Doua sectoare de cale ferata vor traversa Romania in cadrul unuia din proiectele prioritare de transport transeuropean (TEN-T) stabilite de catre Comisia Europeana. Liniile respective sunt Hegyeshalom- Budapesta - Arad - Sighisoara- Bucuresti - Constanta si Arad - Timisoara - Craiova - Sofia - Salonic - Atena iar proiectul din care fac parte este in curs de pregatire si va fi finantat prin fondurile europene care vor fi disponibile dupa 2014. Ministrii transporturilor din Romania, Bulgaria, Grecia si Ungaria in prezenta lui Siim Kallas, Comisarul european pentru transporturi, declaratia comuna privind sprijinul pentru dezvoltarea celor doua sectoare de cale ferata.

Proiectul prioritar 22 TEN-T este "Atena-Sofia-Bucuresti-Budapesta-Viena-Praga-Nurnberg-Dresda". Anca Boagiu, ministrul roman al Transporturilor a declarat ca prin Declaratia de astazi se intra in faza finala de pregatire a proiectului pentru finantarea de la Uniunea Europeana in perspectiva financiara 2014-2020.

Romania, Bulgaria, Grecia si Ungaria vor forma un grup de lucru care se va intalni periodic pentru a accelera pregatirea proiectului, se mai arata in comunicatul Ministerului de resort.

Mai multe informatii despre proiectele TEN-T pot fi gasite aici.