Agentia Europeana pentru Medicamente (EMA) a cerut joi retragerea de pe piata a antidiabeticului Avandia, pe tot teritoriul Uniunii Europene (UE), din cauza riscului cardiac ridicat pe care-l prezinta acest produs al laboratorului britanic GlaxoSmithKline (GSK), transmite Mediafax.

Comitetul expertilor din cadrul EMA a hotarat sa analizeze, luna aceasta, autorizatia de punere in vanzare detinuta de medicamentul produs de GSK, suspectat, potrivit unor studii, ca ar antrena un risc crescut de atac cardiac si cerebral, in comparatie cu alte medicamente de acelasi tip.

Dupa ce a studiat toate datele disponibile, Comitetul a conchis ca beneficiile oferite de Avandia nu sunt mai importante decat riscurile pe care le prezinta si a recomandat suspendarea autorizarii de punere in vanzare in UE.

Aceasta recomandare a fost transmisa Comisiei Europene, care va lua in mod oficial hotararea de a retrage acest medicament. Comisia se multumeste, in general, sa dea curs avizelor EMA.

Potrivit Agentiei, Avandia ar urma sa nu se mai afle in vanzare, pe teritoriul Uniunii, in urmatoarele "cateva luni". Aceasta a recomandat medicilor sa "reflecteze la alte tratamente".

Hotararea EMA vizeaza inca doua produse GSK - Avandamet si Avaglim -, care contin aceeasi substanta activa, si anume rosiglitazona.

In paralel, FDA, institutia americana omoloaga a Agentiei Europene pentru Medicamente, a hotarat joi sa restranga utilizarea Avandia in Statele Unite, fara sa mearga, insa, pana la a cere retragerea totala a acesteia de pe piata.