Peste 200 de fermieri din regiunea de sud a Romaniei isi propun sa livreze, incepand cu luna iunie, aproximativ 10.000 de tone de legume si zarzavaturi in lanturile de hypermarketuri din tara, prin programul "Dor de gust", demarat mati de producatori si comercianti, pentru promovarea productiei autohtone. Odata realizata aceasta forma de asociere, producatorii isi vor putea sustine mai usor interesele in negocierile cu hypermarketurile.

Programul este o initiativa a Asociatiei Cultivatorilor de Legume, cu sprijinul Organizatiei Interprofesionale PRODCOM Legume-Fructe si a Centrului de Comunicare al Fermierilor din Romania.

Aceasta initiativa este sustinuta de Grupul Agricover care va asigura platforma operationala a programului, oferind suportul logistic, tehnic, financiar si de management al riscului.

Lanturile comerciale Kaufland, Auchan, Cora si Selgros sunt primele mari hipermarketuri care au dorit sa comercializeze legumele din program, insa initiatorii au declarat ca doresc sa fie prezenti in cat mai multe supermarketuri pana la toamna.

"Ne-am propus sa livram in acest an 10.000 tone din peste 35 sortimente de legume si zarzavaturi. Evident ca ne dorim mai mult, dar totul depinde de calitate, sezonalitate si de cererea din retail. In prezent, comenzile cu supermarketurile sunt la nivel de saptamana, iar livrarea la o zi sau la doua zile in functie de cerinta supermarketurilor", a declarat Robert Arsene, director general al Grupului Agricover, cel care va asigura platforma operationala a programului, citat de Agerpres.

"Interesul nostru este ca pretul final negociat in numele fermierilor cu supermarketurile sa ajunga maxim la el. Din pretul final practic la fermieri ajunge 95-98%, iar la noi doar cateva procente legate de costuri logistice si de ambalare. Evident acest lucru insemna la consumator un pret mai mic, iar la fermieri un pret mai mare. Ne-a interesat ca toate partile din acest lant sa aiba de castigat", a mai spus el.

In ceea ce priveste preturile cu care vor putea fi cumparate legumele romanesti, seful Agricover a subliniat ca acestea vor fi stabilite prin cerere si oferta.