AUDIO Emilia-Cerna Mladin, presedintele Asociatiei Auditorilor Energetici: Un apartament aflat in clasa energetica A va avea facturi la incalzire cu 80% mai mici decat unul din clasa G

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Vineri, 19 februarie 2010, 14:24 Economie | Consumator


Emilia-Cerna Mladin
Foto: HotNews.ro
In urma introducerii certificatelor energetice, potentialul cumparator sau chirias al unei locuinte va fi informat asupra performantei energetice. In momentul vanzarii sau inchirierii, toate apartamentele vor fi incadrate intr-o anumita clasa energetica. "Certificatul ne da o idee asupra nivelul de cost la incalzire.Un apartament in clasa energetica A va consuma circa 20% energie fata de un apartament in clasa G", a declarat pentru HotNews.ro Emilia-Cerna Mladin, presedintele Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC). Mladin a sustinut aceasta idee si in cadrul unei intalniri online cu cititorii, declarand ca un apartament aflat in clasa energetica A va avea facturi la incalzire cu 80% mai mici decat unul aflat in clasa G.

 • Presedintele Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri a spus ca dupa introducerea certificatului energetic, preturile la apartamente vor fi stabilite in functie de cum doreste cumparatorul care va lua in considerare pe langa alte aspecte si calitatea energetica.
 • Certificatul energetic pentru cladiri ar putea redeveni in urmatoarele luni, daca Executivul va aproba Ordonanta de Urgenta referitoare la reintroducerea acestuia. Pana acum, Guvernul a amanat de mai multe ori discutia pe marginea actului normativ privind certificatele energetice. Introducerea acestora trebuia facuta inca de la 1 ianuarie 2010, fiind o cerinta a Uniunii Europene. Emilia-Cerna Mladin sustine ca exista o reticenta pe piata imobiliara din cauza acestor certificate.
 • "Exista mai multe voci ingrijorate de blocarea pietei imobiliare. Unele sunt fondate, altele tin mai mult de o necunoastere, de o teama ca acutala criza sa nu fie si mai mult intensificata prin incetinirea pietei imobiliare", a precizat presedintele AAEC. In ceea ce priveste auditorii energetici, Emilia-Cerna Mladin sustine ca activitatea acestora ar putea fi verificata prin sondaj, "pentru a ne asigura beneficiarii ca acestea nu sunt documente false sau hartii trase la imprimanta".
 • Reprezentantii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului au afirmat ca un motiv pentru amanarea introducerii certificatelor este numarul prea redus de auditori energetici, fiind atestate, in prezent, circa 600 de persoane. Presedintele AAEC a confirmat faptul ca sunt judete in care nu exista niciun auditor energetic, dand exemplul Teleorman.

Prin certificatul energetic, potentialul cumparator sau chirias este informat asupra performantei energetice a apartamentului, exprimata, in principal, prin:

- consumul total anual specific de energie, exprimat in kWh/mp arie utila, respectiv prin consumul de caldura anual specific pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat;
- eficienta energetica a apartamentului, prin incadrarea acestuia intr-o clasa energetica (de la clasa A-eficienta energetica ridicata, la clasa G-eficienta energetica scazuta), functie de consumul total anual specific de energie.

Cele mai multe cladiri vechi din Romania sunt incadrate in clasele energetice C si D, avand consumuri specifice anuale pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat peste 200 kWh/m.p.an. Tinta consumului anual specific de energie pentru incalzire este de sub 100 kWh/m.p.an si a fost stabilita prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009.
Certificatul este valabil zece ani de la data emiterii si se elaboreaza de catre auditori energetici pentru cladiri, persoane fizice atestate.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2059 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Si tot n-am inteles de ce sunt obligat... (Vineri, 19 februarie 2010, 14:30)

  SORIN [anonim]

  sa fiu informat si sa platesc despre ceva ce poate stiu deja? Nu mi se pare normal ca pentru o stampila sa dau 100-300 de euro! Parca nu sunt destule taxe, acum cautam sa le si coafam....
 • 0 (0 voturi)    
  Noua mangla a tinerei democratii romanesti (Vineri, 19 februarie 2010, 14:45)

  Cooperativa Constructorul [anonim]

  cui ii pasa de acest certificat ? se stie ca pretul e pret la casa vrei dai pretul nu vrei nu dai pretul. certificatele de obtin de la oameni nu ? ii dai omului un ban la negru acolo si face din B , A din D.C cum dai banu ca doar oameni sant nu ? o alta mangla si creeaza a alta gasca de paraziti care se hranesc din mangle .
 • 0 (0 voturi)    
  povesti nemuritoare (Vineri, 19 februarie 2010, 14:47)

  Radu [anonim]

  Ca sa aflu cat as plati la intretinere pt. un apartament pe care as vrea sa-l cumpar, e de ajuns sa merg la administratia blocului si sa ma interesez cat s-a platit pana acum. Chestia cu 20% e oricum vrajeala, pt. ca dupa ce o sa aiba toti fraierii consum mic de caldura (dupa anvelopare), o sa creasca pretul gigacaloriei cat sa ne aduca inapoi si chiar (mult) mai rau. Vezi tepele cu repartitoarele (platesc 10Ron pe luna ca sa-mi tipareasca niste analfabeti pe un A5 cat am de plata) si cu contoarele de apa.
 • 0 (0 voturi)    
  Din surse sigure stiu (Vineri, 19 februarie 2010, 15:08)

  Rhadoo [utilizator]

  Toate apartamentele din blocurile ANL sunt de clasa G.
 • 0 (0 voturi)    
  Incalzirea , apa si lumina ??? (Vineri, 19 februarie 2010, 15:14)

  Dana [anonim]

  Nu inteleg ce are iluminatul locuintei si apa calda cu certific energetic ?? Cand va veni specialista in mod sigur voi schimba becurile si voi sista apa calda ... pentru a primi clasa A !!! Dar de ce numai 10 ani ?? Citeam ieri ca polestilenul se degradeaza dupa 10 ani , si atunci ... reabilitam din nou ?? Dar pana atunci o alta teapa : eliminarea centralelor de apt. si inlocuirea lor cu centrale de bloc - controlate de ... regii !! ha ha
 • 0 (0 voturi)    
  Certificatul energetic (Vineri, 19 februarie 2010, 15:24)

  Nicolae Lucanu [anonim]

  va mari numarul evazionistilor fiscali.Si pina acum ichirierea unui spatiu ,cu inregistrare legala ,era un proces consumator de timp si nervi.Chiriasii ,cei mai multi sunt temporari si nu sunt in primul rind interesati de nota energetica.Este de ajuns sa vada facturile de intretinere in sezonul rece,pentru spatiul de inchiriat.Daca in cazul vinzarii-cumpararii ar exista o oarecare logica a certificarii energetice,(desi acest act ar trebui solicitat numai daca este interesat comparatorul si nu impus),in cazul inchirierii este un act impus abuziv si de fapt nu este decit o noua taxa menita sa ne usureze haiduceste portofelul.
  Cit priveste pretul unui astfel de certificat,consider ca pentru inscrierea in cele citeva clase energetice,suma de 100-300 este enorma si nu face decit sa imbogateasca fara munca o noua categorie de "haiduci",alaturi de cei cu metrologia contoarelor de apa,de caldura s.a.
 • 0 (0 voturi)    
  Si asa o barba avea ! (Vineri, 19 februarie 2010, 15:56)

  tomane [anonim]

  Iarasi umblati cu sloganuri gen "repartitoarele reduc consumul cu 30%". Domnilor, consumul nu se reduce prin izolatii, certificat energetic, repartitioare si altele. Consumul se reduce numai prin MODUL DE UTILIZARE. Am un apatament 3 camere clasa G, cu repartitoare si platesc pentru caldura 20 lei pe luna. De ce? Pentru ca apartamentul sta inchis, si cu caloriferele inchise ! Pe holul blocului sau afara este aceeasi temperatura (poate chiar mai frig). Ma indoiesc, ca daca se vor izola toate imobilele din Bucuresti, consumul de energie termica va scadea. De ce este mai frig la Banesa decat in centrul Bucurestiului ? Parca era un principiu al TERMOdinamicii cu ”nimic nu se pierde, totul se transforma”.
  Dupa ce vom izola toate imobilele si vom vedea ca se consuma aceeasi energie veti spune: Stai, ca au scazut temperaturile exterioare, iernile-s mai grele …..
 • 0 (0 voturi)    
  Concluzii succinte (Vineri, 19 februarie 2010, 17:19)

  Frobenius [anonim]

  Din raspunsurile (si lipsa raspunsurilor) doamnei cu pricina reiese (daca mai era nevoie) ca aceste certificate nu sint utile proprietarului de casa sau apartament. Acesta poate sa vada si singur cit de mare este gaura cheii de la usa de la intrare, locul pe unde se pierde caldura (si intra lumina). Nu-i trebuie certificat stampilat de un "expert". Cum alte masuratori nu se vor face, aceasta se pare ca va fi singura determinare in teren. Restul... din "normative" si la mica intelegere.
  Daca aceste certificate erau cu adevarat utile nu ar fi fost nevoie sa mai fie si obligatorii. Veneau proprietarii singuri, precum ursul la miere. Dar aparea si inconvenientul clientului care vrea ceva folositor in schimbul banilor sai.
  Influenta asupra pretului de vinzare va fi exact suma ceruta pentru certificat. Doamna zice ca vor fi 300 de euro si cred ca a evaluat corect pretul ce va fi cerut de un evaluator care va detine monopol. Ceilalti, plebea necesara pentru a justifica "virfurile", vor cere mai mult (si nu vor primi) pentru a isi putea recupera "investitia". In aceasta viata si nu peste 500 de ani.
  Pina una, alta se scot bani frumosi din visele unor oportunisti care au adulmecat mirosul de bani. Ca multi dintre ei vor ramine doar cu mirosul... este o alta poveste.
  Ne vom alege cu o noua taxa, cu inca o hirtie stampilata si cu o alta "mareata realizare". Traiasca!
 • 0 (0 voturi)    
  elucubratii! (Vineri, 19 februarie 2010, 17:21)

  analistul de serviciu [anonim]

  Doamna ... expert vorbeste in necunostinta de cauza, deoarece izolarea termica a unor structuri nu se calculeaza .. cu pixul .. dupa niste coeficienti pe care nimeni nu stie cum a "ajuns" sa fie folositi.
  Pentru aceste certificate enrgetice ar trebui efectuate o serie de masuratori de gradient termic, obiective si certe, apoi, pe baza graficului obtinut sa se intocmeasca acea "hartie fara valoare" care va incadra spatiul in niste clase, oricum subiective si ireale.
  Exact cum spunea cineva mai sus, se va mai aplica o masura "mareata" de la UE si se vor lua .. gratuit alti bani.
  • 0 (0 voturi)    
   "abordarea fenomenologica"romaneasca (Vineri, 19 februarie 2010, 19:12)

   toma [anonim] i-a raspuns lui analistul de serviciu

   UE nu cere certificate,cere programe vizand economisirea de energie;daca acel certificat clasifica apartamentul in clasa X,inseamna ca el va fi mai economicos?si numai apartamentele oferite spre vanzare/inchiriere trebuie sa-si imbunatateasca coeficientii termici ,celelalte nu?daca eu am mai multe aparate electrice decat vecinul cu un apartament similar inseamna a apartamentul meu e clasa D,iar al lui-C?(sa zicem)
   • 0 (0 voturi)    
    norma europeana (Vineri, 19 februarie 2010, 22:10)

    analistul de serviciu [anonim] i-a raspuns lui toma

    Ba da!
    UE-ul are o reglemetare privind "certificatul energetic".
    • 0 (0 voturi)    
     abuz (Vineri, 19 februarie 2010, 23:44)

     toma [anonim] i-a raspuns lui analistul de serviciu

     nici directiva 91/2002/CE,nici legile autohtone(372/2005 et.)nu conditioneaza tranzactionarea unei locuinte de existenta acestui certificat-el este finalul unei actiuni care are drept scop propunerea de masuri pentru reabilitarea termica a tuturor cladirilor,nu numai a celor care se vand/inchiriaza ;termenul este de 9 ani,impartiti in etape de cate 3 ani,cu posibilitatea accesarii unor fonduri europene;am cunoscuti care si-au cumparat recent casa in Franta si nimeni nu le-a vorbit despre acest certificat
   • 0 (0 voturi)    
    certificat (Sâmbătă, 20 februarie 2010, 16:33)

    dan [anonim] i-a raspuns lui toma

    daca certificatul spuna ca voi avea x consum de curent si y consum de caldura , daca depasesc cine plateste diferenta? se poate da in judecata sa plateasca firma care a emis certificatul?
 • 0 (0 voturi)    
  promotii (Vineri, 19 februarie 2010, 18:11)

  marius [anonim]

  oricine vrea sa intre pe o piata, pentru a se impune, trebuie sa ofere ceva in avantajul clientului. In concluzie, pentru a se evita specula, statul roman, care forteaza cetatenii sai sa apeleze la aceste certificate, ar trebui sa intervina si sa forteze si specialistii sa ofere niste tarife decente; vorbim de 1 zi pentru obtinerea uni certificat. Nu cred ca la numarul actual de specialisti - sub 1000 in RO, se poate rezolva problema tuturor tranzactiilor imobiliare in timp util daca se lucreaza 1-3 zile pe fiecare tranzactie. Cred ca de fapt se copiaza niste lucrari si se schimba adresa, lucru binecunoscut de la evaluarile imobiliare, ceea ce insemna ca lucrarea are pretul de cost un pic mai mare decat hartia folosita. Ca urmare, propun guvernului sa limiteze la 30EUR, nu 300 tariful pentru un apartament, pentru ca nu numai fraierii de vanzatori/cumparatori sa se sacrifice, ci si "specialistii"
 • 0 (0 voturi)    
  Aberatie (Miercuri, 3 martie 2010, 11:11)

  nelu [anonim]

  Aceste certificate chiar nu-si au rostul. De cele ami multe ori cumparatorul isi renoveaza locuinta cumparata, deci certificatul din momentul cumpararii va deveni la propriu o foaie de hartie buna de dat la maculatura.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by