipermarket fara carucior. Acesta este insa mult mai mare decat ar fi normal, tocmai pentru a te determina sa cumperi cat mai mult - de cate ori vi s-a intamplat sa puneti in carucior cateva produse, iar acesta sa para totusi gol?
2. Produsele esentiale – paine, carne, lactate – se afla in spatele magazinului, clientul fiind pus in situatia de a traversa tot magazinul pentru a-si cumpara o paine spre exemplu. Astfel, cresc sansele ca el sa cumpere mai multe produse decat si-a propus initial.
3. De ce guma de mestecat si batoanele de ciocolata sunt asezate langa casele de marcat? Pentru ca acest tip de produse sunt cumparate din impuls - de cate ori ati aruncat un pachet de guma in caruciorul de cumparaturi cat timp ati stat la coada?
4. Aranjarea produselor in rafturi nu se face oricum – cele care se vand cel mai bine sunt plasate in mijlocul raftului, in timp ce produsele scumpe sunt plasate la colturi, astfel incat sa treci de doua ori pe langa ele.
Mai mult, produsele scumpe sunt plasate la nivelul ochiului pentru o mai mare vizibilitate, iar cele ieftine se afla in rafturile de jos.
Citeste continuarea si comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.

Șansa ratată a PNL și perpetuarea dezastrului urbanistic din București
Soarta Măsurii 3 pentru finanțarea IMM-urilor a devenit incertă / Ministrul economiei nu vrea să spună ce se întâmplă cu proiectele depuse de firme
Irina Alexe, o fostă polițistă, pensionată la 42 de ani, a fost numită, până la urmă, secretar de stat în Ministerul de Interne
Moștenirea Gabrielei Firea pentru Nicușor Dan: Primăria Capitalei mai are de plătit circa 165 de milioane de lei pentru autobuzele Otokar cumpărate în 2018
Câți români și-au suspendat ratele și ce soluții s-au găsit pentru cei care gâfâiau la plata ratelor înainte de pandemie Vezi ce spun reprezentanții principalelor bănci
Cum nu au cosuri, uneori - cand n-am multe de cumparat - car produsele pur si simplu in brate, iar alteori fac o "plimbare" pana la casa de unde iau o punga (pe care o voi cumpara) si imi pun produsele in ea. Pana acum nici un personal din magazin nu s-a legat de mine datorita faptului ca nu "prestez" ca si "pilot" de carucior! :))))))))
ce e ciudat...e ca in magazinele de cartier gen plus,penny,profi(de asta nu-s sigura) nu este cos, decat carucior.
E ciudat pentru ca acolo de obicei chiar mergi pt o paine si un iaurt, ca pt cumparaturi mai multe exista auchan,carrefour, kaufland, real...cu preturi muuult mai bune la majoritatea produselor
(La Kaufland Iasi, Podul de Piatra... poate si in alte magazine dar aici sigur..)
- Carrefour 2 produse identice cu al doilea la 50 reducere: captator de umiditate Ceresit 2 bucati 63.99 RON
- Obi, promotie captator de umiditate Ceresit 31.99 bucata, deci 2 bucati 63,98 RON
Haios nu-i asa?
Cred ca ar merita o parte din magazine sa le comandam carne tocata si salam feliat si apoi sa le lasam in departamentul de bricolaj, pana se impute sa simta si ei cum e sa ajungi acasa cu carne care pe drum a devenit vanata si imputita.
Asa ca incerc pe cat posibil sa imi cumpar carnea de la macelaria din colt, legumele de la aprozarul local, painea de la brutaria de pe drumul catre casa etc.
Surpriza: e chiar mai ieftin!
Doar marfurile standard (detergenti, cosmetice, bere etc) sunt pe lista de supermarket. Ba mai mult , incerc sa le cumpar de afara (13 km pana la granita cu Ungaria) din motive de DIFERENTA EVIDENTA DE CALITATE...pentru RO se folosesc standardele de calitate produs ca si pt Albania! (v. guma Orbit).
In rest, sunt strategii legale, foarte bine ca le aplica, cine cade in plasa lor sa fie sanatos.
Am si eu o antistrategie la toate strategiile lor. Am constatat ca atunci cand ma duc sa cumpar imi umplu 3 carucioare, duc produsele in casa din masina in 6 drumuri, si cand ma asez la masa nu am ce manca. Asadar imi fac o lista cu ce am nevoie, si apoi cand ma duc sa cumpar ma tin de lista.
Pantaloni scurti cumparati de la Metro din cosul de produse ieftine cu 70 Ron :), neatentia se sanctioneaza.
In supermarketuri acum un an Pempersii la pachetul Jumbo erau mai scumpi la bucata decat pachetelele mici, aviz parintilor. Oricum cand atrageam cuiva atentia care tocmai se pregatea sa cumpere eram privit cu suspiciune, ceva de genul "ce e cu nebunul asta?" si dupa care incepeau sa calculeze.
Traditia comerciala era insa alta acolo: in fiecare duminica se organizeaza un targ, un fel de talcioc de la noi, unde gasesti tot ce-ti trece prin cap. In plus, strada principala este inchisa si transformata in piata cu produse alimentare sau imbracaminte, pe care la noi le gasesti in magazinele de cartier. Duminica dupa-amiaza totul se incheie, se face curat si in cursul saptamanii nu ai de unde lua o paine daca nu mergi la supermarket. Daca ar fi in afara orasului, n-ar fi o pierdere de timp sa mergi pana acolo ?
"de la noi nu pleci cu mana goala!" contra strategie: da?, "watch me!" si iesi fara a cumpara nimic. Asta, la limita, cand imi propun doar sa ma uit la preturi, si sa vad noutati. Mai este strategia "azi cumparaturi ZERO", strategia antiimpuls "azi vad ceva interesant, dar cumpar MAINE" . Nu este adevarat ca te simti inferior cu un carucior mai gol (poate manelistii gen "arunc cu banii ca sa moara dusmanii") eu ma simt mandru cand cumpar doar cateva articole ca iar am invins strategia lor si ma uit "de sus" catre cei cu carucioare pline, adica "infranti".
dar uiti ca la romani a merge la magazin si a iesi fara a cumpara nimic e unul din cele 10 pacate...uita-te la privirile in pamant, la pasul grabit cand treci pe langa casiera, privirea ei plina de ura, asocierea imediata cu un hot care daca nu plateste nimic inseamna ca a furat ceva...pe cand defapt, cum ai zis si tu, ar trebui sa le aplicam privirea "sunteti niste nesimtiti, la preturile astea nu cumpar nimic, ma duc la concurenta!"...
la comportamentul consumatorului si la merchendising.
adica aranjarea marfii pe gondole (adica rafturi)
amenajarea magazinului... pozitionarea pe nivele de preturi si de promovare... etc
cine a facut facultate de economie si administrarea afacerilor stie lucrurile astea :)
Ce, cat si de unde cumperi, a fost, este si va fi decizia ta personala.
Articolul aproape sugereaza ca supermarketurile sunt niste monstri bine antrenati sa ne lase fara bani. N-are nici o legatura. Cumpara ce-ti trebuie si lasa lamentarile de genul "ce smecheri sunt astia si ce na mai fura".
NU PLECATI FARA SA VERIFICATI BONUL! Chiar daca totul este electronic, eroarea umana este sfanta! Eu am cumparat (ieri!), printre altele, doua produse identice. Casiera a batut x2 si a trecut cititorul de coduri pe primul produs, apoi l-a "citit" si pe al doilea produs! Sunt convins ca nu a fost greseala, ci intentie. Nu mai merg in Billa in veci! Chiar asa dom'le a ajuns lumea asta, sa nu se mai poata avea incredere in nimeni?
Un lucru nu a fost pomenit deloc : lumea merge la supermarket nu numai sa etaleze cosurile mai mult sau mai putin pline, merge la supermarket pentru o economie reala de timp (toate produsele le gasesti acolo si in cca 1 ora ai rezolvat problema), pentru ca intr-un oras superaglomerat deplasarea de la un magazin la altul cu masina costa, pentru ca ai un loc de parcare garantat si gratuit ( nu trebuie sa alergi dupa parcari sau sa te feresti de politia comunitara), etc...
In concluzie supermarketurile nu sunt monstrii dar nici case de ajutor reciproc.
1. cosul de cumparaturi se alege in functie de suprafata de vanzare si nr articole pe suprafata si alte cateva criterii. NU este o decizie a mafiei, este un element din lumea comertului. Cine a mai dat pe la scoala si a facut un ASE stie, daca nu dati un goagal!
2. Un magazin se imparte in Food si Non Food, apoi in Non Food soft si Non Food Hard, apoi Food Dry, Food Fresh si Ultra Fresh, echipamentele care sustin zona de Fresh si Ultrafresh necesita instalatii speciale si trebuie racordate la instalatiile publice...nu cumva ati vrea sa bata ventilatoarele in cap cand intrati sau sa va impiedicati de cei de la intretinere cand intrati in magazin?sau vreti ca marfa proaspata sa treaca de la rampe prin tot magazinul ca sa ajunga la intrare
3. Plasarile de la casele de marcat sunt facute si din ratiuni de securitate..nu vreti sa stiti cata guma se fura sau chestii marunte. se fac si din ratiuni de spatiu si de marketing..nu sare singura guma in carucior, plus ca multe dintre ele sunt produse tractoare(tigarile) sau produse captive(rezervele de ras). Toate acestea nu sunt o mafie sau o furaciune, au o logica
4. Aranjarea produselor in rafturi se face dupa reguli foarte stricte, grupe de marfa, branduri, nivele de pret, exista departamente in toate lanturile de retail care se ocupa doar cu asta layoutul raftului. nu se face pentru a fura, se face din ratiuni economice si de crestere a vanzarilor. daca produsele mai scumpe sunt puse la capete ca sa treci de doua ori, chiar asa e, avand un pret mai mare, te gandesti de doua ori inainte sa le iei!
Diferentele de pret sunt erori umane, defectele articolelor sunt de fabricatie sau in urma maniplarii sau deteriorate de clienti si pus ela raft.
Scanarea unui articol de mai multe ori este eroare umana.
Deci, nu niste hoti fac lucrurile astea ci sunt o consecinta a studiilor COMPORTAMENTULUI CONSUMATORULUI, nu-i de mirare ca ne plac capsunile si constructiile