Vezi aici cine este Mihaela Perianu
Cei mai importanti oameni de afaceri din Romania se vor intalni in cadrul acestui summit din februarie 2012 la Bucuresti organizat de Fundatia Romanian Business Leaders- o organizatie neguvernamentala, infiintata in martie 2011.
- Mai multe informatii despre organizatie le gasiti aici.
Fundatia Romanian Business Leaders reuneste oameni de afaceri si manageri din Romania precum Ioana Filipescu (managing director Raiffeisen Investment Romania), Mihai Marcu (CEO MedLife), Anca Harasim (director executiv AmCham), Dan Pascariu (presedinte al Consiliului de Supraveghere al UniCredit Tiriac Bank), Mihaela Perianu (CEO Aims Human Capital si Dale Carnegie Training), Sorin Axinte (asociat Glue Bucuresti), Lucian Butnaru (antreprenor, CEO ZebraPay), Dragos Dinu (asociat Link Resource).
"Ne dorim sa facem un Davos romanesc, de aceea am stabilit data summit-ului la o saptamana dupa forumul din Elvetia", a spus Andreea Rosca, unul dintre fondatorii acestei initiative.
1. Candidatii produsi de un sistem de invatamant slab, inchistat in propria prostie, sunt foarte slabi
2. Lipsa unei traditii si know-how in domeniul managementului in Romania. Din cauza lipsei profesorilor si unor candidati slabi liderii de astazi si maine sunt din ce in ce mai slabi. Din acest motiv managerii din Romania sunt in general foarte slabi, in cel mai bun caz mediocri.
3. Ultimativ problema lipsei de resurse umane capabile cred ca este printre principalele riscuri la adresa securitatii nationale. Astazi razboaiele se duc economic si cu managerii pe care ii avem nu vom castiga prea multe batalii.
Cum mentiona si cel mai experimentat head-hunter din Romania, managerii buni in tara noastra se pot numara pe degetele unei maini. Si nu, faptul ca cineva ocupa o functie inalta intr-o corporatie nu inseamna automat ca e manager bun. Am vazut o gramada de parveniti in functii importante. De fapt in 12 ani de multinationale am vazut o singura persoana cu adevarat carismatica care ar fi fost urmata de angajati si fara titulatura de manager lipita pe spate. Adica era un lider.
Nu va pun nici-o intrebare pentru ca nu cred ca Dumneavoastra sau oricine altcineva (onest) ar putea da solutii la cele mentionate mai sus.
Schimbarea trebuie sa consiste in ajutarea unor criterii la sumisionarea mandatelor publice cu :
1 Angajarea de personal intre 18 si 35 ani
2. Firmele care n-au avut somaj in ultimele 12 luni
3. Angajarea de ucenici in formare profesionala DUAL 1 zi de scoala si 4 zile in firma
O astfel de masura contribue la iesirea din CRIZA
Intrebare :
Care este parerea DVS ?
Stefan RADOVEANU
Entrepreneur à GENEVE depuis 30 ans
Pana acum au oferit diverse solutii plauzibile si FIC siAMCHAM dar degeaba. Care este atuul Dv ?
Intrebari:
- Credeti ca este corect si normal ca la 40-45 de ani, schimbarea locului de munca in mod voluntar, fara recomandari si head hunting, sa fie o problema?
- Credeti ca in Romania, generatia care are in prezent varsta intre 25-35 de ani, poate acoperi golul lasat prin excluderea din populatia activa, din cauza "varstei inaintate", a celor care au 45 de ani si peste? Si ma refer atat la activitati, cat si la contributii la fondurile de pensii si asigurari sociale.
- Ce oportunitati vedeti pe piata muncii pentru generatia de 40-50 ani si de ce nu peste 50 de ani, in afara de antreprenoriat, de exemplu?
Va multumesc.
-Generatia celor cu varsta de 45 de ani si peste nu a fost exclusa din piata muncii. multe posturi de middle si de top management sunt ocupate de catre persoane in jurul acestei varste. Generatia Y, respectiv tinerii intre 20-32 de ani, au nimerit intr-un moment istoric nefavorabil lor. Sunt multe companii care in ultimii 3 ani evita sa mai angajeze tineri pentru ca acestia nu au experienta si au alte valori decat cei din generatia X, respectiv cu varsta intre 33-47 de ani. Tinerii sunt mai orientati inspre echilibrul dintre viata personala si cea profesionala, isi doresc sa lucreze in organizatii care se implica mai mult in activitati sociale, sunt o generatie activista, optimista si cu dorinta de a misca lucrurile. Generatia X este o generatie usor mai cinica care vede mai mult jumatatea goala a paharului, dar care a avut timp sa acumuleze experienta.
Ce cursuri ,programe de pregatire sau consiliere profesionala stiti ca exista la ora actuala in Romania pentru ca o persoana de 43 de ani sa faca schimbari radicale in cariera sa?
As dori date concrete, nu un raspuns teoretic din partea dvs.
Astept cu nerabdare raspunsul
Cu respect,
Unde intervine fractura intre cerere si oferta- la prezentarea CV-ului, la interviu?
Sunt asteptarile candidatilor prea mari sau cele ale angajatorului?
Cum a evoluat oferta salariala pe perioada crizei?
Candidatii se plang ca nu sunt suficient luati in seama de catre potentialii angajatori, in timp ce angajatorii se plang de calitatea slaba a angajatilor. Cine are dreptate?
Este invatamantul romanesc corespunzator cerintelor de pe piata muncii?
-Legat de asteptarile candidatilor si ale angajatorului: nu as spune ca asteptarile unora sau ale altora sunt mai mari ci ca sunt doar diferite fata de acum 2-3 ani. Angajatorii cauta candidati care pe langa experienta sa aiba si o mare determinare de a performa. Angajatorii sunt mult mai atenti la valorile individului, dorinta de implicare si capacitatea candidatilor de a se adapta la un mediu incert. Candidatii nu mai au pretentii atat de mari, cel putin din punct de vedere salarial. Ceea ce s-a schimbat insa este dorinta lor de a lucra intr-un mediu care sa li se potriveasca si care sa fie in concordanta cu valorile lor. Si acest aspect este cu atat mai important pentru tinerii din generatia Y. In acest moment, din cauza crizei, foarte multi oameni sunt inca prizonieri la locul de munca. Atunci cand fac o schimbare sunt foarte atenti la ce inseamna mediul de lucru.
-Salariile pe perioada crizei au scazut mult in special pentru top management. Pentru nivelele de middle management scaderea este mai putin "spectaculoasa", dar ea exista totusi.
-Prapastia dintre candidati si angajator s-a marit in ultimii 3 ani pentru ca angajatorii sunt din ce in ce mai sceptici si precauti cand iau o decizie de angajare, iar candidatii sunt din ce in ce mai dornici sa faca o schimbare in cariera. Cred ca fiecare are dreptate in felul sau si problema apare din faptul ca nu reusim sa ne punem in papucii celuilalt.
In mod concret, intentionam ca in timp, noi impreuna cu alti lideri de business sa le povestim tinerilor din licee si facultati despre meseriile noastre, despre valorile noastre, despre lumea de afaceri , dupa care sa ii invitam in birourile noastre pentru a lucra cot la cot cu noi pentru o saptamana, o luna ca sa inteleaga mai multe despre ce-i asteapta dupa ce isi termina studiile si sa aiba o opinie formata despre ce pot sa faca in viata.
2. Cum explicati lipsa unui plan de cariera din partea angajatorului (valabil in mod special pentru firmele 100% romanesti, dar problema exista ...si la case mai "multinationale". Curios, dar in acest din urma caz, lipsa unui plan de cariera este DOAR in patria Mioritei!).
Am ridicat aceste doua aspecte pentru ca, in opinia mea, angajatorii se comporta ca si Zeus cand este vorba sa ceara de la angajat, in schimb sunt Dinu PaturiCA CAnd este vorba sa ofere angajatului...
care sunt domeniile in care este cel mai probabil sa se caute directori de strategie, in urmatorii 2 ani?
multumesc
Intrebarea mea este destul de simpla, si desi o sa dau informatii despre mine, raspunsul dumneavoastra se va adresa, evident, unui grup mare, ce se mareste de la an la an.
Am 25 de ani. Anul acesta am terminat ASEul, administrarea afacerilor in Engleza, cu licenta, si Master in Marketing International. Pe langa asta, mai detin o diploma Cambridge Advanced English certificate. Am norocul de a lucra, cu toate ca este la o banca foarte mica pe un post mult sub ce as putea sa fac, avand in veder calificarile, si unde sunt de peste un an si jumatate (avansari si angajari NU se fac din cauza pierderilor, pb interne, etc). Cu toate acestea il consider NOROC, deoarece am destui prieteni cu calificari asemanatoare ce isi cauta chiar si de un an loc de munca (decent), dar nu au gasit nimic.
Intrebarea este, realistic, pe anul 2012 (ca nu se mai poate vorbi de 2011), care sunt sansele unui pusti ca mine/noi, sa ne gasim un job decent, eventual in management/marketing (studiile urmate la facultate si master)? Eu, deasemenea, caut in paralel job de foarte mult timp si, evident, nu am gasit ABSOLUT nimic, sau mai bine zis nu am fost chemat la nici un interviu serios, desi din cand in cand am mai gasit o oferta pe un site de joburi la care am aplicat, si am participat si la targuri de joburi.
Va multumesc (multumim) anticipat.
PS: Un alt noroc de al meu este ca in anul ce urmeaza am posibilitatea de a pleca in Canada sau Israel. Personal, nu mi-as dori, dar, iarasi, realistic, ar fi o idee mai buna decat sa trimit CVuri in nestiinta?
In Canada sau in Israel te astepti sa gasesti un job pe masura calificarilor tale?
ce recomandati pentru o persoana senioara (F, 37 ani) in vanzari si marketing, care este in sabat de 1 an si jumatate pentru a isi gasi un loc de munca in conditiile actuale - pozitie de middle/top management?
Multumesc,
2. Puneti-va aplicatia pe LinkedIn
3. Trimiteti-va CV-ul la companii de recrutare
4. Faceti-va o lista cu companiile pentru care ati vrea sa lucrati si verificati pagina lor de web ca sa fiti la curent cu demersurile lor privind angajarile
5. Don`t give up!