Asociatia Auditorilor Energetici pentru Cladiri se declara profund ingrijorata de pozitia Uniunii Notarilor Publici cu privire la Certificatul de Performanta Energetica, se arata intr-un comunicat al AAEC, semnat de presedintele Asociatiei, Emilia-Cerna Mladin. "Hotararea nr. 335 art. 2 alin (2) a Uniunii Notarilor vine in contradictie cu legislatia europeana, recomandand autentificarea contractului de tranzactionare imobiliara fara solicitarea Certificatului de Performata Energetica a imobilului", sustine Mladin.

“Astfel incat, cei care solicita onorarii importante tocmai pentru asigurarea legalitatii dosarului de tranzactionare, ofera solutii care instiga la comiterea unei ilegalitati, sfidand legile in vigoare. Inseamna ca, daca exista o intelegere intre parti, dupa opinia UNNPR, orice lege poate fi incalcata”, mai spun sefii auditorilor energetici.

Reamintim ca tot UNNPR a fost cauza amanarii obligativitatii certificate or de performanta energetica in luna decembrie 2009, conducand la amanarea cu un an, pana la 1 ianuarie 2011, a acestei prevederi europene pe motiv ca nu sunt suficienti auditori. In decursul anului 2010 s-au facut eforturi semnificative pentru dublarea numarului de auditori energetici atestati si a validarii de programe comerciale care sa scurteze durata eliberarii certificatelor energetice. Sfidand toate aceste eforturi, UNNPR recomanda ignorarea prevederilor legale pentru ca, spun unii avocati, nu exista prevazute sanctiuni pentru neaplicarea legii", se mai spune in comunicat.