Ministrul delegat pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Maria Grapini, a declarat luni ca din cele 7.138 de firme publicate pe site-ul ministerului si al directiei care s-a ocupat de proiectul minimis, peste 800 au 100 de puncte, existand indicii ca au fost inscrise si firme fictive, noteaza Agerpres. "Problema este ca din aceste firme un numar de peste 800 au 100 de puncte. Problema este ca cineva a incercat sa desfiinteze programul si au inceput sa se inscrie firme fictive luand CUI-ul de la o firma care exista. Unul din cazuri este o lauda a unui blogger care anunta presa ca s-a inscris cu Grapini SRL si a pus un CUI de la o firma existenta pentru a demonstra ca softul permite inscrierea unei firme. Evident ca permite inscrierea unei firme care are un CUI, numai ca acest lucru intra la fapta penala, pentru ca este, pe de o parte, fals in declaratii, iar pe de alta parte, este substituire, pentru ca a luat CUI-ul unei alte societati", a afirmat Grapini la Comisia pentru munca din Camera Deputatilor.

Maria GrapiniFoto: Agerpres

Potrivit acesteia, nu s-au mai putut inscrie companiile ale caror CUI-uri au fost luate.

Intrebata daca exista posibilitatea sa verifice si sa demonstreze daca au fost inscrise si firme fictive, Maria Grapini a spus ca exista un ghid in acest sens, mai noteaza Agerpres.

'Ghidul spunea foarte clar ca am terminat sesiunea de inscriere. Am publicat astazi si vom trimite scrisori tuturor firmelor care au de la 60 la 100 de puncte, inclusiv astora fictive, si au timp sa aduca dosarele cu toate documentele prin care demonstreaza ca au codul CAEN, ca au bifat casutele, incat sa aiba maxim. Firmele care nu aduc dosarele si se incadrau pana la 60 de puncte vor fi urmarite de institutiile abilitate. Dar ii putem identifica pe cei care au luat CUI-ul altor firme si au raspundere penala', a sustinut ministrul.

Potrivit Mariei Grapini, au fost validate 7.138 de inscrieri, deocamdata prin inscriere electronica. 'Urmeaza, acum, ca timp de zece zile sa depuna dosarele efectiv in cele opt oficii pentru IMM-uri. Constatam ca cele mai multe inscrieri sunt la Ploiesti, 1.840, pentru ca Ploiestiul are arondat inclusiv Bucurestiul. Sigur, dupa aceea, orasele mari - Iasi, Cluj si Timisoara', a mai spus Grapini.

Schema de minimis este un proiect prin care statul a pus anul acesta la dispozitie 500 de milioane de lei pentru IMM-uri.