Comitetul permanent pentru lantul alimentar si sanatatea animala (SCFCAH) al Uniunii Europene a votat, luni, autorizarea folosirii bicarbonatului de sodiu, ca ingredient in prepararea traditionala a micilor, ceea ce va permite exportul acestor preparate pe piata UE, a informat Comisia Europeana.

MititeiFoto: AGERPRES

Comitetul, prezidat de Comisia Europeana, a acceptat astfel o cerere a Romaniei privind autorizarea folosirii bicarbonatului de sodiu pentru mici, acest ingredient fiind considerat indispensabil in reteta romaneasca a acestor preparate.

Decizia SCFCAH inseamna nu numai ca micii romanesti pot fi produsi in continuare dupa reteta traditionala, dar pot fi si exportati pe piata europeana, a declarat comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos.

"Votul de astazi arata ca atunci cand exista argumente, atunci cand exista o buna coordonare intre industrie si autoritatile responsabile la nivel national si european, rezultatele sunt pozitive. Ma bucur ca serviciile Comisiei europene, in special Directia Generala pentru Sanatate coordonata de colegul meu Tonio Borg, au tratat cu atentie o problema atat de importanta pentru cei de acasa si ca, dupa intalnirea de pe 20 februarie, s-au mobilizat intr-un timp foarte scurt pentru a pune cererea Romaniei din nou pe agenda comitetului", a mai spus Ciolos, citat de un comunicat al Comisiei Europene.

"Specificitatile culturale, traditionale si, de ce nu, culinare ale fiecarui stat membru nu trebuie pierdute in procesul legitim de uniformizare a valorilor europene. Acest lucru inseamna Uniunea Europeana. Multumim statelor membre si Comisiei Europene, care au inteles demersul Romaniei. Diplomatia romaneasca si-a facut excelent datoria", a declarat luni, pentru Agerpres, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

La sedinta SCFCAH din 20 februarie 2014, cateva state membre au fost nemultumite ca pe lista ce urma sa fie supusa votului se aflau numai cateva produse, printre care si mititeii romanesti, a mentionat sursa citata.

Pentru ca nu exista o majoritate calificata, votul a fost amanat pentru luna iulie, insa, in urma discutiilor cu statele membre, Comisia Europeana a propus din nou acest punct pe ordinea de zi a sedintei de luni, unde a fost adoptat cu majoritate calificata, a explicat Executivul European.

Mai departe, Parlamentul European urmeaza sa aprobe modificarea de regulament care priveste micii romanesti, decizia SCFCAH permitandu-le mititeilor "sa intre" in actuala legislatura a PE.

Apoi, la nivelul Consiliului UE se asteapta o aprobare fara probleme a modificarii de regulament care va permite exportul micilor romanesti pe piata Uniunii Europene.

Daca SCFCAH amana decizia tehnica privind micii pentru luna iulie, modificarea de regulament ar fi fost impinsa in urmatoarea legislatura a Parlamentului European, tarziu in vara.

Citeste si:

Exportul micilor romanesti in UE mai trebuie sa astepte cel putin pana la vara