Incepand cu data de 17 noiembrie din acest an, pe piata comunitara vor putea fi puse in vanzare numai tigari cu tendinta redusa de aprindere, a anuntat luni Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC). Tigara cu tendinta redusa de aprindere (RIP - Reduced Ignition Propensity) se stinge singura daca nu este fumata activ, inainte sa arda pe intreaga sa lungime.

Asociatia de Standardizare din Romania (ASRO) a adoptat in data de 10 martie 2011 ca standarde nationale atat standardul SR EN 16156:2011 (Evaluare a tendintei de aprindere a tigaretelor - cerinta de securitate) cat si standardul SR EN ISO 12863:2011 (Metoda de incercare standardizata pentru evaluarea tendintei de aprindere a tigaretelor).

Tigarile cu tendinta redusa de aprindere respecta cerintele impuse prin aceste doua standarde si se prezuma ca sunt conforme cu cerintele de securitate obligatorii prevazute in Directiva 2001/95/CE privind securitatea generala a produselor (GPSD). Aceasta directiva a fost transpusa in legislatia nationala prin Legea nr. 245/2004 privind securitatea generala a produselor. Prin conformarea cu aceste standarde se estimeaza ca se va micsora numarul incendiilor provocate de tigari.

Autoritatile de supraveghere a pietei din toate statele membre UE trebuie sa verifice respectarea standardelor mai sus mentionate incepand cu data de 17 noiembrie 2011.

Atat producatorii si importatorii de tigari cat si vanzatorii cu amanuntul au obligatia de a nu mai introduce pe piata tigari fara tendinta redusa de aprindere dupa 17 noiembrie 2011 si vor lichida stocurile existente inainte de data mentionata, conform ANPC.