Proiectul "Observatorul preturilor" a fost aprobat pentru finantare in urma cu aproape doua saptamani, a informat Ministerul Economiei. Este vorba de doua milioane de euro, iar termenul de implementare este de 12 luni. Proiectul presupune aparitia unui site unde preturile la produsele de larg consum din marile lanturi de retail sa poata fi comparate in timp real. UPDATE Potrivit Ministerului Economiei, banii sunt asigurati din fonduri europene, iar ceea ce s-a aprobat este, de fapt, fisa de proiect.

"A fost aprobata fisa de proiect pentru proiectul Observatorul preturilor, in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Capacitatii Administrative, gestionat de MAI.Valoarea estimata este de 2 milioane de euro, din care 15% vor fi suportate din bugetul MECMA, iar 85% din fonduri europene nerambursabile. Termenul de implementare este de 12 luni de la data semnării contractului de finantare", se arata intr-o precizare a Ministerului Economiei.

"Concret, este vorba de un portal pe internet pe care vor aparea saptamanal preturi ale unor produse din intreaga tara. Ne gandim in principal la produsele care fac parte din cosul zilnic al populatiei, dar pot fi si alte produse. Acest portal va permite populatiei sa compare preturile din magazine", sustine Ministerul Economiei.

Sistemul a fost aplicat cu succes si in Grecia, adeclarat fostul ministru al economiei, Adriean Videanuin luna iulie. "Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului va monitoriza preturile in 1.400 de puncte din tara si acolo unde va observa derapaje majore va interveni", a precizat Videanu atunci. Potrivit acestuia, in Grecia acest sistem a dus la scaderea cu 7% a preturilor in doar trei luni.

  • Videanu a mai spus in iulie ca pentru infiintarea acestui portal, costurile sunt "minimale".