Romania si Bulgaria sunt tarile cu cel mai mic produs intern brut per capita din Uniunea Europeana. Bulgaria ocupa ultimul loc, cu un PIB de 41% din media UE, in timp ce Romania se claseaza penultima, cu un PIB de 45% din media statelor europene, potrivit datelor prezentate de oficiul european pentru statistica, Eurostat.

Clasamentul tarilor europene, PIB per capitaFoto: Eurostat

Potrivit estimarilor preliminare pentru anul 2009, PIB-ul pe cap de locuitor exprimat in standardul puterii de cumparare variaza intre 41% si 268% din media UE, in randul celor 27 de state membre.

In Finlanda, Franta, Spania, Italia, Cipru si Grecia, PIB-ul per capita este cu 10% peste sau sub media UE. Irlanda, Olanda, Asutria, Suedia, Danemarca, Marea Britanie si Belgia au un PIB per capita cu 15-35% peste media UE, in timp ce nivelul cel mai ridicat al acestui indicator este intalnit in Luxemburg - 268% din media UE.

Slovenia, Cehia, Malta, Portugalia si Slovacia au un PIB per capita cu 10% pana la 30% sub media UE.

Clasamentul statelor membre UE este inchis de Romania si de Bulgaria.

In Croatia, PIB-ul per capita este situat la 64% din media UE, in timp ce Turcia inregistreaza un nivel de 46% iar Macedonia de 35%.

Cel mai redus nivel in randul statelor europene este inregistrat in Albania, unde PIB-ul per capita este de 27% din media europeana.