​Regiunea de dezvoltare Nord-Est a Romaniei ramane cea mai saraca din Uniunea Europeana, ca produs intern brut pe locuitor, in functie de puterea de cumparare, insa Bucurestiul se mentine peste media UE, releva datele prezentate joi de Eurostat. Informatiile Biroului european de statistica se refera la anul 2011.

Topul PIB-urilor pe cap de locuitor ca putere de cumparare, in UEFoto: Eurostat

Potrivit sursei citate, regiunea de dezvoltare Nord-Est din Romania si regiunea Severozapaden din Bulgaria au cel mai mic PIB pe cap de locuitor ca putere de cumparare, 7.200 de euro pe an, reprezentand doar 29% din media europeana (25.100 de euro pe an). Regiunea romaneasca Nord-Est cuprinde judetele moldovenesti Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui.

In schimb, Regiunea Bucuresti-Ilfov are un PIB pe cap de locuitor ca putere de cumparare de 30.700 de euro pe an, reprezentand 122% din media europeana. Aceasta regiune romaneasca este mai bogata decat oricare dintre regiunile unor tari ca Portugalia, Grecia, Ungaria, Polonia, Slovenia, Bulgaria.

Din pacate, Bucuresti-Ilfov este singura regiune de dezvoltare romaneasca aflata peste media europeana. A doua regiune de dezvoltare cu PIB mai mare pe cap de locuitor ca putere de cumparare este Regiunea Vest, care cuprinde judetele Timis, Arad, Caras-Severin si Hunedoara. Aceasta regiune a inregistrat un PIB pe cap de locuitor ca putere de cumparare de 13.500 de euro pe an, reprezentand 54% din media Uniunii Europene, in anul 2011.

documente

Buletinul Eurostat-PIB

(28 Feb 2014) PDF, 525KB

La nivelul intregii tari, Romania nu ajunge nici la jumatatea mediei Uniunii Europene, avand un PIB pe cap de locuitor ca putere de cumparare de 12.200 de euro (49% din media UE). Astfel, Romania este a doua cea mai saraca tara din UE, dupa Bulgaria.

Bulgarii au toate regiunile de dezvoltare sub media UE. Cea mai bogata regiune de dezvoltare bulgareasca, Yugozapaden, care cuprinde si capitala Sofia, are PIB pe cap de locuitor ca putere de cumparare de 19.600 de euro pe an, adica 78% din media europeana. In ansamblu, in Bulgaria, PIB pe cap de locuitor ca putere de cumparare este de 11.700 de euro, adica 47% din media UE, usor sub nivelul Romaniei.

Si Croatia, care in anul de referinta al statisticii, 2011, nici nu era membra a UE, avea un PIB pe cap de locuitor ca putere de cumparare mai mare decat al Romaniei si Bulgariei, 15.300 de euro pe an (61% din media UE).

Cea mai bogata regiune din UE este Inner London, din Marea Britanie, cu un PIB pe cap de locuitor de 80.400 de euro pe an, adica 321% din media UE. Cea mai saraca regiune britanica este West Wales & The Valleys (16.100 de euro, adica 64% din media UE). La nivelul intregii tari, Regatul Unit avea un PIB pe cap de locuitor ca putere de cumparare de 26.400 de euro pe an (105% din media UE), Marea Britanie inregistrand astfel cele mai mari discrepante intre regiunile sale.

Singurele tara din UE care au toate regiunile peste media Uniunii Europene sunt Suedia si Luxemburg La nivelul intregii tari, statul scandinav are un PIB pe cap de locuitor ca putere de cumparare de 31.400 euro pe an (125% din media UE). Cea mai bogata regiune este Stockholm (43.300 euro, adica 173% din media UE). Marele Ducat al Luxemburgului are un PIB pe cap de locuitor ca putere de cumparare de 66.700 euro pe an, reprezentand 266% din media UE. Luxemburgul este si foarte omogen ca distributie gepografica a veniturilor, avand in vedere ca este o tara foarte mica, formata dintr-o singura regiune (de nivel NUTS 2).