Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, spune ca a exagerat cand a vorbit de scumpirea alimentelor cu 8-10%. "Nu cred ca produsele alimentare se vor scumpi dincolo de ce inseamna elementele de inflatie. Poate ca un 5% va fi un element", este noua declaratie a ministrului, dupa ce în urmă cu câteva zile preconizase o crestere de 8-10%. Inconsecventa lui in ceea ce priveste preturile a starnit noi reactii din partea jucatorilor de pe piata produselor alimentare. "Nu este treaba ministrului sa spuna care vor fi preturile", a afirmat Sorin Minea, presedintele Patronatului din Industria Alimentară Romalimenta. De aceeasi parere este chiar un reprezentant al Ministerului Agriculturii. Contactat de HotNews.ro, secretarul de stat Adrian Radulescu isi contrazice superiorul spunand ca "Ministerul Agriculturii nu are in atributii scumpirea alimentelor(...) Personal, cred ca preturile vor scadea, nu vor creste".

In conditiile actuale cand cererea este mai mica decat oferta, personal cred ca preturile vor scadea, nu vor creste. Dar ar fi foarte bine si daca vor fi mentinute la nivelul actual

Secretar de stat

Adrian Radulescu a mai afirmat ca Ministerul Agriculturii nu are niciun studiu "care sa spuna care vor fi preturile pe piata". Insa, raportul actual intre cerere si oferta indica faptul ca preturile ar trebui sa fie mentinute sau chiar sa scada. "In conditiile actuale cand cererea este mai mica decat oferta, personal cred ca preturile vor scadea, nu vor creste. Dar ar fi foarte bine si daca vor fi mentinute la nivelul actual", a precizat Radulescu. In alta ordine de idei, acesta a mai spus ca pe piata produselor agricole evaziunea este foarte mare, aproape incontrolabila. Intrebat care ar putea fi solutiile pentru reducerea evaziunii, Radulescu a afirmat ca trebuie adoptate "masuri politice, nu administrative".

"Ministrul da un semnal: Puteti sa scumpiti!"

Noile declaratii ale ministrului sunt criticate de producatorii din industria alimentara. "Un ministru al agriculturii nu poate sa spuna cu cat vor creste preturile. Nu stiu de unde tot scoate aceste cifre. Niciun procesator sau retailer nu considera ca ar trebui sa scumpeasca. Ministrul, in schimb, vine si confirma o viitoare scumpire. Ministrul spune ca a exagerat si vine cu o noua declaratie, dar tot despre scumpire. Practic da un semnal: Puteti sa scumpiti!", a spus Minea. Potrivit acestuia, producatorii din sectorul agricol vor sa mareasca preturile in mod nejustificat. "Vor sa scumpeasca porumbul chiar daca a fost cel mai bun an, la fel si la floarea-soarelui. Nu inteleg de unde aceste scumpiri", a mai afirmat presedintele Romalimenta. Potrivit acestuia, in Romania, preturile la materia prima sunt mai mari decat cele de pe piata externa.

Minea mai spune ca evaziunea fiscala este foarte ridicata, peste 50%. Potrivit presedintelui Romalimenta, exista fermieri care isi trec o parte din productie pe firme, iar o alta parte ca persoana fizica. "Productia care nu este

Nu stiu de unde tot scoate aceste cifre. Niciun procesator sau retailer nu considera ca ar trebui sa scumpeasca. Ministrul, in schimb, vine si confirma o viitoare scumpire. Ministrul spune ca a exagerat si vine cu o noua declaratie, dar tot despre scumpire

Sorin Minea

pe firme, o vand la negru. Evazionistii au fost primii care au aruncat majorarea TVA in preturi", a precizat Minea.

Ministrul Valeriu Tabara a declarat, sambata, ca pretul produselor agricole nu ar trebui sa creasca mai mult decat indicele de inflatie. "Eu am exagerat cu acea crestere presupusa si spun ca e presupusa pentru ca acum facem analiza unor preturi in minister. Exista extrem de multe rezerve de reducere a preturilor. Nu cred ca produsele alimentare se vor scumpi dincolo de ce inseamna elementele de inflatie. Eu nu dau girul ca s-ar creste asa cum se vorbeste, cu 30-40 de procente. Nici vorba. Poate ca un 5 la suta va fi un element", a declarat Valeriu Tabara. La sfârşitul şedinţei de Guvern de miercuri, ministrul Agriculturii preconizase o scumpire a alimentelor de bază cu până la 10%.

  • Analistii economici si chiar si producatorii din industria alimentara considera ca ministrul agriculturii, Valeriu Tabara, a facut o greseala cand a spus ca preturile produselor de baza ar putea inregistra o crestere intre 8 si 10%", deoarece o astfel de afirmatie ar putea influenta piata. Declaratia ministrului ar putea fi interpretata drept "unda verde" de catre unii producatori agricoli pentru a putea majora intr-adevar preturile.