Guvernul intentioneaza sa reintroduca din 2010 accizele la iahturi, parfumuri, blanuri, arme de vanatoare, bijuterii si alte produse de lux, asumandu-si astfel riscul unei sanctiuni din partea Comisiei Europene, dupa ce anul trecut a decis eliminarea acestor taxe care contravin normelor comunitare, anunta Mediafax.

Intentia de reintroducere a accizelor pentru produse considerate de lux este prevazuta in proiectul ordonantei de urgenta privind combaterea evaziunii fiscale, care urmeaza sa fie aprobat de Guvern in sedinta de saptamana viitoare.

Documentul releva ca vor fi din nou accizate confectiile din blanuri naturale, cu exceptia celor de iepure, oaie, capra (cu 45%), articole din cristal (15%), bijuteriile din aur si/sau din platina, cu exceptia verighetelor (10%), produse de parfumerie (intre 10 si 35%), armele si armele de vanatoare altele decat cele de uz militar (100%), iahturile si alte nave si ambarcatiuni cu sau fara motor pentru agrement (intre 5 si 15%), precum si motoarele cu capacitate de peste 25 CP destinate iahturilor si altor nave si ambarcatiuni pentru agrement (intre 5 si 9%).

Accizele sunt similare celor percepute pana la momentul eliminarii, la sfarsitul anului trecut.

Nu vor fi accizate barcile cu sau fara motor cu lungime mai mica de 8 metri si cu motor mai mic de 25 CP, precum si iahturile si alte nave si ambarcatiuni destinate utilizarii in sportul de performanta.

In octombrie 2009, Guvernul a decis ca din 2010 sa fie eliminate accizele pentru produsele de lux, precum confectiile de blanuri naturale, bijuterii, parfumuri, arme de vanatoare, dupa ce a constatat ca taxarea contravenea legislatiei comunitare.

In nota de fundamentare a ordonantei prin care Guvernul a eliminat atunci accizele se arata ca masura este necesara pentru a evita declansarea de catre Comisia Europeana a procedurii de infringement impotriva Romaniei pentru aplicarea de accize stabilite in cote procentuale.