​Tarile din Asia trebuie sa isi mareasca si sa isi gestioneze mai bine rezervele de orez, pentru a imbunatati securitatea alimentara intr-o regiune unde traiesc 65% dintre cei care sufera de foamete, arata un raport al Asia Society din SUA si al Institutului International de Cercetare a Orezului (IRRI), citat de AFP.

Avand in vedere cresterea populatiilor asiatice, zeci de milioane de dolari trebuie investite pentru a stimula productia de orez, arata documentul.

"Sunt riscuri atat la cresterea orezului, cat si la vanzarea si comercializarea lui. O modalitatea de reducere a riscurilor este ridicarea nivelului rezervelor, in special in tarile asiatice mari care au un interes principal pentru preturi stabile", se scrie in raport.

Documentul noteaza ca rezervele vor putea fi folosite ca amortizor la socurile preturilor, chiar daca crearea lor ar putea fi costa mult. In acest scop, guvernele ar putea pune la punct o piata futures pentru orez in Singapore.

Citand un raport ONU, in care se avertiza asupra volatilitatii preturilor la comoditati cauzata de neglijenta sectorului agricol, raportul sustine ca guvernele trebuie sa investeasca inca 40 de miliarde de dolari pe an in agricultura, pe langa nivelul actual de 80 de miliarde de dolari, pentru a elimina foametea si saracia in Asia pana in 2050.

"In acest moment exista peste 1 miliard de oameni la nivel global care traiesc in saracie, inclusiv 560 de milioane care traiesc cu mai putin de 1,25 dolari pe zi in zone de productie de orez, mult mai mult decat orice alta cultura", a declarat directorul general al IRRI.