Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, se opune aplicarii taxei de 1,5% pe constructiile speciale in agricultura si a sustinut joi ca in cateva saptamani Guvernul va gasi o solutie pentru ca aceasta sa nu afecteze companiile din domeniu.

Premierul Ponta si ministrul Agriculturii, Daniel Constantin (cei doi din centru)Foto: Guvernul Romaniei

"Ministerul de Finante este mai mult decat deschis, iar prim-ministrul a spus acest lucru. Prin taxa pe stalp nu s-a vizat sectorul agricol, ci alte sectoare ale economiei. Sunt convins ca, in cateva saptamani, vom gasi solutia corecta, astfel incat fermierii sa nu fie afectati, mai ales ca agricultura a cunoscut o panta foarte buna, si poate sa fie, in acest moment, ceea ce ne dorim, respectiv un motor de crestere economica", a declarat vicepremierul, citat de Agerpres.

"Am avut o discutie cu Ministerul Finantelor si cautam sa identificam ce probleme sunt pe tema taxei de stalp. Inteleg ca si in alte domenii exista o astfel de problema si se cauta solutia si sa reglam acolo unde sunt considerate incorecte acele taxe: platformele, gardurile, instalatiile de irigatii care au valoare foarte mare si care genereaza taxe foarte mari. Toate aceste lucruri vor fi corectate dupa o analiza care se va face intr-un timp foarte scurt", a completat Constantin, referitor la taxa introdusa de guvernul Ponta.

El considera ca aplicarea acestei taxe companiilor din domeniul agriculturii, in acest moment, nu este benefica dezvoltarii domeniului.

"Eu, ca ministru al Agriculturii, sunt preocupat ca acele lucruri pe care le considerati si dumneavoastra nejustificat a fi taxate sa nu se mai regaseasca in forma finala. Nu cred ca este bine ca acum, cand suntem in crestere, sa venim cu taxe care impiedica dezvoltarea", le-a mai spus Constantin oamenilor de afaceri din agricultura, la o dezbatere cu tema "Securitatea alimentara a Romaniei".

Daniel Constantin a subliniat ca "taxa pe stalp" nu se adreseaza persoanelor fizice, ci companiilor.

Taxa pe constructiile speciale ('taxa pe stalp') reprezinta 1,5% din valoarea activului. Impozitul pe constructii speciale vizeaza numai persoanele juridice si se va aplica pentru retelele de transport, stalpi, depozite sau magazii.

Masura vizeaza companii care detin astfel de constructii, precum societatile energetice E.ON, Enel, Transelectrica, Transgaz sau Romgaz.

Sunt exceptate de la plata impozitului terasele pe arabil, plantatiile pomicole si viticole, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, institutiile publice, asociatiile, fundatiile si celelalte persoane juridice fara scop patrimonial, precum si cladirile pentru care Consiliul Local a acordat scutire de la plata impozitului pe cladiri conform titlului IX din Codul fiscal.

Taxa pe constructiile speciale ale companiilor a fost adoptata de Guvernul Ponta in anul 2013, prin ordonanta 102, Executivul adoptand normele de aplicare in mai 2014.