Primul export de taurine vii din Romania catre China e posibil sa aiba loc la finalul saptamanii viitoare, cand se asteapta ca 5.000 de animale sa fie trimise catre tara asiatica, a anuntat, miercuri, la Sibiu, presedintele Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Manastireanu. In schimb, ANSVSA a abandonat un contact cu autoritatile din Rusia, din cauza situatiei politice.

Romania incepe exportul de taurine in ChinaFoto: Food Safety News

"Ultima discutie pe care am avut-o cu cei care vor exporta taurine vii, a fost ca in doua saptamani, de sambata care a trecut, pleaca primul transport de 5.000 de taurine. Sper sa se intample", a spus Vladimir Manastireanu, citat de Agerpres.

El spune ca primul transport de animale vii din Romania catre China va fi urmat, pana in toamna, de exportul de carne de porc congelata, de la unitatea Smithfield de la Timisoara.

"Iar cu carnea congelata de porc acolo mai este un singur pas, eu am facut demersuri si catre ministrul Agriculturii din China, o societate care va exporta, Smithfield de la Timisoara sa fie listata pe site-ul autoritatilor veterinare din China si odata de este listata, ei sunt pregatiti sa dea drumul la primele containere de carne congelata", a mai explicat Manastireanu.

Potrivit acestuia, chinezii nu sunt interesati doar de carne din Romania, ci si de lapte si produse lactate.

"Am un semnal pozitiv pentru ceea ce facem noi, cu deschidere pentru export, pentru ca majoritatea si aici ma refer la exporturile catre piata chineza, majoritatea solicitarilor dinspre China catre noi sunt pe tot ce inseamna industrie de prelucrare a carnii, dar si industria de prelucrare a laptelui.

Undeva in luna iulie sau august o sa avem un audit de la colegii din China pe zona de lapte si produse din lapte, pentru ca se doreste foarte mult sa se deschida si aceasta piata. Eu consider ca odata cu deschiderea exporturilor catre China, care este o piata care atrage foarte multa marfa, si agentii economici din Romania se vor dezvolta si vor inregistra un plus de valoare", a apreciat presedintele ANSVSA.

De asemenea, Manastireanu prognozeaza ca exporturile catre China vor aduce vanzari de "cateva zeci, daca nu sute de milioane de euro pe an, pentru industria de profil din Romania".

  • Autoritatile romane au abandonat o noua deschidere catre Rusia, "din cauza situatiei politice"

Autoritatile din Romania erau interesate de noi contacte pentru exportul produselor agro-alimentare de la producatori romani catre Federatia Rusa, insa ANSVSA a abandonat o intalnire care era programata in primavara, din cauza situatiei politice referitoare la Rusia, a mai spus Manastireanu.

"Cu Federatia Rusa, trebuia sa mergem in aprilie acolo, dar am abandonat din cauza situatiei politice", a aratat Vladimir Manastireanu.

In schimb, Romania este interesata de largirea exportului si catre Egipt, Japonia, dar si tari precum Georgia, Vietnam sau Cambogia.

"Cu Egiptul suntem in discutii cu ambasadorul. Chiar saptamana viitoare o sa avem o intalnire sa vedem cand programam vizita noastra acolo sa luam primul contact cu autoritatile veterinare din Egipt. Cu Japonia suntem ceva mai avansati, in sensul in care am avut experti care au plecat acolo si au stabilit primii pasi tehnici de deschidere a exportului de carne de porc si preparate din carne de porc. Urmeaza sa vina expertii japonezi in tara, probabil undeva in toamna, ca sa auditeze unitatile care vor sa se duca si pe acest spatiu", a mai spus seful ANSVSA.

"Avem discutii in schimb cu Ministerul Economiei ca sa deschidem tot ce inseamna Georgia, Vietnam, Cambogia, tari care sunt foarte bune din punct de vedere al pietei de export, unde preturile sunt foarte bune pentru tot ce putem noi sa exportam", a mai afirmat el.

  • 4 laboratoare private au ramas fara autorizatie

La nivelul Romaniei, 4 laboratoare private de analize fizico-chimice si bilogice pentru controlul alimentelor, din totalul de 30 verificate pana acum, au ramas fara autorizatie de functionare deoarece nu au indeplinit procedurile legale, a mai spus presedintele Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.

"Deocamdata sunt mici deficiente pe care le-am constatat la laboratoarele private. Principala deficienta e aceea ca ei sunt obligati, in momentul in care au un buletin pozitiv, sa instiinteze imediat ANSVSA. Am descoperit la cateva laboratoare buletine pozitive si neinstiintand ANSVSA. De asemenea, alte deficiente au fost ca lucrau anumite metode pentru care nu erau acreditati. Pentru toate aceste deficiente, unora li s-a retras autorizatia de functionare (...) Erau vreo patru laboratoare la care le retrasesem autorizatia de functionare. Un procent destul de mic, au fost controlati in jur de 30", a spus Vladimir Manastireanu.

El a mai anuntat ca urmeaza controale si la alte laboratoare private din tara, dupa cele din Bucuresti si Ilfov.

Vladimir Manastireanu a fost prezent miercuri, la Sibiu, la conferinta internationala Meat & Milk.