Procente, PR, economie
Prima regula a mistificarii realitatii, vorbesc despre procente, dar nu le calculez din ce trebuie.
Exemplul tipic, deficitul bugetar raportat la PIB, pai eu, Stat, am bugetul cât PIB-ul? Nu, doar o fractiune, si atunci? Atunci, cam cum arata ,spus cinstit?
Deficit bugetar de 3 procente din PIB la o colectare de 30 de procente din PIB reprezinta o acoperire a cheltuielilor din venituri de 90%, o gaura de 10 procente din cheltuieli. Suna mult mai bine un deficit de 3 procente din PIB decât un deficit de 10 procente din cheltuieli. Nu?
Aici mai e o smecherie, cu cine ma compar, daca eu am un deficit de 0,5% din PIB la o colectare de 10% din PIB am o gaura de 5 procente din cheltuieli. Daca am un deficit de 2% din PIB la o colectare de 40% din PIB am acelasi deficit din cheltuieli, de 5%. Care varianta arata mai bine? Economic arata mai bine prima varianta, Statul mai are de unde sa ia, creste impozitele.
Acelasi deficit, exprimat in procente din PIB, poate sa insemne situatii foarte diferite. Dar, in general, folosirea procentelor din altceva are ca scop mascarea realitatii.
Folosirea procentelor fara a se preciza din ce sunt calculate este o alta metoda de a ascunde realitatea. "Crestere economica de 5%" este o expresie gresita, 5% din ce? Corect ar fi o "crestere anuala de 5% a PIB-ului fata de PIB-ul anului anterior" sau, macar, "o crestere anuala de 5% a PIB-ului", stim la ce ne raportam.
Sub aceasta folosire a procentelor, fara a se preciza din ce sunt calculate, se ascunde functia exponentiala. Sa dam un exemplu.
O crestere anuala de 5 procente din PIB presupune ca in fiecare an PIB-ul sa fie 105% din PIB-ul anului anterior.
O crestere anuala de 5% din PIB conduce in 40 de ani la o crestere de peste 7 ori a PIB. in 100 de ani ajungem la o crestere de peste 130 de ori. Mult, nu? Ca e mult e una, ideea este ca e nerealist, e imposibil, nimeni si nimic din domeniul economic nu poate creste cu 5 procente anual timp de 100 de ani. in afara de datorii si inflatie, bineinteles. :-)
Procentele pot fi folosite pentru a ascunde realitatea si altfel. Avem o tara cu un PIB per capita de 40000 de euro si o alta cu venitul de 10000 de Euro. Prima are o crestere de 1% a PIB-ului per capita anual, a doua de 4%. in cât timp se egaleaza veniturile? in 47 de ani. Pot sa spun ca noi avem o crestere net superioara? Nu, doar o crestere procentuala net superioara. A treia metoda este compararea procentelor calculate din cantitati diferite.
Si ultima metoda, presupun ca mai sunt, este o derivata din cea de mai sus, dar procentele sunt calculate din aceeasi entitate la momente diferite de timp. Cazul tipic, salariile bugetarilor. Se taie 25% din salariul actual, se creste salariul cu 15% tot din salariul actual, care nu mai e cel original. Nu se ajunge la 90% din salariul original ci la 86,75% din acesta.
O alta greseala tipica este calcularea din ce nu trebuie. Daca intrebi populatia României câti bani ia Statul ca TVA din 100 de RON o sa spuna, o mare parte, 24, gresit, e ceva in jur de 19,5 RON. Din 124 de lei ia Statul 24. Asta e greseala, nu manipulare.
Citeste articolul integral si comenteaza-l pe blogul lui Dan Selaru.

Liberalizarea pieței energiei / Diferențe de până la 19% dintre prețul serviciului universal și cel mai mic preț de pe piață
UPDATE Cîmpeanu: „Elevii care au vulnerabilități sau aparținători cu vulnerabilități, certificate medical, vor putea învăța online; profesorii vor putea preda online” / Petiție pentru reintroducerea sistemului hibrid
Boeing 737 MAX va zbura din nou în UE. Interdicția impusă acum 22 de luni, după două accidente aviatice, a fost ridicată
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină