​Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) riposteaza public la declaratiile facute marti, 19 octombrie de catre Valeriu Tabara, ministrul Agriculturii despre preturile si taxele practicate de retaileri. Acesta a spus ca taxele practicate de supermarketuri şi hipermaketuri tin preturile ridicate. "Retailerii din Romania se vad nevoiti sa riposteze pentru modul in care sunt folositi drept “tapi ispasitori” pentru toate problemele existente in sectorul agro-alimentar, in conditiile in care multe dintre propunerile legislative actuale sunt restrictive si impiedica realizarea unui comert modern", transmite asociatia profesionala.

"Este probabil mai usor sa denigrezi retailul, decat sa faci eforturi sa modernizezi agricultura", mai spune comunicatul retailerilor.

Companiile mai transmit: "AMRCR constata ca domnul Valeriu Tabara, ministrul Agriculturii, s-a lansat in ultimele saptamani intr-o serie de atacuri la adresa marilor retaileri, considerandu-i pe acestia responsabili de cresterile de preturi ale alimentelor. Aceste atacuri vin in ciuda faptului ca Raportul Anual al Consiliului Concurentei spune ca, in ultimii 5 ani, cresterea preturilor la consumator a fost mai putin accentuata decat cresterea preturilor la producator, observandu-se un decalaj care dovedeste o data in plus ca retailul modern a fost unul benefic pentru consumatorul final".

Citeste comunicatul integral in documentul atasat.

Referindu-se la preturile practicate de retaileri, Valeriu Tabara a declarat marti, 19 octombrie pentru Mediafax: "Sunt o serie de taxe care se adaugă la produsele pe care le furnizează producătorii şi care cresc preţurile cu până la 30-40%. Au taxă de raft, taxă de poziţie, inclusiv taxă de dezvoltare. E o chestiune de relaţionare între furnizorii de alimente şi magazine, să limiteze aceste taxe, care toate se regăsesc în costuri. Nu-i pot obliga, dar există legea de bune practici comerciale. Şi legea respectivă trebuie pusă în practică, dar nu Ministerul Agriculturii o pune", a explicat Tabără.

El crede că dacă se va aplica corect legea bunelor practici, se vor reduce taxele şi, implicit, preţurile.

Citeste declaratiile integrale ale lui Valeriu Tabara pe Mediafax.