“Cand le-ati adus, doamna? Acuma, dupamiezunoptii, de le-ati si marit pretul? Nu v-am mai satura Al de Sus..”, zice barbatul si pleaca. Era randul meu la coada. “Un pachet de tigari…., va rog” . Unshpe lei, zice vanzatoarea. Da`cum doamna?, intreb. Deja….? “Da, domnu`, déjà! Pentru ca avem si noi de platit un tevea, nu? Noua cine ni-l plateste? Dumneavoastra? Pai zic , cam da. Eu vi-l platesc. “Vreti tigarile sau…?” ma intreaba furioasa vanzatoarea. “Sau”, zic. Adica nu le vreau. La doua tarabe mai incolo, preturile erau alea de ieri. “Le-a scumpit nesimtititii, este? Ca a venit oamenii la mine sa cumpara de aici ca la mine e mai ieftin ca noi nu am marit preturile cum a facut astia”, zice intr-un suflu, vanzatoarea. Da, doamna, zic, le-au si scumpit. Pai domnu, io chem Garda. Chemati-o doamna, zic, impacientat ca am de prins un metrou, totusi.

“Domnu, ascultati-ma pe mine la ce va spun eu.

Astia face evaziune. Pentru ca cum sa scumpesc daca nu am intrari? Ca am si eu un liceu commercial si stiu. Daca nu am intrari de marfa cu preturile noi, cum sa aplic preturile noi?” Da doamna, zic. Chemati Garda. Multumesc, sarut mana”. “Domnu, eu o chem. Si astazi si maine, sa stiti!”, mai striga vanzatoarea in urma mea. Renunt sa ii mai raspund si intru la metrou.

La Obor, nimic nu pare schimbat. Aceleasi mese mici cu tigari de contrabanda asezate geometric, aceleasi telefoane furate de vanzare, cred ca am vazut si o gonflabila varata intr-o plasa, da` recunosc ca nu m-am concentrat foarte tare in directia aia.

Un Ronson rusesc a sarit fata de ieri (6 lei negociabil) la 6,5 lei. “Pai domnu`, ce?, io le-am scumpit? Daca si in magazine e mai scumpe nu e normal ca si eu sa le dau mai scump?”, zice domnul rrom (este ca ma exprim elegant?) Pai zic, nu este normal, ca astea sunt de contrabanda si nu platiti Statului nimic. Ce costuri v-au urcat, de mariti preturile?, ii intreb aproape doct. “Auzi sefu, zice domnul rrom, ia plimba-te mata si cumpara la preturi barerelos”, zice ala si pleaca urgent. Ce dreac o fi “barerelos”, ma-ntreb. M-o fi injurat? Mi-o fi zis ca am camasa calcata? Ce semnal o fi vrut sa-mi transmita?

La Universitate, doi tipi in trening si cu o geanta mare asezata langa ei stau. Stau si atat. Daca te uiti mai lung la ei, iti spun parola. “Tigari avem”. Tot asa, de la 6 lei, au urcat preturile la 6,5 lei. “Piata s-a scumpit, noi ne-am aliniat”, spune blondul care pare chiar un tip scolit. Cred ca daca il iau la chestii marunte, imi explica cum scad marjele de profit in comertul de contrabanda si care e impactul cresterii riscului in businessul lui.

La “Angst”, ala din apropierea BNR, dimineata la 8, marfa era inca fara eticheta. “Acum le punem”, explica una dintre vanzatoare unei cliente care vrea sa ia niste napolitane. Pai si eu cum aflu preturile? “Mergeti la casa si va spune colega cat costa.”, ii explica vanzatoarea. Clienta renunta si iese. Imi iau inima in dinti si rapesc un iaurt de pe raft. La casa, coada. Un domn mai in varsta studia atent bonul primit pentru painea luata.

“Da` de ce ati sssscumpit-o?”, zice sasait domnul. Pai nu am scumpit-o. E tot un leu, zice vanzatoarea. Paid a, da` uite , aici scrie TVA 24%, adica ati sssscumpit-o!, nu se lasa barbatul. “Dom`ne, am scazut din pretul vechi cu exact atata cu cat a crescut TVA, ca sa nu modificam preturile”, ii zice femeia de la casa. Din spate, voci. “Hai tataie, ca mai sta si altii la coada”, zice unul. “Ii dau eu doamna diferenta daca nu are bani, dar spuneti-i sa elibereze casa”, striga altul. Mosul tot nu e lamurit, asa ca nu pleaca. “Doamna, nu stiu ce-ati facut, da` e clar ca ati ssssscumpit. Douashpatru la suta nu-i totuna cu paishpe la sssssuta sau cat era inainte. Sssssa stiti ca ma duc direct la Protectia Consumatorilor”, ameninta el furios. Pana la urma, pleaca.

Ma gandeam ca fraza de final sa trec un proverb usor modificat, in genul “Spune-mi ce TVA aplici ca sa-ti spun cine esti”, sau “Fa-te frate cu TVA-ul pana treci puntea”. Ori “TVA-ul cel plecat, sabia nu-l taie”.

Dar sincer, nu am reusit sa scornesc o fraza cat de cat inteligenta, din pricina unei intrebari chinuitoare tare.

Ce inseamna dom`ne, “barerelos”? Sau macar daca e de bine sau de rau….

Citeste textul integral si comenteaza pe blogul lui Dan Popa