Aproximativ 65% dintre romani cred ca situatia financiara a familiei lor se va inrautati in urmatoarele 12 luni, se arata in Barometrul de Incredere a Consumatorului realizat de GfK, dupa ce in urma cu un an 30% din cei chestionati estimau acest lucru. Doar 6% dintre cei care au raspuns la chestionarul GfK spera ca situatia lor sa se imbunatateasca in urmatorul an si 23% se asteapta sa ramana la fel ca in prezent.

Atunci cand compara starea lor financiara prezenta cu cea de acum un an, 68% dintre cei chestionati afirma ca aceasta s-a degradat si doar 5% spun ca traiesc mai bine decat in 2009.

De asemenea, marea majoritate a celor chestionati, respectiv 85%, se astepta la o crestere a somajului in perioada urmatoare si numai 4% sunt optimisti in aceasta privinta.

Totodata, peste doua treimi dintre romani estimeaza o crestere a inflatiei in 2010 si prima jumatate din 2011, in vreme ce un procent relativ asemanator a remarcat ca ultimul an a adus preturi mai mari la majoritatea produselor. Doar unul din zece romani spera la o scadere a preturilor in urmatoarea perioada.

"Pentru 8 din 10 romani perioada pe care o traversam este un obstacol in calea economisirii. Mai mult, nici urmatorul an nu pare sa fie unul favorabil punerii banilor deoparte, peste 85% spunand ca nu intentioneaza sa faca acest lucru, principalele cauzele fiind evolutia preturilor si a ratei somajului", se arata in Barometrul de Incredere a Consumatorului.

In acest context, achizitiile de case sau masini nu intra deloc la capitolul prioritati de investitie pentru romani. De altfel, intentia scazuta privind cumpararea acestor bunuri s-a mentinut constanta in ultimele noua luni, 91%, respectiv 87% dintre cei chestionati declarand in luna aprilie ca este foarte putin probabil sa isi ia o locuinta sau un autoturism in urmatorii doi ani. Mai mult de trei sferturi dintre cei chestionati nu considera ca este o perioada favorabila cheltuirii unor sume importante nici pentru renovarea casei.

Conform GfK, in luna iunie, indicele de incredere a populatiei masurat de Barometrul de Incredere a Consumatorului a inregistrat cea mai mare scadere din ultimii zece ani, atingand 79%, fata de 40% in urma cu doi ani. Aceasta stare accentuata de pesimism se datoreaza in cea mai mare masura programului guvernamental de austeritate care a dus la deteriorarea situatiei economice generale.

Informatiile provin din Barometrul de Incredere a Consumatorului, studiu cofinantat de Comisia Europeana si realizat lunar de GfK Romania. Datele sunt reprezentative pentru populatia Romaniei in varsta de 15 ani si peste, esantionul fiind de 1000 de persoane intervievate in fiecare luna. Marja de eroare a studiului este de 3,1%.