Adrian Radulescu a mai afirmat ca Ministerul Agriculturii nu are niciun studiu "care sa spuna care vor fi preturile pe piata". Insa, raportul actual intre cerere si oferta indica faptul ca preturile ar trebui sa fie mentinute sau chiar sa scada. "In conditiile actuale cand cererea este mai mica decat oferta, personal cred ca preturile vor scadea, nu vor creste. Dar ar fi foarte bine si daca vor fi mentinute la nivelul actual", a precizat Radulescu. In alta ordine de idei, acesta a mai spus ca pe piata produselor agricole evaziunea este foarte mare, aproape incontrolabila. Intrebat care ar putea fi solutiile pentru reducerea evaziunii, Radulescu a afirmat ca trebuie adoptate "masuri politice, nu administrative".
"Ministrul da un semnal: Puteti sa scumpiti!"
Noile declaratii ale ministrului sunt criticate de producatorii din industria alimentara. "Un ministru al agriculturii nu poate sa spuna cu cat vor creste preturile. Nu stiu de unde tot scoate aceste cifre. Niciun procesator sau retailer nu considera ca ar trebui sa scumpeasca. Ministrul, in schimb, vine si confirma o viitoare scumpire. Ministrul spune ca a exagerat si vine cu o noua declaratie, dar tot despre scumpire. Practic da un semnal: Puteti sa scumpiti!", a spus Minea. Potrivit acestuia, producatorii din sectorul agricol vor sa mareasca preturile in mod nejustificat. "Vor sa scumpeasca porumbul chiar daca a fost cel mai bun an, la fel si la floarea-soarelui. Nu inteleg de unde aceste scumpiri", a mai afirmat presedintele Romalimenta. Potrivit acestuia, in Romania, preturile la materia prima sunt mai mari decat cele de pe piata externa.
Minea mai spune ca evaziunea fiscala este foarte ridicata, peste 50%. Potrivit presedintelui Romalimenta, exista fermieri care isi trec o parte din productie pe firme, iar o alta parte ca persoana fizica. "Productia care nu este pe firme, o vand la negru. Evazionistii au fost primii care au aruncat majorarea TVA in preturi", a precizat Minea.
Ministrul Valeriu Tabara a declarat, sambata, ca pretul produselor agricole nu ar trebui sa creasca mai mult decat indicele de inflatie. "Eu am exagerat cu acea crestere presupusa si spun ca e presupusa pentru ca acum facem analiza unor preturi in minister. Exista extrem de multe rezerve de reducere a preturilor. Nu cred ca produsele alimentare se vor scumpi dincolo de ce inseamna elementele de inflatie. Eu nu dau girul ca s-ar creste asa cum se vorbeste, cu 30-40 de procente. Nici vorba. Poate ca un 5 la suta va fi un element", a declarat Valeriu Tabara. La sfârşitul şedinţei de Guvern de miercuri, ministrul Agriculturii preconizase o scumpire a alimentelor de bază cu până la 10%.
- Analistii economici si chiar si producatorii din industria alimentara considera ca ministrul agriculturii, Valeriu Tabara, a facut o greseala cand a spus ca preturile produselor de baza ar putea inregistra o crestere intre 8 si 10%", deoarece o astfel de afirmatie ar putea influenta piata. Declaratia ministrului ar putea fi interpretata drept "unda verde" de catre unii producatori agricoli pentru a putea majora intr-adevar preturile.
solutia este ca statul sa aiba capacitatea de inmagazinare-silozuri -in care sa mentina o cantitate de cereale ,la modul strategic,pentru a desfiinta specula cu pretul cerealelor
Habar n-aveti de nimic, va incurcati in declaratii si mintiti ca aveti un "program"!
N-aveti nimic, doar vorbe, si nici pe alea nu le stapaniti.
Domnule Tabara nu mai sunteti la TV- show sa dati lectii de pe bancile deputatiei, aveti un mandat de ministru de dus !
declaratia cu preturile la alimente la min agriculturii, similara cu cresterea euro la banca nationala.
asa ca, demisia min agriculturii si pus la protectia consumatorului,sa scada preturile cu cat a zis ca cresc.
fara a mai visa cai verzi pe pereti,care la noi se adpteaza greu,
*pt distributia produselor agricole, sa ia ultima organizare din "89 a guvernului dascalescu: Ministru secretar de stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Șef al Departamentului pentru Contractarea, Achiziționarea și Păstrarea Produselor Agricole tov. Ion Albulețu, iar pt legume organizarea vestitei intreprinderi de stat: Legume si Fructe,sa.
*pt desubordonarea statului si poprului roman fata de supermarketurile straine(peste 70% importuri), sa caute sa schimbe legislatia si cutumele primarilor de orase mari din ultimii 20 de ani,care le-au asigurat acestora conditii de asezare in localitati, contra unei simple chirii(plus spaga,de care fac vorbire la cand ne critica cu coruptia), fara sa le impuna de a se aproviziona din productia agricola autohtona(offset agricol).
norocu lui ca nu suntem intr-o tara civilizata
Asa ar mai creste economia, că altfel administratia BUBA nu e în stare să determine vreo crestere… :))) :(((
Cei care pariază pe crestere, dacă câstigă, vor compensa pierderea la buget datorată cresterii preturilor; dar va trebui să parieze mult, pentru că, foarte probabil, nu vor avea o cotă avantajoasă :)
Solutia 1 : Preturile cresc (sursa: Dom' Ministru)
Solutia 2 : Preturile nu cresc (sursa: Secretarul de stat de la Dom' Ministru din parohie)
Iata deci ca, in sfarsit, prognozele Ministerului agriculturii se vor confirma, chiar daca maine ne ciocnim de planeta Venus.
Dom' Sef Ministru Bulibasha... La matale-n cladire, la parter pe stanga, vezi ca-i un birou plin cu curci. Dom'le... rad alea si cu tartitza de voi...
îmi cenzurarăti neshte mesaje acilea, în care aminteam concetătenilor că la pedeu a început campania electorală…
In alta ordine de idei de ce Boc nu-l da afara pentru toate aberatiile pe care le debiteaza.Va rog sa-i transmiteti, in numele meu acest mesaj.