OECD a publicat Raportul privind preturile materiilor agricole de baza cu estimari pentru acest deceniu si cel care vine. Dupa ce l-am rasfoit, concluziile pe scurt sunt cam acestea: Preturile produselor agricole de baza au cunoscut o volatilitate ridicata (vezi mai jos grafic) in ultimii ani ani, incepand cu scumpirile din 2007-08. Dupa trei ani de turbulenta, pietele de marfuri pareau sa revina la conditii mai calme la mijlocul anului 2010, dar conditiile meteo au cam inversat tendinta, scrie Dan Popa pe blogul sau.

O seceta severa a luat un tribut greu din recolta de cereale din Federatia Rusa, Ucraina si Kazahstan, scaderea productiei de grau lume fiind de aproape 5%- cea mai mare cadere din 1991. Recoltele de porumb in Statele Unite Statele au fost si ele

volatilitate

volatilitate

Foto: Hotnews

afectate negativ de o vara fierbinte si umeda. Inundatiile din Pakistan si alte parti ale Asiei au redus recoltele de orez care au influentat la randul lor pietele regionale. In cazul produselor lactate, o combinatie a cererii puternice din Federatia Rusa si Asia de Sud-Est si consumul din Oceania au contribuit la cresterea puternica a preturilor. Nu vin vremuri usoare.

  • De ce volatilitatea preturilor este o problema

Volatilitatea nu este o preocupare majora atunci cand miscarile de pret sunt graduale si in general previzibile, ori sunt in conformitate cu fundamentele pietei. Cu toate acestea, problemele apar atunci cand amplitudinea variatiei preturilor este mare, cu frecventa ridicata sau apare brusc si intr-o singura directie. Preturile ridicate si volatile atrag cele mai mari ingrijorari, dar si cele scazute pot aduce ingrijorari. Preturilor volatile mai genereaza incertitudine si risc pentru producatori, comercianti, consumatori si

prod de carne

prod de carne

Foto: Hotnews

chiar guverne si pot avea un impact negativ extins privind sectorul agricol, siguranta alimentara si a economiei in general.

OCDE sugereaza ca desi volatilitatea preturilor unor marfuri - grau, porumb, soia si zahar- a fost ridicata in ultimii ani, nu exista nici un indiciu privind o tendinta de crestere a acesteia in continuare. In plus, aceasta volatilitate nu priveste doar pietele agricole: multe piete de produse primare, cum ar fi energia, metale, si bunuri industriale au, de asemenea, afisate volatilitati ridicate in ultimii ani.

Preturile mari si volatilitatile ridicate pot pune in pericol economiile fragile si au un impact semnificativ asupra macroeconomiei, prin cresterea costului de trai si al inflatiei. Fireste, cele mai afectate sunt tarile care importa asemenea produse si care se pot confrunta cu deteriorarea balantei soldulului contului curent si, eventual, deprecierea cursului de schimb ca urmare a cresterii preturilor la produsele alimentare.

Volatilitatea extrema creeaza riscuri suplimentare din cauza decalajului dintre deciziile bazate pe preturile viitoare asteptate ale productiei si preturile efectiv primite in momentul recoltarii sau vanzarii. Aceste diferente pot ameninta chiar viabilitatea producatorilor agricoli (si alti actori din lantul alimentar).

indicii lunari ai preturilor

indicii lunari ai preturilor

Foto: Hotnews

Pe partea cererii, cele mai severe efecte negative ale preturilor la produsele alimentare ridicate si volatile sunt pe linia securitatii alimentare a gospodariilor casnice sarace din tarile in curs de dezvoltare, care cheltuie trei sferturi din venituri pe alimente.

  • Cereale

Pana in 2020, preturile la grau si porumb in termeni nominali sunt proiectate sa ajunga cu mult peste media istorica. Preturile nominale la orez sunt estimate sa urce in jurul valorii de 490 USD / t pana in 2020. In termeni reali, preturile cerealelor sunt asteptate sa scada, dar raman peste nivelurile din deceniile anterioare.

Productia mondiala de cereale este de asteptat sa-si revina in 2011 si 2012. Stocurile de cereale sunt preconizate a se extinde moderat.

Statele Unite isi vor pastra pozitia de lider exportator de porumb, iar Comunitatea Statelor Independente (CSI) pe cel la grau. Comertul cu orez este de asteptat sa creasca mai repede decat in trecut, iar Vietnamul ar putea deveni cel mai mare exportator.

  • Plante oleaginoase

Preturile ar putea ramane peste nivelurile istorice.

crestere cerere carne

crestere cerere carne

Foto: Hotnews

Doua treimi din expansiunea la nivel mondial a culturilor cu seminte oleaginoase vine din tarile in curs de dezvoltare. Tot acestea vor fi castigatorii exporturilor in domeniul uleiurilor vegetale. Cota de piata a Malaezia si Indonezia va creste in continuare, dar constrangerile de mediu ar putea modifica previziunile OECD

Tarile in curs de dezvoltare, in special China si alte tari din Asia, ar trebui sa continue sa domine cresterea consumului de ulei vegetal. Productia de biodiesel este estimata sa contribuie in mod semnificativ la cresterea consumului la nivel mondial.

Preturile mondiale la produse si seminte oleaginoase exprimate in termeni nominali sunt estimate sa ramana mult peste nivelurile inregistrate inainte de criza alimentara din 2007-08. Exprimate in termeni reali, preturile sunt proiectate sa scada treptat.

  • Carne

Perspectivele pietei de carne pentru deceniul urmator reflecta raspunsul la costurile mari ale hranei pentru animale intr-un context de crestere a cererii venite in special din tarile in curs de dezvoltare.

Cresterea productiei de carne se anticipeaza sa incetineasca cu 1,8% /an, aceasta crestere fiind totusi determinata de castigurile de productivitate si din eficienta tehnica, in special pentru pasarile de curte.

In comparatie cu deceniul anterior, cresterea consumului de carne va scadea din cauza preturilor mari dar si pe fondul unei incetiniri a cresterii populatiei.

Exporturile de carne vor creste cu 1,7% pe an, fata de cresterea cu 4,4% p.a. in deceniul precedent. Una din cauza este scaderea cererii de import din Rusia, care vrea sa extinda sectorul cresterii animalelor. Cea mai mare parte a cresterii exporturilor de carne va proveni din Europa de Sud si America de Nord, care reprezinta impreuna 84% din cresterea mondiala a exporturilor.

  • Zahar

Pretul zaharului brut , in termeni nominali este estimat la aproape 408 USD / t (USD 18.5 c / lb.), in 2020-21. Preturile la zahar alb (Euronet, Liffe, nr Contract, 407, Londra) sunt proiectate sa ajunga la 508 USD / t (USD 23cts/lb.),

Productia de zahar din Brazilia va fi factorul determinant al productiei mondiale, estimata sa ajunga la peste 209 Mt in 2020-21. Politicile guvernamentale care intervin in piata zaharului vor continua sa influenteze productia mondiala de zahar si volatilitatea preturilor pe termen lung. Consumul de zahar este de asteptat sa creasca dar cu o viteza mai mica decat pana acum. pana pe la 207 Mt in 2020-21.

Comenteaza peblogul lui Dan Popa.