TOP Eurostat: In 2013, puterea de cumparare in Romania a crescut la 54% din media UE, fata de 48% in anul anterior
In anul 2013, Romania a avut un consum individual efectiv (AIC) per capita, ca putere de cumparare, de 54% din media Uniunii Europene. Tara se situeaza astfel pe locul al 27-lea in UE, cu o pozitie in urcare fata de anul 2012, cand era ultima in Uniunea Europeana, cu 48% din media AIC a blocului comunitar.
Romania a intrecut astfel Bulgaria, care a ramas in anul 2013 la un consum individual de 49% din media UE, la acelasi nivel consemnat in anul anterior.
Ungaria a inregistrat un consum individual efectiv pe cap de locuitor, ca putere de cumparare, de 63% din media UE. Si populatia Croatiei, tara care a aderat la UE abia in vara lui 2013, cu sase ani si jumatate in urma Romaniei si Bulgariei, are o putere de cumparare superioara romanilor si bulgarilor - 61% din media UE.
Ramanand la tarile foste comuniste, Polonia a avut 74% din media UE, Slovacia - 73%, Cehia - 72%. De asemenea, Lituania a avut in anul 2013 un consum individual efectiv de 78% din media UE, iar Slovenia 77%, ambele state ex-comuniste situandu-se peste Portugalia (76%).
Populatia Italiei a avut in anul 2013 o putere de cumparare de 97% din media UE, in anul 2013. Spania a avut un nivel de 91%.
Cele mai ridicate valori ale consumului individual efectiv per capita, ca putere de cumparare, s-au inregistrat, in anul 2013, in Luxemburg (138% din media UE), Germania (125%), Austria (119%). In Marea Britanie si in Franta AIC a fost de 113%.
Incepand cu anul 2013, bugetarii din Romania si-au incasat salariile la nivelul de dinainte de taierile cu 25% decise de Guvernul Boc in anul 2010. Recuperarea salariala s-a operat in 3 etape: Guvernul Ponta I a majorat salariile bugetarilor cu 8% de la 1 iulie 2012 si cu 7,4% de la 1 ianuarie 2013 (leafa din decembrie este incasata in ianuarie anul urmator), dupa ce Guvernul Boc majorase lefurile bugetarilor cu 15% la inceputul anului 2011.
Consumul individual efectiv este utilizat de economisti si sociologi pentru a reflecta mai bine puterea de cumparare a populatiei unei tari decat reusesc prin raportarea la produsul intern brut per capita.
PIB-ul pe cap de locuitor ca putere de cumparare (GDP per capita PPP) reflecta valoarea bununurilor si serviciilor cumparate de populatie si achitate la nivelul gospodariilor, tinand cont si de variatia preturilor de la o tara la alta.
In schimb, consumul individual efectiv per capita, ca putere de cumparare, reflecta valoarea bunurilor si serviciilor consumate de persoane, indiferent daca plata au facut-o gospodariile, statul sau alte organizatii, pastrand raportarea la diferentele de preturi.
Eurostat face o diferentiere intre AIC si PIB pe cap de locuitor, pentru ca servicii precum sanatatea sau invatamantul, care sunt calculate in AIC, difera de la o tara la alta si schimba ierarhiile nivelului de trai si ale puterii de cumparare.
Spre exemplu, in anul 2013 si in anul 2012 Romania a avut un PIB pe cap de locuitor ca putere de cumparare de 54% din media UE, insa AIC a crescut de la 48% la 54%.
In schimb, Bulgaria a stagnat si la PIB pe cap de locuitor (47% din media UE), si la AIC per capita (49%), de la un an la altul.

Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Navalnîi prezintă imagini cu "palatul lui Vladimir Putin": 18.000 de metri pătrați, într-un complex de 7.000 de hectare, dotat cu teren de hochei, tunele spre Marea Neagră și podgorii VIDEO
Ultimele ore la Casa Albă: Trump l-a grațiat pe fostul său consilier Steve Bannon, acuzat de fraudă- UPDATE
Ursula von der Leyen: După patru ani lungi, Europa are un prieten la Casa Albă
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
Imaginea de moment a luptei pentru putere în PNL: Liberalii caută un succesor pentru Orban, dar nu vor un blitzkrieg / Un nume, totuși, este vehiculat
Sondaje efectuate recent au aratat cat sunt de fericiti !
Sinuciderile nu au crescut destul, dar nici nu au scazut,
Bancile nu au inventat noi comisioane, au pastrat doar ce au capatat,
Benzina curge din ce in ce mai repede, dar pe "afara",
Politicienii nu au mai facut legi pentru vinderea si privatizarea ramasitelor ..., a pamantului, a zacamintelor, de care romanii nu stiu nimic.
Si cu Eurostat -Sa se dea la "Euro"-dar mai ales la -"stat" fara ca prostii sa banuiascaaa! Miluuieste pe romani, sa fie consumul mare de chimicale, vandute drept alimentee ...
a) ne-am imprumutat mai mult decat in 2012?
b) a scazut consumul in celelalte tari?
c) am taiat din investitii si am bagat in consum?
stim cu totii raspunsul...
Cand avem miliardari care n-au produs nimic in viata lor decat pagube celorlalti, in medie veniturile sunt de 50% din cele UE. In realitate 90% au 30 % din ponderea veniturilor iar restul de 10% se plimba tantosi cu Bentley, Ferrari, X7, Maseratti ca sa iasa media...
"Crescut" din titlu poate capata multe intelesuri... Are ton de ironie? "Ajuta" cititorul sa vada ca ceva a crescut...? In sfarsit, e folosit pentru a convinge chiar ca noi romanii o ducem pe roze?
De aceea, mi-as dori niste articole mai "reci" cu termenii de apreciere.
Si nu in ultumul rand, mai multe articole Nepreluate(si digerate) din alta parte.
Haideti ca se poate!