Debutul sezonului de cumparaturi de Craciun din America degenereaza in haos in aproape fiecare an. Mii de oameni se claca in picioare pentru a prinde reducerile oferite de comercianti la electronice si alte produse scumpe. In Romania, cumparatorii par sa fie dispusi sa se calce in picioare si pentru ulei, detergent sau rotopercutoare, nu doar pentru electronice scumpe vandute la preturi mai mici.

Haos la cumparaturiFoto: Captura YouTube

Promotiile la detergent, cafea, ulei si masini de gaurit au adus mii de romani in fata magazinelor pentru a cumpara cat mai mult, si, aparent, cat mai violent. HotNews.ro a selectat o serie de clipuri video care arata cum si pentru ce se imbulzesc romanii si care este situatia in afara granitelor.

In Statele Unite, “Black Friday”, prima zi dupa Ziua Recunostintei, reprezinta startul sezonului de cumparaturi pentru Craciun. Marile magazine ofera promotii atractive mai ales la electronice, promotii care aduc in fiecare an mii de cumparatori in fata magazinelor. In anul 2008, Black Friday a inceput tragic, dupa ce un angajat al lantului WalMart a fost calcat in picioare la intrarea intr-un magazin.

Lansarea consolei Sony PlayStation 3 a creat, in 2006, haos la un magazin din California, unde a fost necesara interventia fortelor de ordine pentru a calma spiritele.

In Romania, deschiderea unui magazin de bricolaj in Iasi a degenerat, anul trecut, in haos, dupa ce cumparatorii au incercat sa prinda promotiile la rotopercutoare si masini de gaurit.

Si in Rusia sute de oameni s-au adunat, in decembrie 2009, pentru deschiderea unui magazin de electronice.

La Iasi, sute de persoane s-au adunat, in 2010, la inaugurarea unui magazin generalist.

Si in Hawaii, la deschiderea unui hipermaket anul trecut, sute de oameni s-au batut pentru preturi mai bune la produse.

La Oradea, deschiderea din urma cu trei ani a unui magazin de electronice si electrocasnice a adunat sute de oameni, intr-o atmosfera demna de "Black Friday".

Deschiderea unui magazin H&M reprezinta, aparent, un eveniment la fel de important oriunde in lume. In Israel, sute de persoane s-au adunat in anul 2010 in fata reprezentantei retailerului suedez pentru a prinde cele mai bune oferte.

Si la Bucuresti, deschiderea unui magazin H&M a dus la cozi de zeci de metri.

Daca la deschiderea noului magazin de moda cozile au fost ordonate, nu acelasi lucru s-a intamplat la Targoviste in urma cu doua saptamani, cand sute de persoane s-au adunat pentru a cumpara 6 kg de zahar cu 15 lei.