Guvernul intentioneaza sa extinda baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii la toate veniturile obtinute de persoane fizice din activitati independente, potrivit Programului de convergenta 2014-2017. Guvernul mai arata insa ca "va incerca" sa reduca semnificativ contributiile la asigurarile sociale din a doua parte a anului 2014. De asemenea, in anul 2016 salariul minim pe economie va ajunge la 1.200 de lei.

Proiectiile macroeconomice ale GuvernuluiFoto: Hotnews

In documentul destinat Comisiei Europene, Guvernul Romaniei arata ca "pe termen mediu si-a fixat ca elemente ale consolidarii politicii fiscal-bugetare", printre altele, "implementarea unui nou sistem al contributiilor sociale obligatorii, prin extinderea bazei de calcul a acestora asupra tuturor veniturilor realizate de persoanele fizice care desfasoara activitati independente, indiferent daca acestea mai realizeaza sau nu si alte venituri".

documente

Programul de Convergenta 5 mai

(6 Mai 2014) PDF, 924KB

Guvernul se angajase, in scrisoarea de intentie cu FMI, sa reduca diferentele care exista in "baza de pensii pentru diferitele activitati derulate (activitate de natura salariala, activitati de tipul PFA, drepturi de autor etc)".

Premierul Victor Ponta a negat ulterior orice intentie de introducere a CAS pentru astfel de venituri.

Reducerea "substantiala" a CAS si alte masuri pe care Guvernul le va "incerca"

In Programul de convergenta, Guvernul promite ca va incerca si o "reducere substantiala" a contributiilor la asigurarile sociale (CAS), din a doua parte a anului 2014, subliniind ca aceasta scadere trebuie facuta fara a afecta echilibrul bugetar. Printre masurile anuntate de Guvern in documentul citat se numara:

  • "Pentru a stimula mediul de afaceri si a reduce fiscalitatea muncii, un obiectiv central al Guvernului este acela de reducere a cotei contributiilor sociale, aceasta reducere fiind realizata intr-o maniera neutra din punct de vedere bugetar. In acest sens, se va incerca implementarea, in a doua jumatate a anului 2014, a unei reduceri semnificative a acestei cote", arata Guvernul. Executivul mentioneaza ca reducerea CAS se va face pe partea angajatorului. In acest scop, va fi efectuat un studiu de fezabilitate ce va fi discutat cu toti cei implicati, iar concluziile studiului vor fi convenite cu CE, FMI si Banca Mondiala, mai sustine Executivul.
  • "Pentru stimularea investitiilor se prevad masuri fiscal bugetare cu efect multiplicator, precum: schema de garantii de stat pentru finantarea capitalului de lucru al IMM-urilor, amplificarea absorbtiei fondurilor europene, scutirea profitului reinvestit".
  • Pentru cresterea consumului intern, Guvernul spune ca va introduce "cresterea salariului minim, care va continua in 2015 si 2016, astfel incat in 2016 sa ajunga la 1.200 lei (de la 850 de lei, in prezent - n.r.), continuarea indexarii pensiilor in raport cu inflatia si evolutia reala a castigurilor salariale, acordarea venitului minim de insertie, aplicarea legii salarizarii unitare in sensul majorarii salariilor categoriilor de salariati tineri cu venituri mai mici, precum si alte masuri pentru gospodariile cu venituri mici si mijlocii".
  • Pe partea de colectare, Fiscul vrea sa realizeze, impreuna cu Asociatia Romana a Bancilor, un sistem electronic "eficient de infiintare/ridicare a popririlor asupra disponibilitatilor banesti aflate in conturile bancare ale debitorilor".
  • Pentru stimularea contribuabililor sa-si plateasca de buna voie taxele, Guvernul are in vedere "dezvoltarea Call-center-ului ANAF prin cresterea numarului de posturi si crearea unor servicii de sprijin pentru operatorii telefonici implicati in aceasta activitate".
  • Pe partea de combatere a contrabandei, Guvernul promite "gestionarea in continuare a activitatilor specifice pentru implementarea Conventiei Schengen".