Companiile de cai ferate romanesti vor face disponibilizari de personal, pensionari si reduceri ale numarului de zile lucratoare, CFR Marfa urmand sa se privatieze pana in mai 2015, precizeaza Comisia Europeana, in raportul intocmit in urma precedentei vizite de evaluare a acordului de finantare pentru Romania. Documentul, datat 13 ianuarie 2014, este punctul de pornire a actualei vizite de evaluare, care se incheie marti.

Calendarul privatizarilorFoto: Comisia Europeana

In document, Comisia Europeana arata ca procesul de privatizare din Romania a avut "rezultate amestecate", in conditiile esuarii privatizarii CFR Marfa.

Noul obiectiv este privatizarea companiei feroviare cargo pana in mai 2015, "pe baza unui calendar mai realist".

documente

Raportul CE 13 ian2014

(3 Feb 2014) PDF, 1MB

Intre timp, CFR Marfa isi va elimina pierderile operationale prin vanzarea vagoanelor vechi, reducerea costurilor de personal si prin oprirea livrarii serviciilor catre clientii cu datorii. In tot acest timp, compania va trebui sa nu isi creasca nivelul arieratelor, arata CE.

Procesul de restructurare va cuprinde, insa, toate companiile feroviare de stat si va consta inclusiv in disponibilizari de personal.

"Procesul de restructurare a CFR Marfa este parte a unui mai larg, chiar foarte ambitios, pentru restructurarea companiilor de transport feroviar. Costurile cu personalul se vor reduce in cele trei companii (CFR Infrastructura, CFR Marfa si CFR Calatori), prin concedieri, pensionari si reducere a zilelor lucratoare. Preturile biletelor la CFR Calatori au crescut cu 10% in luna septembrie 2013, iar controlul tichetelor s-a intensificat. Costurile cu electricitatea se vor reduce prin trecerea la contracte mai competitive, incheiate pe bursa OPCOM", se mai arata in raportul Comisiei Europene.

In domeniul energiei, trei privatizari sunt programate pentru primavara anului 2014: 51% din distribuitorul de energie Electrica, 15% din Complexul Energetic Oltenia si 15% din produactorul Hidroelectrica (pachet de privatizare crescxut de la 10%).

Conform celor mai recente informatii, companiile de stat au crescut stocul arieratelor la peste 6 miliarde de lei, in prezent, adica circa 1% din produsul intern brut al tarii.