In fiecare an, in cea de-a treia zi de joi a lunii noiembrie la miezul noptii, este lansata in lume noua recolta Beaujolais sub forma vinului Beaujolais Noveau: un vin tanar, racoritor, cu un puternic buchet fructat. Francezii o numesc Ziua Beaujolais si in timp s-a impus ca sarbatoare nationala in Franta. Peste 60 de milioane de sticle iau drumul spre Paris pentru a fi distribuite in lumea intreaga.

Vin rosuFoto: Hotnews

Vinul provine din regiunea Beaujolais, situata la nord de Lyon, dar il puteti cumpara de oriunde in Franta - pretul unei sticle variaza intre 3 si 25 euro. Numai in aceasta regiune sunt organizate aproximativ 120 de festivaluri, care sarbatoresc lansarea acestui soi de vin, la acestea adaugandu-se si alte evenimente similare ce au loc in restul Frantei si in lume.

Dar cum a luat nastere si amploare aceasta sarbatoare a vinului?

O lege din Franta, ce dateaza din 1951, stipuleaza ca Beaujolais Nouveau nu poate fi scos la vanzare inainte de cea de-a treia zi de joi a lunii noiembrie. Culesul strugurilor din regiunea Beaujolais, urmat de macerare, presare, fermentare si un proces rapid de imbuteliere culmineaza cu evenimentul de lansare, ce a devenit in timp un motiv de intrecere si in acelasi timp, unul de sarbatoare. Producatorii de Beaujolais Nouveau concureaza in a fi primii care isi distribuie vinul in cat mai multe baruri si bistro-uri din lume. Acestia recurg la tot felul de mijloace de transport - de la camioane si trenuri, la avioane si baloane cu aer cald. In vinarii bannere pe care scrie "Le Beaujolais Nouveau est arrive!" ii ispitesc pe cei care cauta un vin usor, fructat pe care sa-l serveasca de sarbatori.

In Paris, cu ocazia Zilei Beaujolais, multi locuitori ies sa petreaca in bistro-uri, cafenele sau vinarii care se transforma in locuri speciale, astfel ca atmosfera generala este una de sarbatoare. Beaujolais Nouveau se gaseste de vanzare atat la pahar cat si imbuteliat in sticle si poate fi asortat cu diverse feluri de mancare. Cu toate ca Beaujolais Nouveau nu este cel mai bun vin pe care il puteti gasi in Franta, traditia sarbatorii evenimentului este un bun prilej de a va bucura de un pahar cu vin.

Daca savurarea licorii bahice se numara printre placerile dumneavoastra, puteti profita in acest an de bilete cu preturi speciale oferite de Air France si sa zburati la Paris pentru un week-end prelungit. Pe site-ul www.airfrance.ro biletele pentru Paris dus-intors pot fi cumparate la pret redus de 159 euro, cu taxe incluse. In plus, puteti incepe sa "degustati selectia de vinuri frantuzesti la bord, in timpul zborului, fiind incluse in serviciul standard Air France.

Noiembrie bate la usa, asa ca faceti-va bagajele si ... ne vedem in Paris. Daca nu aveti timp pentru o cautare amanuntita, puteti face rezervari la hotel direct de pe site-ul Air France in momentul rezervarii zborului. Bon voyage!