Guvernul a aprobat un proiect de Hotarare de Guvern in vederea cresterii sanctiunilor in cazul etichetarii necorespunzatoare a produselor alimentare si textile, dar si in cazul afisarii incorecte a preturilor la produse, a anuntat presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Constantin Cerbulescu. Pentru nerespectarea prevederilor legislative in privinta etichetarii produselor alimentare si textile, amenzile au crescut de la 500 (minim)-5.000 lei (maxim) la 1.000-10.000 lei. Pentru afisarea incorecta a preturilor, amenzile au crescut la 500- 2.500 lei de la 50-100 lei.

"Au fost majorate sanctiunile ca urmare a deselor controale referitoare la modul in care erau etichetate si modul in care erau prezentate informatiile de pe eticheta produselor alimentare, precum si modul in care erau etichetate si prezentate informatiile de pe etichetele produselor textile. Pentru etichetare am solicitat dublarea sanctiunilor", a declarat Cerbulescu.

Acesta a mai spus ca a mai fost aprobat si un act normativ prin care autoritatea sa poata da sanctiuni in regim de urgenta. "In 20 de zile poate sa dispuna incetarea practicilor ilicite. Consumatorul se putea adresa Autoritatii pentru Protectia Consumatorului sau instantei de judecata, iar acum se poate adresa unei asociatii de profil, care vine intre agentul economic si consumator pentru a solutiona pe cale amiabila conflictul. Daca nu, se adreseaza autoritatilor, care pot da sanctiuni si pot dispune sistarea practicilor ilicite in maximum 20 de zile", a explicat Cerbulescu.