Cheltuielile totale ale populatiei au fost, in primul trimestru, in medie, de 2.098 lei lunar pe gospodarie (728 lei pe persoana) si au reprezentat 90,5% din nivelul venitrilor totale medii, care s-au ridicat la 2.318 lei pe gospodarie si 804 lei pe persoana, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Veniturile populatiei au crescut cu 10 lei comparativ cu trimestrul anterior, in vreme ce cheltuielile au fost cu 16 lei mai mici.

Cheltuielile de consum au avut cea mai mare pondere in totalul cheltuielilor gospodariilor (71,6%), urmate de impozite, contributii, cotizatii si taxe (16%) si cheltuieli de productie (9,3%), in timp ce cheltuielile pentru investitii au reprezentat doar 0,4% din totalul cheltuielilor gospodariilor. Alte cheltuieli au reprezentat 2,7% din total.

Alimentele si bauturile nealcoolice au reprezentat cea mai mare parte a cheltuielilor totale de consum, de 42%, urmate de cheltuielile cu locuinta - apa, electricitate, gaze si alti combustibili - (18,6%), bauturi alcoolice, tutun (7,2%), transport (5,8%), sanatate (4,8%). La polul opus s-au situat cheltuielile efectuate de gospodarii pentru hoteluri, cafenele si restaurante (1,2%) si cele pentru educatie (0,7%).

Potrivit INS, unele particularitati in ceea ce priveste marimea si structura cheltuielilor totale de consum sunt determinate de mediul de rezidenta. Astfel, in timp ce nivelul cheltuielilor totale de consum, medii lunare pe o gospodarie, este mai mare in urban fata de rural cu 471 lei, cel pentru consumul alimentar este mai mare cu numai 36 lei. Aceasta deriva din faptul ca, in rural, 49,4% din cheltuielile pentru consumul alimentar reprezinta contravaloarea consumului din resurse proprii.

In mediul urban, consumul de produse alimentare din resurse proprii a acoperit 23,0% din cheltuielile pentru consumul alimentar.

Salariile reprezinta 47,6% din veniturile totale medii lunare pe gospodarie

In primul trimestru, veniturile totale medii lunare au fost, in termeni nominali, 2.318 lei pe gospodarie si 804 lei pe persoana, din care veniturile banesti au fost, in medie, de 1.867 lei lunar pe gospodarie si 648 lei pe persoana, iar veniturile in natura de 450 lei lunar pe gospodarie si 156 lei pe persoana.

Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri, de 47,6% din total.

La formarea veniturilor totale ale gospodariilor, in trimestrul I 2011, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale in proportie de 24,9%, veniturile din agricultura cu 1,9%, veniturile din activitati neagricole independente cu 2,6% si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei cu 1,7%. O pondere importanta detin si veniturile in natura (19,4%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (17,5%).

Diferente de nivel si, mai ales, de structura intre veniturile gospodariilor s-au inregistrat in functie de mediul de rezidenta. Veniturile totale medii pe o gospodarie din mediul urban au fost cu 25,9% mai mari decat ale gospodariilor din mediul rural si cu 9,8% mai mari fata de ansamblul gospodariilor.

In urban, veniturile gospodariilor au provenit in proportie de 60,6% din salarii, de 24,0% din prestatii sociale, veniturile in natura reprezentand 9,2% din total.

In rural, principala sursa a veniturilor gospodariilor a reprezentat-o productia agricola, care a asigurat 39,0% din totalul veniturilor. Cea mai mare parte a acestora (34,7% din totalul veniturilor) a fost formata de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile banesti din agricultura asigurand numai 4,3% din veniturile gospodariilor din mediul rural. O contributie importanta la formarea veniturilor gospodariilor rurale a revenit si veniturilor din prestatii sociale (26,3%) si celor salariale (26,3%).