​Analistii economici si chiar si producatorii din industria alimentara considera ca ministrul agriculturii, Valeriu Tabara, a facut o greseala cand a spus ca "preturile produselor de baza ar putea inregistra o crestere cu un procent intre 8 si 10%", deoarece o astfel de afirmatie ar putea influenta piata. Declaratia ministrului ar putea fi interpretata drept "unda verde" de catre unii producatori agricoli pentru a putea majora intr-adevar preturile.

"Nu mi se pare oportuna aceasta declaratie. Adevarul este ca unii producatori ar putea sa se foloseasca de aceasta declaratie. Vorbim aici nu numai de marii producatori, ci si de sindicate. Poate fi un bun pretext pentru acestia", a declarat pentru HotNews.ro, Constantin Rudnitchi, fost consilier in Ministerul Agriculturii si analist economic. Potrivit acestuia, piata nu ar permite in acest moment o crestere a preturilor din cauza consumului redus. In plus, cursul leu/euro este destul de stabil fapt care favorizeaza mentinerea preturilor, a mai spus Rudnitchi. "In momentul de fata nu mi se pare oportun sa vii cu aceasta idee a scumpirirlo. Ministrul nu are nici instrumentele necesare pentru a vedea cum se formeaza preturile", a precizat Rudnitchi.

  • Acestea mai spune ca Tabara "se intoarce la vechea discutie, aruncand vina pe comercianti". Valeriu Tabara a afirmat ca nu este nu este justificat pretul din galantare fata de ceea ce inseamna pretul materiei prime. "Insist extrem de mult pe rezerve in ceea ce inseamna adaosuri comerciale, taxe de magazin la care cred ca trebuie sa umble si cei care comercializeaza aceste produse. Si asta este, de fapt, tinta analizei pe care o va face Ministerul Agriculturii", a spus Tabara. Rudnitchi crede ca Ministerul Agriculturii nu are in acest moment "parghiile necesare sa rezolve aceasta problema".

Sorin Minea, procesator: Declaratia ministrului este diversiune din punctul meu de vedere

"Pe mine Consiliul Concurentei ma ancheteaza imediata daca pronunt cuvantul scumpire avand in vedere ca sunt presedinte de patronat, pe domnul ministru nu-l taxeaza nimeni", a afirmat Sorin Minea, presedintele Patronatului din Industria Alimentară Romalimenta. Minea considera ca cei care produc materii prime ar putea sa se foloseasca de declaratia lui Tabara. "Putem spune ca a dat unda verde maririi preturilor", a spus Minea. Acesta sustine ca deja s-au majorat preturile la materia prima, iar ministrul a anuntat ceva care s-a intamplat, insa nu in industria prelucratoare, ci in sectorul agricol. "Intr-adevar au crescut, insa nu s-a vazut deocamdata la procesare. La pui, pretul a crescut cu 10%, la lapte cu 50%, iar la ulei cu 15%. Vreau nu vreau, daca eu cumpar materie prima de la ei trebuie si eu sa scumpesc. Si domnul Tabara stie foarte bine ca ei au marit preturile, iar asta este diversiune din punctul meu de vedere", a spus Minea.

Directorul Societatii Academice din Romania (SAR), Sorin Ionita, considera ca declaratia ministrului poate da nastere la banuiala ca a fost facuta pentru a servi interesele unor producatori din zona agricola. "A fost o declaratie neinspirata, iar unii au tot interesul sa se foloseasca de ea", a precizat Ionita. "Nu a fost o declaratie potrivita, mai ales ca acum sunt mari tensiuni legate de preturile la produsele de baza. Domnul Tabara mi se parea un om chibzuit, nu trebuia sa faca o asemenea declaratie", au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale.

  • Inca din vara, reprezentantii patronatelor din agricultura au inceput sa lanseze avertismente legate de scumpirea alimentelor. De exemplu, producatorii de grau sustin ca preturile la paine vor creste chiar si cu 30%.
  • Ministrul agriculturii a declarat dupa ultima sedinta de Guvern ca, in zilele urmatoare, va pune la dispozitie o analiza de preturi la principalele produse, in contextul in care in ultima perioada au existat mai multe presupuneri privind scumpiri ale alimentelor. Ministrul Agriculturii a subliniat totodata ca institutiile statului ar trebui sa faca mai mult in implementarea ghidului de buna practica.