Europenii cheltuiesc pana la 10,5 miliarde de euro in fiecare an pentru a cumpara medicamente contrafacute, este concluzia unui studiu paneuropean dat publicitatii marti de numarul unu mondial in farmaceutica, compania Pfizer, scrie AFP.

Un european din cinci (21%), adica circa 77 milioane de persoane recunosc ca au cumparat deja medicamente fara reteta, din surse ilicite, potrivit studiului realizat de societatea Numwood pentru gigantul farmaceutic american.

33% dintre persoanele intervievate afirma ca au recurs la achizitionarea ilicita a medicamentelor, de cele mai multe ori prin internet, pentru a castiga timp, iar 39% pentru a face economii.

Pfizer subliniaza pericolul acestui fenomen, amintind ca 50% pana la 90% dintre medicamentele cumparate prin internet ar fi contrafacute, continand uneori substante periculoase ca otrava pentru sobolani sau acid boric.

"Consumatorii europeni isi risca sanatatea ajutand economia criminala prin obtinerea acestor medicamente in afara sistemelor de sanatate legale", a subliniat David Gillen, director medical Pfizer.

Germania, Italia si Spania sunt tarile ai caror locuitori au recurs cel mai mult la cumpararea de medicamente fara reteta. Medicamentele pentru slabit, cele impotriva gripei si impotriva tulburarilor de erectie sunt cel mai des cumparate ilegal, potrivit acestui studiu. Pentru realizarea lui au fost interogate 14.000 de persoane din 14 tari.