Proiectul "Observatorul preturilor" presupune realizarea unui portal pentru consumatori si va costa 10.750.000 lei,fara TVA, (n.red. peste 13 milioane lei sau 3 milioane de euro cu TVA), potrivit Fisei de informatii privind proiectul, un document transmis de Ministerul Economiei la solicitarea HotNews.ro. Fisa de proiect mai arata ca prin intermediului portalului, cetatenii vor putea verifica online preturile din zona in care locuiesc, de la principalele magazine si piete.Informatiile vor fi transmise de comercianti, in format electronic, pe categorii: minimarket, supermarket, hipermarket, discount-er, cash and carry, piata etc. Initial, vor fi stranse informatii din 1.400 de puncte, existand posibilitatea de extindere ulterioara, inclusiv in zona prestarilor de servicii, se mai arata in document. Mai multe amanunte le gasiti in documentul atasat.

  • Proiectul "Observatorul preturilor" este mai scump decat au afirmat reprezentantii Ministerului Economiei pe 19 octombrie. Atunci, au vorbit de un cost de doua milioane de euro.

"Se vor oferi informatii referitoare la comerciantii dintr-o anumita zona, pe categorii (minimarket, supermarket, hipermarket, discount-er, cash and carry, piata etc.) si preturile la produsele de baza, pe categorii (alimentare, nealimentare), existand si posibilitatea de a calcula valoarea unui cos de produse (prestabilit sau la alegerea fiecaruia). (...)Va exista posibilitatea colectarii tuturor sesizarilor referitoare la neconcordante existente intre preturile afisate si cele practicate la raft sau la casele de marcat, atat in cadrul portalului, cat si printr-o linie telefonica speciala", se arata in Fisa de informatii privind proiectul.

  • Potrivit fisei, in urma colectarii infomatiilor, va rezulta o lista concurentiala a preturilor de pe piata, efectul asteptat fiind reglarea pietei si scaderea preturilor. "Observatorul preturilor" mai este si un instrument de monitorizare a mecanismelor de piata si un instrument de control managerial: rapoarte sintetice, analitice, statistici referitoare la fluctuatia preturilor.

Fisa de proiect a fost aprobata in data de 06.10.2010, iar in prezent se afla in curs de elaborare Cererea de finantare, cu asistenta din partea AMPODCA, informeaza Ministerul Economiei. Cererea de finantare urmeaza a fi depusa de asemenea, in cel mai scurt timp, la AMPODCA. Implementarea proiectului va fi demarata imediat dupa aprobarea cererii de finantare si semnarea contractului de finantare.

Proiectul va fi finantat in proportie de 85% din fonduri europene, iar 15% de la bugetul de stat.

  • Fisa de proiect a fost depusa la Ministerul Administratiei si Internelor, Autoritatea de Management pentru Programul Operational Cresterea Capacitatii Administrative (AMPODCA), in data de 04.08.2010, in cadrul Cererii de idei de proiect IP 5-2010, fisa de proiect pentru proiectul "Crearea unui portal in vederea cresterii transparentei actului de comert in Romania". "Precizam ca Fisa de proiect (care contine ideea de proiect) impreuna cu Cererea de finantare (prin care ideea de proiect este transformata in proiect) sunt documentele incluse in instrumentul de accesare a fondurilor europene prin Programul Operational Cresterea Capacitatii Administrative de tip Cerere de idei de proiect", informeaza Ministerul Economiei.