Spania va cere "un raspuns in cadrul Uniunii Europene" pentru "pagubele ireparabile" provocate de suspiciunile asupra castravetilor spanioli, considerat de autoritatile germane ca fiind la originea propagarii bacteriei E.coli enterohemoragice, a anuntat luni ministerul Agriculturii, citat de AFP.

"Suntem in curs de a distruge imaginea Spaniei, de a distruge sectorul producator spaniol si guvernul nu este dispus sa accepte aceasta situatie", a declarat ministrul Agriculturii, Rosa Aguilar, intr-o conferinta de presa.

"Pagubele pentru sectorul spaniol sunt imense", "ireparabile", a spus ea.

"Vom activa rapid toate mecanismele de ajutor prevazute in cadrul OMC", Organizatia Mondiala a Comertului, a adaugat ministrul.

"Vom cere in mod egal (...) un raspuns in cadrul Uniunii Europene pentru pagubele si prejudiciile provocate si cerem Germaniei sa-si asume responsabilitatea care ii revine", a precizat ea.

In aceeasi zi, Rusia a anuntat ca a interzis importurile de legume din Germania si din Spania si ca ar putea extinde aceasta masura la nivelul intregii Uniuni, din cauza castravetilor spanioli contaminati, a anuntat seful serviciului sanitar rusesc.

"Am dat ordin la frontiere sa interzica" aceste importuri, a declarat Ghenadi Oniscenko, seful Rospotrebnadazor, citat de agentia Interfax.

"Daca situatia nu se schimba, am putea interzice toata productia europeana de legume", a adaugat el.

Castravetii produsi in Spania s-ar putea afla la originea infectiei cu bacteria E.coli enterohemoragica, care a ucis pana in prezent 11 persoane in Germania, dar infestarea s-ar fi putut produce si de-a lungul canalului de distributie.

Mai multe tari europene au anuntat cazuri suspecte de infectie cu bacteria E.coli enterohemoragica.