Presedintele uneia dintre cele mai mari banci din Grecia si familia sa au accesat imprumuturi care totalizeaza mai mult de 100 de milioane de euro pentru a finanta o participare confidentiala in banca, conform documentelor de audit vazute de Reuters.

Companii offshore detinute de Michael Sallas si cei doi copii ai acestuia au platit pentru actiuni la Piraeus Bank, a patra cea mai mare banca greceasca, prin imprumuturi obtinute de la o banca rivala.

Cu aceste actiuni, familia Sallas a devenit cel mai mare detinator la Piraeus, cu o participatie totala de 6 procente. Achizitia acestor actiuni nu au fost declarata la bursa de valori de la Atena de catre Piraeus.

Imprumuturile catre Sallas, care a fost presedintele executiv al bancii pana luna trecuta si este in prezent presedinte fara atributii executive, au ridicat intrebari cu privire la stabilitatea si supravegherea sistemului financiar grecesc, intr-o perioada in care contribuabilii europeni si Fondul Monetar International au salvat banci cu mai mult de 30 de miliarde de euro.

FMI a refuzat sa comenteze situatia, iar un purtator de cuvant al Bancii Greciei nu a facut niciun comentariu despre detinerile familiei Sallas la Piraeus, invocand normele de confidentialitate ale bancii.

In conformitate cu rapoartele de audit vazute de Reuters, cea mai mare parte a banilor imprumutati de companiile care aveau legatura cu Sallas a fost folosita pentru a cumpara actiuni la Piraeus in ianuarie 2011, pentru a intari baza de capital a bancii.

Piraeus a emis mai multe actiuni anul trecut pentru a-si intari baza de capital si pentru a fi capabila astfel sa obtina un scor mai ridicat la testele de stres la care UE a supus bancile europene.

Emisiunea a fost facuta cu succes, Sallas spunand in acea perioada ca a demonstrat "un semn al increderii in Piraeus Bank, in sistemul bancar grecesc si, desigur, in perspectiva economiei Greciei".

Cu toate acestea, in conformitate cu imprumuturile publicate pana acum, aproape o cincime din noul capital al Piraeus a fost crescuta prin finantare de la alte banci grecesti - inclusiv alte 20 de milioane de euro deja imprumutate de la Marfin-Egnatia Bank (MEB) catre investitori, si 70 de milioane de euro imprumutate de la Proton Bank. Imprumuturile de la Proton au venit prin intermediul unor companii offshore din paradisuri fiscale, precum Insulele Cayman.

Proton a fost ulterior nationalizata, dupa ce autoritatea greceasca impotriva spalarii de bani a acuzat-o de frauda si deturnare de fonduri, in cazuri care nu au legatura cu Piraeus sau MEB.

Piraeus Bank si Sallas au refuzat sa raspunda la intrebarile referitoare la acest dosar, insa vor oferi un interviu la sfarsitul acestei luni. Duminica, Sallas a oferit un comunicat mass-mediei din Grecia, atacand publicatia Reuters si acuzand-o ca "submineaza" si "calomniaza" banca.

In luna aprilie, o investigatie Reuters a aratat ca Piraeus nu si-a anuntat actionarii ca a imprumutat proprietati scumpe de la o retea privata de companii conduse de familia Sallas. Banca a dat in judecata Reuters pentru defaimare, solicitand daune de 50 de milioane de euro.

Achizia de actiuni

In conformitate cu inregistrarile, Sallas a obtinut un acord de imprumut in luna mai 2009 de la MEB. O facilitate de pana la 150 de milioane de euro a fost semnata de catre Vgenopoulos de la grupul Marfin, care a ajuns apoi vice-presedinte executiv. Un purtator de cuvant pentru Vgenopoulos si Eftymios Bouloutas, directorul executiv al bancii la acea vreme, au refuzat sa comenteze cu privire la imprumuturi invocand obligatiile legale de confidentialitate bancara.

Pana in ianuarie anul trecut, asa cum o arata un prim raport de audit, imprumuturile MEB catre companiile lui Sallas au reprezentat 48 de milioane de euro. Insa, in acea luna, alte 65 de milioane au fost utilizate pentru a cumpara actiuni la emisiunea Piraeus de 800 de milioane de euro.

Familia Sallas si-a cumparat actiunile prin intermediul a trei companii distincte din Cipru, arata ambele rapoarte de audit. Achizitia a facut ca imprumuturile totale ale familie sa ajunga la 113 milioane de euro, securizate cu un colateral estimat la mai putin de 30 de milioane de euro.

Cele trei companii din Cipru sunt Shent Enterprises, care este detinuta de Sallas si care are imprumuturi extraordinare de 45 milioane de euro de la MEB, Benidver si KAEO, care era in proprietatea lui Michael Sallas cu o luna inainte de emisiunea Piraeus.

Proprietatea a fost modificata catre doua companii grecesti care aveau legatura cu familia si care, la randul lor, erau controlate de o singura companie cipriota, Avemac, ai carei actionari sunt anonimi. Insa documentele de audit ale MEB din 2012 vazute de Reuters inregistreaza Benidver ca fiind detinut de fiica lui Sallas, Myrto, si KAEO de catre fiul acestuia, George.

In conformitate cu mai multi experti bancari europeni, daca bancile imprumuta bani pentru a finanta achizitia de actiuni la alte banci, atunci reglementatorul industriei, in acest caz Banca Greciei, ar trebui sa deduca aceeasi suma de bani de la capitalul pe care banca debitoare il detine.

Daca bancile se imprumuta pentru a-si finanta una alteia actiunile, spune Hans-Peter Burgof - profesor de finante si banci la universitatea Hohenheim - Germania, atunci "in acest fel poti produce cat de multe actiuni doresti si poti face bancile cat de mari vrei. Nu este o capitalizare reala". Acesta a corelat-o cu o forma de schema Ponzi.