Guvernul a amanat pana la urmatoarea sedinta discutia pe marginea actului normativ privind reintroducerea certificatului energetic la vanzarea sau cumpararea unei locuinte. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely a spus ca nu s-a cazut de acord asupra perioadei de amanare a aplicarii legii. La randul sau, purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, a spus ca mai sunt necesare clarificari referitoare la simplificarea procedurilor de autorizare a auditorilor energetici si de obtinere a certificatelor.

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a anuntat printr-un comunicat de presa ca Ordonanta de Urgenta prin care este reintrodus certificatul energetic obligatoriu se afla pe agenda Guvernului si daca va fi adoptata certificatul va redeveni obligatoriu din luna martie 2010. "In perioada urmatoare se va accelera procesul de atestare tehnico-profesionala a auditorilor energetici si vor fi omologate cateva programe de calcul utile auditorilor energetici; totodata, centrele universitare care organizeaza cursuri pentru viitorii auditori, vor organiza si cursuri de initiere in folosirea acestor programe", mai arata comunicatul Ministerului.

Prin certificatul energetic, potentialul cumparator sau chirias este informat asupra performantei energetice a apartamentului, exprimata, in principal, prin:

- consumul total anual specific de energie, exprimat in kWh/mp arie utila, respectiv prin consumul de caldura anual specific pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat;

- eficienta energetica a apartamentului, prin incadrarea acestuia intr-o clasa energetica (de la clasa A-eficienta energetica ridicata, la clasa G-eficienta energetica scazuta), functie de consumul total anual specific de energie.